Jan Brodský, Manažerský institut

Studium MBA má smysl a jeho význam roste

Rozhovor s Janem Brodským, ředitelem společnosti Manažerský institut - akreditované studium MBA

27.11.2017 - Doporučujeme

Manažerský institut nedávno oslavil 5 let od vstupu na trh vzdělávání v profesních manažerských MBA programech. Zkuste je na začátek nějak shrnout.

Před 5 lety jsme začínali úplně od nuly, jako nová vzdělávací instituce. Jedinou, i když zásadní výhodou byly naše mnohaleté zkušenosti v oblasti vzdělávání dospělých. Začali jsme s jedním MBA oborem. Postupně jsme přidávali a dnes máme 4 MBA obory, 2 BBA obory, 2 obory LL.M. a další pro rok 2018 připravujeme. Každopádně to bylo 5 let hezké a smysluplné práce, která je ale stále na začátku.

Zmínil jste několik oborů, můžete je blíže představit?

V první řadě jsou to obory BBA, které jsou určené absolventům nebo manažerům s kratší praxí. Ty se studují výhradně elektronicky, bez přednášek a je k nim zapotřebí pouze PC a připojení k internetu.

Dále pak obory MBA ve specializacích Public Relations (PR), Veřejná správa (VS), Security (SE) a od letošního roku nově i prémiový manažerský program Executive Management (EM). A protože byl ze strany klientů i velký tlak na právnická témata, tak posledním typem jsou manažerské obory zaměřené čistě na právní problematiku - LL.M.

To vypadá, že velmi rychle rostete. Jak se daří udržet takové tempo?

Nemyslím, že rosteme vyloženě rychle, každopádně se ale rozvíjíme a nechceme zůstat stát na jednom místě. Stále je však naší prioritou kvalita a individuální přístup. Tím se možná odlišujeme od jiných škol. Jsme vzdělávací instituce, která není masová, nenajdete u nás 50 lidí v jedné posluchárně na přednášce. Snažíme se držet komorní charakter. Jedině tak je možné držet ke kvalitě i nadstandardní individuální přístup.

Přesto ale máte dost studijních programů i jednotlivých specializací.

Ano, mám to nastaveno tak, že bych ještě nějakou dobu chtěl každý rok přidávat minimálně jednu novou specializaci. V roce 2017 to byl už zmiňovaný program MBA – Executive Management, který je nejen obsahově, ale i personálně skvěle poskládán. Aktuálně třeba pro rok 2018 dokončujeme obsahovou přípravu nové specializace BBA, a to Office Management.

Úspěch je tedy v rozmanitosti oborů?

Rozmanitost oborů je jen základní předpoklad. Tím nejdůležitějším jsou lidé, kolegové, lektoři, celý tým. Bez nich by to nešlo. To oni tvoří tu kvalitu. Pak je samozřejmě také důležité reagovat i na poptávku z trhu a sledovat obecně vývoj společnosti a tomu specializace jednotlivých oborů přizpůsobovat.

Co vám osobně ve vaší práci v Manažerském institutu dělá největší radost?

Ty největší radosti, nebo řekněme pocit štěstí a uspokojení, zažívám hlavně ve dvou situacích. Za prvé vždy, když přijde nová přihláška ke studiu a pak když  absolvent na konci studia řekne: „Díky, mělo to smysl!“ Tyhle pocity bych mohl zažívat klidně denně.

Když zmiňujete absolventy, kdo jsou vaši studenti?

Ta paleta je neskutečně rozmanitá. Naši studenti se v MBA oborech nejčastěji rekrutují ze středního nebo TOP managementu, jsou to vedoucí pracovníci případně přímo majitelé firem. Nemalou skupinu tvoří i lidé z veřejné správy, úředníci a zaměstnanci velkých státních úřadů, případně lidé, kteří prošli nějakými volbami a chtějí získat ke svému dosavadnímu vzdělání ještě další znalosti z této oblasti.

Co studenti BBA oborů?

Programy BBA jsou rovněž velmi oblíbené, hlavně proto, že se studují pouze on-line. Tedy žádné přednášky, vše z pohodlí domova nebo práce. Veškeré materiály jsou ke stažení v PDF. Výhodou těchto programů je i možné pokračování v programech MBA. Výhody nejsou jen v předmětech a návazných oborech, ale i finanční. Studenti BBA oborů jsou většinou absolventi škol, lidé s minimální manažerskou praxí, kteří ale na nějakou pozici aspirují, velmi často jde o lidi z obchodních oddělení nebo officů.

Je možné také využít osobní preferenci témat v rámci studia jednotlivých oborů?

Zcela určitě. Na tom mimo jiné stojí ten individuální přístup. Tato personalizace dominuje zejména ve dvou oblastech. První z nich jsou obory LL.M., kdy nabízíme možnost seskládat si z jednotlivých předmětů obor tak, aby vyhovoval přímo konkrétním potřebám jednotlivců nebo i celých skupin. Druhou oblastí je možnost privátní formy studia. Jedná se o službu, která umožňuje zájemcům o studium získat a nárokovat si zcela individuální přístup ke studiu, absolvování přednášek a plnění studijních povinností.

Je skoro konec roku, co vás v nejbližší době čeká?

Zcela určitě se připravujeme na začátek nového studijního ročníku, který zahajujeme v březnu 2018. Už nyní začínáme přijímat přihlášky a samozřejmě veškeré informace, jako aktuální letáky, studijní akce a další významné informace pravidelně uveřejňujeme na webových stránkách www.manazerskyinstitut.cz.

Bc. Jan Brodský, Dis. - ředitel, Manažerský institut - akreditované studium MBA, s.r.o.


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor