Nastává sociální změna. Firmy si budují tvář odpovědného zaměstnavatele

Rozhovor s Mgr. Yvonou Hartlovou, manažerkou projektu Firma pro zdraví

14.9.2015 - Doporučujeme

Proč jste si v rámci podpory CSR aktivit ve firmách zvolili právě hodnotu zdraví?

Základním důvodem, proč se pozornost našeho projektu zaměřuje na zdraví, je prostá skutečnost, že je dobré být zdravý a těšit se spolu se svými blízkými ze všeho, co zdravý a plný lidský život přináší. Zdraví se týká všech lidí. Bohužel, jeho hodnotu si mnozí lidé uvědomí, až když onemocní. Cestou k lepšímu pochopení by podle mého názoru mohla být inspirace a vzdělávání na pracovištích. Aktivita jedinců je důležitá, ale sdílení hodnot v rámci firem s velkým přesahem do rodin a společnosti má obrovský společenský význam.

Péče o vlastní zdraví není tedy „společenskou povinností“, ale zejména důležitým osobním zájmem, jehož naplnění má i příznivé sociální důsledky. Právě ty by měly být motivem pro zaměstnavatele, aby se o zdraví svých zaměstnanců zajímali, převzali svou část odpovědnosti a pomohli co největšímu počtu lidí najít svou cestu ke zdraví. Výstižně hodnotu zdraví vyjadřuje výrok bývalého generálního ředitele SZO Halfdana Mahlera: „Zdraví není všechno, ale všechno ostatní bez zdraví nestojí za nic.“ 

Z jakého podnětu projekt Firma pro zdraví vznikl a kdo jej zaštiťuje?

Projekt FPZ se opírá o Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Ministerstva zdravotnictví ČR shrnutou také v dokumentu Zdraví 2020. V tomto dokumentu jsou definovány mimo jiné podniky jako jedno z prostředí, kde je možné naplňovat Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Tady vzniká idea společenské hodnoty zdraví, hodnoty v rámci firemní kultury a sociální odpovědnosti podniků.

Jaké cíle sledujete?

Jsme nezisková organizace. Usilujeme o zavádění účinných a dlouhodobých programů ochrany zdraví a prevence nemocí na pracovišti. Svoje projekty realizujeme prostřednictvím zaměstnavatelů. Naším cílem je, aby se tito zaměstnavatelé aktivně připojili k výzvě Ministerstva zdravotnictví ČR (Zdraví 2020) a převzali spoluodpovědnost za ochranu zdraví a prevenci nemocí svých zaměstnanců.

Posláním projektu Firma pro zdraví je prostřednictvím zaměstnavatelů zvýšit motivaci zaměstnance ke změně životního stylu, péči o vlastní zdraví a předcházení nemocem. Moderní organizace, která si přeje být atraktivním zaměstnavatelem, musí poskytovat zaměstnancům péči i nad rámec legislativních požadavků.

Které konkrétní faktory ve firmách zapojených do projektu posuzujete?

Podpora ochrany zdraví na pracovišti je výsledkem společného úsilí zaměstnavatelů a zaměstnanců s cílem zlepšit obecnou pohodu lidí při práci. Je toho dosaženo kombinací těchto prvků: zlepšení organizace práce a pracovního prostředí; podpora účasti pracovníků na celém procesu podpory ochrany zdraví na pracovišti; možnost zdravé volby a podpory osobního rozvoje.

Životní styl dnes přináší řadu negativních zdravotních důsledků, především obezitu, nárůst krevního tlaku nebo velkou stresová zátěž. Z toho důvodu roste počet závažných onemocnění: nádorová onemocnění, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, duševní onemocnění či nemoci pohybového ústrojí.

Opatření na podporu prevenci rizik na pracovišti sahají od podpory pracovníků ve zlepšení jejich stravovacích návyků (například nabídkou nízkotučných pokrmů v podnikových jídelnách), nabídky vzdělávání, zapojení se do programů prevence (například prevence nádorových onemocnění), posouzení ergonomie pracoviště a správných pohybových návyků, po poskytování školení pro manažery, která jim umožní rozpoznat příznaky vedoucí k narušení psychického i fyzického zdraví u jejich zaměstnanců a přijmout vhodná opatření. V těchto souvislostech posuzujeme hlavně druh práce, kterou zaměstnanci vykonávají, a její náročnost. Posuzujeme velikost podniku a především nasloucháme, co který podnik potřebuje.

Můžete specifikovat přínosy, kvůli kterým by se měly firmy do projektu zapojit?

Velkou výhodou našeho projektu je široká škála přínosů, které projekt nabízí. Každý si tak může najít svoji prioritu a motivaci. Pokud vyjmenuji některé z nich, je to především zlepšení zdravotního stavu zaměstnanců, zlepšení životního stylu, zlepšení životních podmínek, zvýšení zdravotní gramotnosti, loajalita zaměstnanců, zlepšení ekonomických výsledků, posílení firemní kultury, zdůraznění statutu sociálně odpovědné firmy, zajímavá témata pro komunikaci, posílení dobré pověsti a důvěryhodnosti.

Další důležitá věc – přichází velká sociální změna – nastupuje generace Y, která už přistupuje k otázce práce a soukromého života jinak. Ctí svůj volný čas, jde za svými „vlastními hodnotami“, které jsou jiné než hodnoty generace X. Nastupuje generace lidí, kteří chtějí pracovat ve firmě, kde je práce baví, nepřináší jim „pouze peníze“, ale chtějí prostě něco víc – chtějí dělat to, co má smysl nejen pro ně, ale i pro společnost. A proto je důležité mít na trhu práce pověst zodpovědného zaměstnavatele. Projekt Firma pro zdraví je systémový, vyžaduje řadu kroků a není to nic, kde by výsledky mohly být vidět ze dne na den. Zejména pokud má být změna trvalá. Ale přinese zdravé, angažované, loajální a motivované zaměstnance. A co je pro firmu víc?

Jak spolupráce na projektu probíhá a v čem může být Firma pro zdraví společnostem nápomocna?

Programy jsou tvořeny na míru. Na základě dokumentu Zdraví 2020, o kterém jsem již hovořila, je definováno několik oblastí, ve kterých je prevence prioritní, především prevence nádorových onemocnění, prevence nemocí pohybového ústrojí, prevence obezity a diabetes. Pro každou s těchto oblastí máme garanta – specialistu v daném oboru, který naplňuje odbornou stránku projektu. Ráda bych zde jmenovala pana profesora Pavla Koláře, pana profesora Štěpána Svačinu a pana profesora Jana Žaloudíka.

Konkrétně se vychází ze vstupních hodnot, uvedených v dotazníku. Vstupními hodnotami jsou například skladba a počty zaměstnanců, druh práce, zátěž, četnost a druh pracovních neschopností, konkrétní požadavky managementu a potřeby zaměstnanců. Často se setkáváme se zájmem, potřebou a někdy i s konkrétní představou managementu. Více je ale těch, kteří neví, jak svoji potřebu a představu naplnit. Proto přicházíme s naším projektem, který tyto potřeby a představy konkretizuje a naplňuje.

Kolik firem je již do projektu zapojeno a o jaké společnosti se jedná?

Projekt Firma pro zdraví je novou iniciativou. Naším cílem je evangelizovat zaměstnavatele k aktivitám v oblasti ochrany zdraví a prevence nemocí. Využíváme k tomu různé nástroje: web, sociální sítě, mediální komunikace, nebo pořádáme krajské semináře. Za velmi krátkou dobu jsme identifikovali celou řadu podniků, kteří mají zájem se do projektu zapojit. S většinou z nich jsme nyní ve stádiu konzultací. Pokud mám být konkrétní, v současné době úzce spolupracujeme s firmou KCT Data. Pro firmu LUGI vyrábějící zakázkový nábytek jsme nyní vytvořili program na míru ve spolupráci s Centrem pohybového zdraví profesora Pavla Koláře, nazvaný Zdravá záda. Společnost navíc sama už nějakou dobu umožňuje svým zaměstnancům využívat vlastní zdravotnický nábytkový systém Lattoflex.

Jaká je vaše vlastní role v tomto projektu?

Moje role v projektu Firma pro zdraví je komunikace a PR. Komunikace v mnoha rozměrech. Přednáším na seminářích, komunikuji s garanty, s partnery a médii. Vnímám velkou důležitost způsobu komunikace projektu Firma pro zdraví. Je zaměřena na sdílení společné hodnoty a mám velkou radost, že hodnota zdraví na pracovišti je i díky našemu projektu Firma pro zdraví lépe vnímána.

Mým posláním je evangelizovat důležitost ochrany zdraví a prevence nemocí v podnicích.

Kde se zájemci mohou blíže seznámit s dalšími podrobnostmi o projektu Firma pro zdraví?

Základní informace a kontakty získají zájemci na našich webových stránkách www.firmaprozdraví.cz , kde jsou uvedeny termíny seminářů a kontakty. Momentálně připravujeme ve spolupráci s Českou lékařskou společností JEP program pro veletrh Medical Fair Brno 23. - 24. 10. 2015. Další důležitou událostí bude naše účast na XXXII. Kongresu pracovního lékařství v Jihlavě 15. – 16. 10. 2015. Pravidelné semináře jsou otevřené všem účastníkům zdarma. Nabízíme také nezávazné osobní konzultace.

Každému, kdo myslí na budoucnost svého podniku velmi doporučuji, aby se nechal inspirovat tímto rozhovorem a přijal pozvání na některou z našich akcí, případně nás oslovil na webu www.firmaprozdravi.cz.

Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor