Radka Měšťanová, Fitstop s.r.o.

Jak zdravě stimulovat zaměstnance?

Rozhovor s Radkou Měšťanovou, jednatelkou společnosti Fitstop, s.r.o.

10.11.2014 - Doporučujeme

Samotné slovíčko „fitstop“ bychom si mohli volně přeložit jako „fit pauza“. V čem to celé spočívá?

Fitstop je efektivní populární systém na zvýšení energie přímo u pracovního stolu. Specializuje se na poskytování tzv. wake up impulsů přímo na pracovišti a představuje krátké pravidelné protažení zaměřené proti bolestem krční a bederní páteře a zkrácených svalových skupin. Ulevíte ramenům, rozproudíte krev, práce pak půjde snáze od ruky a zvedne se vám nálada!

Můžete přiblížit, o jaké formy cvičení se jedná?

Protahujeme zkrácené svalové skupiny, primárně se zaměřením na horní zkřížený syndrom, tedy shrbená záda, předsazená hlava, ochablá ramena. Zaměřujeme se ale i na posílení oslabených svalů, např. mezilopatkových.

Odborně se jedná o kompenzační cvičení, jehož potřeby vyplývají ze sedavého zaměstnání. Vzpomeňme například přetížené zápěstí a předloktí od práce na PC. Syndrom karpálního tunelu je nemocí počítačové generace, provázený brněním, bolestí a slabostí v prstech. V neposlední řadě dýcháme hlubokým okysličujícím dechem.

Jak taková typická „fit pauza“ probíhá?

Vše probíhá ve stoje, bez opocení a ve formálním oblečení. Každé skupince zaměstnanců se trenér věnuje zvlášť tak, aby se nepřesouvali od svých pracovních stolů, ani od svých týmů. Krátké protažení je okysličí, zlepší náladu a zvýší soustředění po dobu několika hodin. Docílíme tím plošné aktivizace sil. Velikost skupinek je pak vytvářena přirozeně, tak jak nám dovoluje open space či velikost kanceláří.

Krátká přestávka v práci je nezbytná a jde o to ji využít co nejefektivněji. Více vám ostatně poví následující video:

Jak poznám, že právě moji zaměstnanci by se potřebovali občas „protáhnout“?

Jen málokdo z nás se dokáže osm hodin v kuse a více soustředit. A stejně tak málokdo z nás zůstává v kanceláři celý den s dobrou náladou. Typickými znaky mnoha zaměstnanců je vyčerpanost, stres, rozvoj úzkostí, nízké okysličení, poruchy soustředění, frustrace z omezení pracovního prostředí na stůl a židli a v neposledním případě syndrom vyhoření či demotivace.

Máme kapacitu dlouhodobě pracovat jen určitým tempem. Je proto potřeba zařadit přestávku a krátkodobě změnit činnost a úplně vypnout. Nejde o luxus, ale o podmínku výkonnosti pro další dny.

Proč jsou zaměstnanci často unavení a neangažovaní?

Spolu se zvyšujícími se stresovými faktory a nároky na výkon zaměstnanců jsou dle výzkumů jedněmi z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti v sedavém zaměstnání bolesti zad, bolesti hlavy, či psychické vyčerpání zaměstnance, které mu mohou způsobovat další zdravotní obtíže. To je první krok k neangažovanosti.

Jiným bodem je například přílišné vyplavování stresového hormonu norepinefrinu, který krátkodobě umožní mozku vysokou aktivitu, dlouhodobě však vede ke kolapsu soustředěnosti. V mozku půjde především o chemii. Pro tělo je krajně nepřirozené trávit celý den ve skrčené nehybné poloze u počítače. Na druhé straně stojí hormon dopamin, který se nám vyplaví při Fitstopu, pokud se zasmějeme nebo vnímáme-li něco příjemného. Správnou hladinou obou vznikají nové spoje v mozku a s tím souvisí i příliv nové energie!

Třetím bodem je jednoznačné zaměření systému odměňování na pouze materiální benefity, ty nás sice vybudí a uspokojí, ovšem jen dočasně, v lepším případě na několik týdnů. Peníze jsou jen prostředkem směny.

Je Fitstop prospěšný jen pro zaměstnance nebo také pro firmu?

Nároky firem na růst výkonnosti v oblasti lidských zdrojů se neustále zvyšují. Abych byla konkrétní, mohu zmínit studii organizací Gallup a Conference Board, která uvádí, že až 80% pracovníků je v práci pasivních nebo aktivně neangažovaných. Navíc studie společnosti Gallup, ale také výsledky průzkumu „Fortune 100: Best Companies to Work For" potvrzují, že nejlepší finanční výsledky mají firmy s nejangažovanějšími zaměstnanci. Ti jsou považováni za největší zdroj současného i budoucího růstu společností.

V roce 2012 také proběhl, opět pod hlavičkou Gallupu, výzkum se vzorkem 1,4 mil. zaměstnanců ze 192 organizací ve 34 zemích světa, z něhož vyplývá, že angažovanost a zapojení zaměstnanců ovlivňují výkon společnosti. V důsledku to tedy znamená, že TOP firmy s angažovanými zaměstnanci mají až o 37 % nižší absenci, o 21 % vyšší produktivitu a o 22 % vyšší profitabilitu!

Angažovanost tedy není jen trendy slovíčko popisující míru soustředěnosti a výkonu zaměstnanců, ale pokud je správnými nástroji stimulována, pak může přinést reálný efekt i pro obchodní výsledky.

Proč právě Fitstop a ne nějaké jiné „zdravé“ benefity?

Současná hospodářsky obtížná doba vyžaduje mimo jiné i nové produkty a přístupy k získání větší výkonnosti vlastních zaměstnanců. Velká část firem na českém trhu má k dispozici volnočasové benefity, avšak individuální motivační systémy nepodporují týmového ducha. Interní konkurenční boj založený na osobních bonusových systémech a výkonnostních prémiích podporuje jen individuální dosahování cílů. Navíc během nich také nedochází ke zvyšování výkonnosti přímo v pracovní době.

Proto je Fitstop vhodným způsobem, který zapadá do propracované koncepce péče o zaměstnance. A jelikož na poli stimulace není příliš veliké rozpětí možností, je také úspěšným nástrojem, který se osvědčil i v zahraničí.

Kdo je vaším typickým klientem?

Naše společnost vnímá každou firmu individuálně, Fitstop vždy přizpůsobujeme věkové struktuře i korporátní kultuře. Působíme v širokém spektru společností – od menších českých firem po nadnárodní korporace. Aktuálně působíme například v Oracle, Cessco, Ferret Apps, spolupracujeme se společností Skanska a dalšími.

Můžete nás motivovat k vyzkoušení takového „zdravé přestávky“?

Únavu výrazně omezíte tím, když si budete během pracovní doby dělat krátké přestávky na uvolnění. Přitom mnozí lidé by si v zaměstnání zacvičili rádi, avšak současně nechtějí svým kolegům předvádět divadlo a zbytečně na sebe strhávat pozornost. Proto zkuste Fitstop zažíváte-li v zaměstnání jeden ospalý den za druhým, cítíte se malátní a bez energie.

Chcete-li se nejprve seznámit s našimi službami, je možné domluvit se na ukázkovém Fitstopu zdarma. Tento jsme schopni realizovat zpravidla během jednoho týdne.

Ze zkušenosti mohu vřele doporučit Fitstop i v rámci jednorázové akce. Připravíme pro vaše zaměstnance například Předvánoční protažení či Týden s Novoročními předsevzetími. Zafunguje jako ukázka Fitstopu na pracovišti a zároveň poskytne vašim zaměstnancům zajímavou bonusovou aktivitu a zpestří uniformní pracovní týdny. Dobrou zkušenost máme i při konferencích či mítincích. Naberete energii do další činnosti přirozenou cestou!

Spojte se s námi!

 

Ing. Radka Měšťanová je v současné době jednatelkou společnosti Fitstop, s.r.o. Absolvovala obor diplomacie a poté ekonomie. Následně po dobu několika let vedla obchodní oddělení u developerské společnosti. Projevy sedavého zaměstnání i pocit vyhoření si vyzkoušela na vlastní kůži. Vždy se zabývala sportem a jeho vlivem na zdravotní a psychický stav člověka. Absolvovala mnoho odborných seminářů z oboru psychologie, fyzioterapie. Má licenci fitness trenérky. Zabývá se osobním a pracovním výkonem, zaměstnaneckou angažovaností.

Po získání zkušenosti s performance managementem v zahraničí se zaměřila na oblast rozvoje lidských zdrojů v ČR. Přesvědčila se, jak vlivné je dobré zdraví v oblasti lidských zdrojů jako základ úspěchu a ví, že leadři musí svému podnikání přinášet neustále nové impulzy. V průběhu několika let založila společnost na podporu angažovanosti a výkonnosti zaměstnanců. Inspirovala se podobnými licencovanými službami, standardně poskytovanými zaměstnancům v úspěšných zahraničních korporacích – především v Německu, Nizozemí, Norsku, USA a Japonsku.

Fitstop vychází z velmi populárního a úspěšného know-how nadnárodních korporací.

Ing. Radka Měšťanová - CEO ve společnosti Fitstop


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor