Peter A. Henning

LEARNTEC 2014 - "Učení s IT"

Rozhovor se členy kongresového výboru veletrhu LEARNTEC a soutěž o vstupenky

11.12.2013 - Doporučujeme

22. ročník předního mezinárodního veletrhu a kongresu profesního vzdělávání, učení a IT LEARNTEC se koná ve dnech 4. – 6. února 2014 na výstavišti v Karlsruhe. Pod mottem „Učení s IT“ se představí nejrůznější poskytovatelé služeb a produktů e-learningu a dalších odvětví vzdělávání. Kongres LEARNTEC se zaměří na perspektivní otázky a určující vývojové trendy. Vysoce kvalifikovaní referenti z hospodářství a vědy prodiskutují žhavá témata a představí návrhy řešení.

O přípravách veletrhu jsme hovořili se členy kongresového výboru paní Sünne Eichler a Prof. Dr. Peterem A. Henningem. Paní Sünne Eichler je majitelkou poradenské firmy Sünne Eichler Beratung zaměřené na management vzdělávání. Profesor Dr. Peter A. Henning je vedoucím Institutu pro počítače ve výuce na Vysoké škole technické a ekonomické v Karlsruhe.

LEARNTEC má nové motto: „Učení s IT". Co se skrývá za toutou novou formulací? Mění se tím nabídka veletrhu LEARNTEC?

Sünne Eichler: Nový podtitul vystihuje krátce a stručně to, čím se LEARNTEC vlastně zabývá. A to je jednak učení, od škol až do světa firem, a také vzdělávání prostřednictvím moderních technologií. Nabídka veletrhu LEARNTEC se neustále přizpůsobuje aktuálním vývoji. A není to jen o technologiích, ale také o lidech v procesu učení. Technologie jsou prostředkem k dosažení cíle. Bez inovací v oblasti technologií, by však mnoho konceptů nebylo proveditelných.

Prof. Dr. Peter A. Henning: Změna motta také představuje profilování veletrhu LEARNTEC. Fakt, že neustále přivádíme do centra pozornosti nové oblasti vzdělávání - jako jsou nyní například školy - je pouze důsledkem toho, že informační technologie proniká do nových oblastí. Věříme, že LEARNTEC je v čele této vlny digitalizace, což významně přispívá k tomu, že se ubírá požadovaným směrem.

Jak je sestaven letošní program konference?

Sünne Eichler: I v letošním roce jsme opět vsadili na vyvážený program. Vize a realita, inovace a zkušenosti, věda a aplikace, teorie a především praxe, praxe, praxe. Celoživotní vzdělávání není na 22. ročníku veletrhu LEARNTEC pouze prázdnou frází. Kongres nabízí pohled na současný vývoj například v oblasti mobilního vzdělávání, MOOCs, 3D prostředí, adaptivních systémů a serious games. Program se také zabývá důležitými otázkami managementu a jeho rolí v procesu učení. A v neposlední řadě řešení e-learningových projektů, které musí být schopny odolat analýze nákladů a přínosů. V programu se představí více než 100 řečníků ze 7 zemí s přednáškami na témata jako např. „E-Learning jako Business Case“ nebo „Make or Buy“.

Prof. Dr. Peter A. Henning: Rovnováha je jedna věc, ale ještě důležitější je inovace. Proto přinášíme témata jako je MOOCs anebo OpenSpace. Dále uvádíme jako vždy mezi přednášejícímí několik mladých talentů, kteří jsou svými inovativními tématy opravdovou třešničkou na dortu.

Jak se vyvijí oblast dalšího vzdělávání oproti předchozímu roku z ekonomického hlediska? Jaké jsou trendy tady?

Sünne Eichler: S potěšením sledujeme, že mnoho firem nyní začíná se zaváděním e-learningu. I když je e-learning v mnoha společnostech již běžnou praxí, není ještě samozřejmostí. Trh proto bude i nadále růst. Mnoho malých a středních podniků, ale také větších organizací, investují do této moderní formy vzdělávání. Obzvláště rapidní růst vidíme u e-learningových konceptů pro marketing a prodej. Globalizace zákazníka a prodejních sítí, je zodpovědná za stále kratší inovační cykly výrobků a silnému konkurenčnímu tlaku lze odolat pouze s pomocí e-learningu.

Po tématech GAMES@LEARNTEC a e-pub@LEARNTEC - přichází v letošním roce novinka school@LEARNTEC. Co se skrývá za tímto konceptem a proč, veletrh a kongres zabývající se zejména otázkami dalšího vzdělávání, zařazuje nyní do programu také téma školy ?

Sünne Eichler: Pokud se jedná o moderním vzdělávání v podnicích, nevyhnutelně přijde na řadu otázka : „Co se vlastně děje před dalším vzděláváním, ve škole ?" Tato otázka byla často diskutována v posledních letech v rámci veletrhu LEARNTEC a také firmy samy se nyní zabývají problematikou vzdělávání ve školách. Je tedy logické zahrnout toto téma jako součást celoživotního učení v programu LEARNTECu. Chceme adresovat především osoby s rozhodovací pravomocí z ministerstev a příslušných agentur a organizací, které zodpovídají za investice ve školách.

Prof. Dr. Peter A. Henning: Řešení otázek škol přichází také od naší hlavní cílové skupiny, profesionálů ve vzdělávání. Právě naši vystavovatelé a návštěvníci jsou si vědomi, že máme zde v Evropě značné deficity - vzdělávání mladých lidí je proto vhodné téma obzvláště pro firmy.


Pro bližší informace, vstupenky, zajištění ubytování a další služby kontaktujte české zastoupení veletržní společnosti Messe Karlsruhe firmu Naveletrh s.r.o. na info@naveletrh.cz.

Soutěž o 2x2 volné vstupenky na LEARNTEC 2014

Společnost Naveletrh.cz a zpravodajský server HR News pro Vás připravily soutěž o volné vstupenky na veletrh LEARNTEC, konaný 4. - 6. února 2014 v německém Karlsruhe. Každý ze dvou výherců obdrží dvě volné vstupenky a welcome drink na veletrhu.

Soutěž byla ukončena.

Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor