Martin Jelínek, hlavní instruktor a manager Akademie EBMAS WT PRAHA

Nevidomý zážitek - Sebeobrana na slepo

Martin Jelínek, hlavní instruktor a manager Akademie EBMAS WT PRAHA

22.5.2013 - Doporučujeme

Skupinové cvičení vedené zábavnou formou ideální pro stmelování týmu.

Výuku vede lektor bojového umění EBMAS Wing Tzun a metropolitní sebeobrany sifu Martin Jelínek. 20 let vyučuje Wing Tzun 12 let sebeobranu 5 roků je hlavním učitelem sebeobrany pro nevidomé a slabozraké v ČR 2 roky je fitness trenérem. O své zkušenosti se rád s Vámi podělí.

Na oči klademe velký důraz a to zejména při ohrožení. Jakmile nás útočník oslepí, nebo nefunguje osvětlení
na ulici či na chodbě, tak většinou propadáme panice. Natož abychom se smysluplně bránili. Znamená to, že nemáme
stejně jako nevidomí lidé šanci se vůbec bránit? Tak tomu zcela není. Do jisté míry se bránit lze a to zejména při útoku na blízký kontakt.

Jako učitel sebeobrany jsem se zabýval problematikou obtěžování a přepadávání nevidomých a slabozrakých osob. Útočníci nemají žádné slitování ani s touto skupinou lidí. Neváhají je okrást, nebo si z nich dělat ošklivou legraci a znepříjemňovat jim život. To vše byl pro mě impulz k pomoci.

Sestavil jsem cvičební program, který nevidomé osoby učí kontrolovat, při obtěžování nebo pokusu o okradení, útočníkovy pohyby. V programu se nevyhýbáme ani fyzickému napadení.

Učím sebeobranu proti útokům jak ve stoje, tak i na zemi. Jsou napadení, kdy obzvlášť nevidomá osoba má minimální šanci na obranu, ale to neznamená, že se o ni nemá alespoň nepokusit.

Nyní máte možnost si sami na vlastní kůži zažít, jak se cítí nevidomý člověk při napadení a zároveň si vyzkoušet obranu pro nevidomé.  I když nebudete vidět, tak zjistíte, že se dají útočníkovy pohyby kontrolovat a dokonce
se ubránit.

EBMAS - Nevidomý zážitek, sebeobrana na slepo

Mgr. Martin Jelínek - manager Akademie EBMAS WT Praha


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor