Jak na úspěch? "PŘÍBĚHY, KTERÉ VÁM UKÁŽOU CESTU"

Rozhovor s Janou Márovou, majitelkou vzdělávací společnosti PROFIMA EFFECTIVE

20.5.2013 - Doporučujeme

„Nebojte se nových věcí, i když to občas nevyjde,“ říká Jana Márová, která na konci roku 2012 získala Ocenění českých podnikatelek za „Výjimečný růst firmy“.

Mgr. Jana Márová vystudovala Pedagogickou fakultu v Ostravě na Slezské univerzitě. Dále je absolventkou marketingových kurzů CIMA A a B konaných pod záštitou Evropské marketingové konfederace a Českého institutu pro marketing. Absolvovala marketingový kurz v Londýně a od roku 1997 je majitelkou vzdělávací firmy PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o. a lektorkou kurzů pro obchodní a komunikační dovednosti. Dále je hrdou majitelkou podniku COMERCIO TREND s.r.o., který jako jeden z mála firem v ČR spadá do oblasti sociálního podnikání a zaměstnává osoby fyzicky a sociálně znevýhodněné na trhu práce. Je mámou tří dětí, které s ní procházely 15 lety podnikání.

Jaký příběh stojí za vznikem manažerské konference s názvem "Příběhy, které Vám ukážou cestu"?

Myslím si, že příběhy ovlivňují osudy lidí, jsou inspirací a podnětem pro tvůrčí lidi. Mohou být poučením, jak se vyvarovat chyb, kterými již prošli jiní. Velmi si vážím lidí, kteří něco dokázali svou pílí a tvrdou prací, berou na sebe odpovědnost za druhé, za své zaměstnance. Vybudovali své firmy, dávají práci dalším lidem a většinou ještě podporují i sociální oblast. Konference je příležitostí k seznámení se s úspěšnými lidmi a chce podpořit nejen zlínskou podnikatelskou a manažerskou sféru, ale dát příklady i studentům.

Kdy se tato konference koná a komu je určena?

Konference se koná 20. 6. 2013 v novém Kongresovém centru Zlín a můžu s jistotou říct, že je opravdu se na co těšit. Program je velmi pestrý a pozvání přijali velmi zajímaví lidé, od mladých kreativních manažerů až po zkušené odvážné podnikatele.

Záběr Konference je velmi široký. Je určena jak pro zaměstnance, manažery a ředitele firem, kteří mohou v příbězích najít inspiraci pro řešení ve vlastních firmách, tak pro širokou veřejnost a studenty. Osobní autentické příběhy Vás určitě namotivují a kdo ví, možná v nich objevíte nové nápady a skryté možnosti a budete to právě vy, kdo bude přednášet svůj příběh na příštím ročníku.

Můžete nám ve zkratce říct svůj příběh? Jakého největšího úspěchu jste v poslední době dosáhla?

Původní profesí jsem učitelka matematiky a biologie, takže učit druhé mne vždy bavilo a byl to můj životní sen. Při MD jsem se dostala k podnikání, obchodování a učení dospělých obchodu, tak po MD obchodní činnost a poté založení vlastní firmy bylo jen uplatněním předchozích zkušeností. Začátek v oblasti vzdělávání nefinancovaného státem nebyl právě v našem regionu jednoduchý. Na rozdíl od Prahy, kde se firmy rozhodovali co školit, vybírají si nejlepší lektory, tady na Moravě se často diskutuje, jestli vůbec školit a věnovat se rozvoji zaměstnanců. Evropské dotace udělaly kvalitní vzdělávací programy pro zaměstnance firem dostupnější. Přínos pro naše klienty je u nás na prvním místě a tento přístup i díky obětavým zaměstnancům se nám daří naplňovat. Klienti jsou spokojení a pokud jim můžeme být partnery v rozvoji jejich společností v oblasti lidských zdrojů, průmyslového inženýrství, dávat jim další podněty v cestě dopředu, je to pro nás to nejdůležitější. Také sociální oblast k Profimě od roku 2009 patří a to zejména vzdělávání zaměstnanců sociálních služeb, přenosu zkušeností ze zahraničí – zahraniční stáže apod., práce s dětmi z dětských domovů a maminek s malými dětmi.

Potěšilo mne na konci roku 2012 získání Ocenění českých podnikatelek za „Výjimečný růst firmy“. O co víc si tohoto ocenění vážím je to, že se nejedná o krátkodobé hodnocení firmy, ale o sledování výsledků firmy po dobu několika let.

Máte nějakou zaručenou radu, jak dosáhnout úspěchu? Co je v podnikání nejdůležitější?

Žádný zázračný recept neznám. Tvrdá práce se sebou, myšlení u věcí, které děláme, přemýšlení o druhých a empatie, inspirace od jiných úspěšných a nebát se nových věcí, i když to občas nevyjde.

Mgr. Jana Márová


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor