Martin Jelínek

Proč se bránit

Martin Jelínek, manager Akademie EBMAS WT Praha

21.12.2011 - Doporučujeme

Pořád se najdou tací, kteří radí, že se nemá cenu bránit, protože se stejnak neubráníte, ať děláte co děláte. Já radím, abyste se bránili všemi prostředky a dovednostmi, kterých jste schopni.

Proč se bránit?

Jak se bohužel zdá, ne dost.

Pořád se najdou tací, kteří radí, že se nemá cenu bránit, protože se stejnak neubráníte, ať děláte co děláte.

Jako příklady dodávají, že ten či onen dělal sebeobranu nebo bojové umění a přesto se neubránil. 

Proto nemá cenu něco dělat, protože je to marné a ještě navíc to může být horší. Argumenty těchto rádců nejsou rady.

Já radím, abyste se bránili všemi prostředky a dovednostmi, kterých jste schopni. Nedejte se lacino a nerezignujte jen proto, že po světě běhá někdo lepší než vy a nikdy na něj nebudete mít. Nikde není dáno, že zrovna tento člověk vás napadne. Pokud by se tak přece stalo, tak to neznamená, že to má mít zadarmo. Dále nikdy předem nevíte, zda před vámi stojí zrovna on nebo někdo jiný proti komu máte velkou šanci se ubránit.  

Zejména ženy jsou odrazované od mužů ze sebeobrany. Muži si mýlí, když tvrdí, že se žena přesto nemá žádnou šanci ubránit. Nenechte si tuto lež namluvit. Ženy mají možnost se bránit a tím nemyslím jen kop do rozkroku. Muži se brání převážně silově, přetahují se škrtí a páčí končetiny. To je spíše zápasnický sportovní způsob boje, kde vyhrává silnější a vytrvalejší. Žena se takto většinou bránit nemůže, a proto v sebeobraně pro ženy využíváme jiných nesilových technik, které vyřadí útočníka z boje. Patří sem hlavně aktivní údery na obličej, krk a slabiny namísto přetahování.


Martin Jelínek
manager Akademie EBMAS WT Praha
tel.: 728 722 722

Mgr. Martin Jelínek - manager Akademie EBMAS WT Praha


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor