taocentrum

Taoismus - umění vítězit bez boje

Tatiana Filippová, Pražské Tao Centrum

25.3.2011 - Doporučujeme

Taoistická moudrost zní: „Bojovník se učí mistrovsky ovládat meč jen proto, aby ho nikdy nepoužíval.“

Trénink bojovníka je v podstatě zaměřen na sjednocení těla, mysli a ducha. Na pěstování koncentrace a vnitřní síly. Ostrost meče bojovníka záleží na „ostrosti“ jeho mysli, rychlost meče bojovníka záleží na „rychlosti“ jeho mysli, síla meče bojovníka záleží na jeho koncentraci. Fyzický trénink vždy musí být vyvážen jinovou fází neboli meditační fází. Pěstování vnitřní síly, koncentrace a soustředění probíhá v meditačním stavu, ve stavu prázdné mysli. Taoistická meditace učí směřovat svou pozornost a vědomí dovnitř. V meditaci se především věnuje pozornost energetickému centru tan-tienu, hlavnímu akumulátoru energií, a energetickým kanálům, kterými proudí životní energie čchi. Při pohybu se pak používá naakumulovaná síla, každý pohyb vychází z energetického centra, z tan-tienu. Pokud energetické meridiány v těle jsou průchozí, energie jimi proudí bez překážek, a tělo se stává pružným a ohebným. Logickým výsledkem meditace je stav rozšířeného vědomí, který umožňuje vnímat své tělo jako celek a sjednotit pohyb a mysl. Umění boje je uměním aplikace vnitřní síly a koncentrace, uměním vědomého pohybu.

Kontrola emocí je nedílnou součástí mistrovství bojovníka. Kontrola emocí nespočívá v potlačení emocí, ale v jejich ovládání. Pokud jedinec prožívá určité emoční stavy, není to špatně, emoční energie napomáhá bojovníkovi se zkoncentrovat, aktivovat vnitřní sílu. Ale když bojovník začíná „pronásledovat“ nepřítele svým hněvem, dochází ke ztrátě energie. Princip je stejný jako při jednání na fyzické úrovni: jakmile se bojovník „lepí“ na partnera, ztratí rovnováhu. Musí pořád zůstávat v kontaktu se svým centrem a vracet se do rovnovážné pozice.

Aby démoni zlosti, hněvu, aroganci a strachu nevládli bojovníkem, musí bojovník neustále dbát o jejich zkrocení. V taoismu je práce s emocemi založena na hlavní teorii taoismu, „Teorii Pěti elementů“, podle které se v každém orgánu ukládá určitý druh emoční energie. Nenávist se ukládá v srdci, nadměrná zlost ovládá játra, smutek oslabuje plíce, strach ničí ledviny, znepokojení má vliv na slezinu. Pokud jakákoli z těchto emočních energií je nadměrná, odráží se to na celkovém stavu bojovníka. Tak například strach, napětí a stres se ukládají v ledvinách, když jedinec prožívá stavy strachu, úzkosti nebo se nachází dlouhou dobu ve stresu, orgán se oslabuje, dráha ledvin se stává míň průchozí. Ledviny jsou bezprostředně napojeny na energii Země, přes energetické kanály v nohou. Aktivní bod na vodidlech – bod „Zurčící pramen“, přes který přijímáme energie Země, je i bodem dráhy ledvin, při blokaci dráhy ledvin bojovník nemá pevné „uzemnění“. Ledviny jsou také zásobárnou prenatální a sexuální energie. Oslabení ledvin vede k celkovému oslabení dolní části, těžiště se zvedá, bojovník si připadá jako balonek, je méně ukotvený, snadno ztrácí rovnováhu. Nedostačující proud energie Zemi ovlivňuje i pohyb, údery bojovníka jsou povrchní, nemají hloubku a sílu, tělo není dost pružné a ohebné. Taoistické meditace jsou zaměřené na posílení vnitřních orgánů, transformaci negativních emočních energií, sjednocení jinových a jangových orgánů mezi sebou a celým organizmem.

Důležitou roli hraje také pěstování uzemnění a otevírání kanálů na nohou pomocí praktiky Čchi kung (Qi gong). Bojovník v tomto případě už není odkázán jen na vlastní sílu, ale umí používat energii Zemi při útoku nebo obraně. Při obraně se energie partnera vědomě odvádí do Země skrze kanály na nohou.

Technika Čchi kung (Qi gong) napomáhá pročistit orgány pod tlakem, zvětšit energetický tlak v dutině břišní a hrudníku, což vede k posílení orgánů, jejich detoxikaci a odstranění negativního energetického obalu kolem orgánů, tvořeného energiemi negativních emocí. Pomocí intenzivní techniky Čchi kung (Qi gong) se nejen zvětšuje vnitřní tlak v dutině břišní, ale vytváří se i energetický „polštář“ kolem každého orgánu a kolem pasu, tak zvaná „železné košile“, která chrání orgány bojovníka před poraněním. Pokud například hodíte syrové vejce na zem, rozbije se, ale když umístíte stejné vejce do nafouknutého balonku a hodíte je na zem, nic se mu nestane, balonek se odrazí. Stejné je to s orgánem, kolem kterého je vytvořen energetický obal.

Cvičení Čchi kung (Qi gong) je mimořádné v tom, že umožňuje zdokonalit základní postoj. Statický postoj v Čchi kungu je také základním postojem ve cvičení a aplikaci Tai Chi a v podstatě i v jakémkoli jiným stylu bojového uměni. Postoj sjednocuje tělo do jediné struktury a umožňuje transformovat a převádět sílu partnera do hlubiny Země.

Pomocí techniky Nei kung, techniky omlazování kostní dřeně, se proces čištění a detoxikace rozšiřuje na odstranění „těžkých“ negativních energií z šlach, svalů a kostí, proměňuje se obsah kostní dřeně. Kosti se podílejí na tvorbě bílých a červených krvinek, proto technika Nei kung je obzvlášť prospěšná na zlepšení imunity. Stav kostí se bezprostředně obráží ve stavu krve. Krev jako hlavní tekutina těla roznáší energie a informace do každého orgánu a částí těla. Stav krve má bezprostřední vliv na zdraví a vitalitu organismu. Stav šlach a svalů záleží jak na stavu orgánů (stav jater se projevuje ve stavu šlach, stav sleziny se odrazí ve svalech), tak i na vnitřním energetickém tlaku. Meditací a cvičením se šlachy a svaly nabíjejí, tělo se stává pružnějším a ohebnějším a má vitalitu mládí.

V monumentálním díle „Umění války“, sestaveném legendárním čínským vojevůdcem Sun-c´, se píše: „Bojovat a dobývat ve všech bitvách není umění. Skutečné umění je zlomit odpor nepřítele bez boje.“ Každý boj se odehrává především v mentálu, v mysli. Mentální záměr ovlivňuje realitu, síla mentálního záměru se odvíjí od vnitřní síly, koncentrace a stavu vědomí. Stav rozšířeného vědomí lze dosáhnout pomocí taoistické meditace a cvičení.
Proč zdůrazňuji taoistické meditace? Taoismus není náboženství, není proto zatížen určitou koncepcí boha, božstev a bohyň, systémem rituálů, hierarchií (farář, biskup, arcibiskup, lama, dalajlama, pančenlama) a podobnými náboženskými atributy.

Taoismus je symbióza filozofie a tisíciletí zdokonalovaným systému cvičení a meditace. Na cestu Tao může vstoupit každý, kdo touží po procesu sebepoznání, hluboké transformaci, vnitřní svobodě a zkoumání nových aspektů reality. V základním spisu taoismu Tao-te-ťing, filozofa Lao-c´je řečeno:

Tao - ač prázdné - působí-li,

jako by bylo nevyčerpatelné.

Je tak propastné!

Jako by bylo praotcem všech věcí!

Autorka článku:
Tatiana Filippová
Pražské Tao Centrum.
Mezinárodní systém „Ozdravující Tao“ Mantaka Chia.

www.taocentrum.cz

Tatiana Filippová - Pražské Tao Centrum


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor