Helena Jarolímková

Naučte se již dnes to, co bude ve velmi blízké budoucnosti samozřejmostí

Rozhovor s Helenou Jarolímkovou, spolumajitelkou společnosti Future iPoint s.r.o.

7.3.2011 - Doporučujeme

„Poté, co jsem se začala více zajímat o fotografii, film a jejich počítačové digitální zpracování, bylo více než jasné, že Apple nic nenahradí,“ říká Helena Jarolímková, roz. Konečná (1964).

Helena Jarolímková studovala SPŠ stavební. Po revoluci 15 let s manželem podnikala ve stavebnictví - organizace činností, grafické návrhy staveb, barevná řešení, interiéry, rozpočty apod. Zatímco její manžel ve stavebním podnikání dále pokračuje, ona spoluzaložila firmu Future iPoint s.r.o. - Apple Reseller, v níž působí jako manažerka a designérka.

Mezi její koníčky patří foto, video, počítače, umění, hudba, zvířata, cestování, filosofie, politika, sport - lyže, cyklistika, gymnastika, turistika. Je vdaná a má 2 syny (28 a 18 let).

Jak vznikl nápad založit v Plzni prodejnu a školicí centrum značky Apple?

Nápad na založení Apple prodejny a školícího centra v Plzni se rodil relativně dlouhou dobu, cca 5 let. Hlavním důvodem byla osobní dlouhodobá a především pozitivní zkušenost s produkty Apple, kdy jsme si již před dvaceti lety do stavební firmy pořídili první Apple počítač, ve kterém jsme začali využívat programy na účetnictví, prezentace až po grafické a designérské návrhy staveb. Přibližně po 5 letech následovalo období cca 10 let s PC a Windows, nekonečné hodiny a dny a měsíce u střihu videa, spousty bezesných pracovních nocí a nakonec kolaps systému… a opět dokola…Výsledek byl útlum této činnosti. Před 5 lety jsme si zase koupili Apple. A světe div se! Vše funguje, vše drží, zase mohu být tvůrčí! Mezitím se nám v šuplíku nashromáždily desítky kazet s videem nejen z našeho života a čekají…. Apple jsme koupili v Praze, příslušenství jsme koupili v Praze, rady jsme získali v Praze, školení, kurzy, workshopy jsme našli a navštívili pouze v Praze…

Cožpak je Plzeň tak malá a není v ní zájem o toto odvětví?? Uvidíme, držte nám palce :-)

Máte povědomí o tom, jaká část uživatelů počítačů v České republice již Apple používá?

Bohužel stále málo :-). Oficiální čísla se pohybují kolem 2-3 %, ovšem, pokud se podíváme na uživatele mobilních zařízení, jako je iPhone a iPad, jedná se o čísla desetinásobně vyšší.

Lidé mají zažito, že počítače Apple jsou počítače pouze pro grafiky, jsou americké, nekompatibilní, cizí, složité, drahé, nejsou na ně hry, programy z Windows nejdou nainstalovat na Mac.... Samozřejmě počítače Apple jsou nejen pro grafiky a jsou i americké (Microsoft je také americký :-)), ale teď je na nás tyto další pověry a mýty vyvrátit a umožnit všem radost z práce na počítači.

Čím si myslíte, že si Apple dokáže získat další české uživatele?

Značka Apple je doposud v očích většiny Čechů spojována s luxusem, což bezpochyby je, ovšem z jiného pohledu. Apple nabízí v současnosti nejvyspělejší operační systém na světě Mac OS X, který jde ruku v ruce s dokonalým designem a grafikou, výkonností a intuitivností ovládání. Navíc jsou počítače Apple kompatibilní s Windows a kancelářskými aplikacemi a bez problémů je lze připojit například ke standardním tiskárnám a fotoaparátům. Důležitým bodem zůstává to, že počítače firmy Apple netrpí na viry! Na rozdíl od jiných počítačů dostává zákazník s nákupem nového počítače zcela zdarma balík aplikací, jako je např. především tzv. iLife, což jsou programy, které vám umožní tvořit, spravovat a zpracovávat video, fotografie a hudbu v elektronické podobě, které následně můžete prezentovat například na YouTube nebo na svých vlastně vytvořených webových stránkách. Samozřejmostí je i adresář, emailový klient, webový prohlížeč Safari atd. a vybavení počítače web kamerou, mikrofonem a dalšími součástmi, které jsou u Apple standardem. Kdybyste kupovali společně stejné vybavení s jinou značkou počítače, na nižší cenu se nedostanete a takovéto kvality a spolehlivosti byste nedosáhli.

Jak tomu chcete aktivně napomoci?

Vstřícností k zákazníkovi a jeho problému, školeními, kurzy, prezentací Když se kouknete v televizi na jakýkoli publicistický pořad, vidíte, že počítač Apple je samozřejmou součástí každodenní práce spousty aktivních lidí. Je to ta nejlepší vizitka pro Apple.

Co všechno dokážete naučit na počítačích Apple?

Vše, a to od základů používání počítače až po složitější zapojení a využívání počítačových sítí a serverových aplikací.

Komu především byste doporučila kurz práce s Apple a systémem Mac OS X?

Zcela všem - systém Mac OS X je tak jednoduchý a dokonalý systém, že je určen jak pro úplné laiky, tak i pro profesionály, kteří kromě vynikajících programů, ocení i vysokou spolehlivost a stabilitu systému, Na počítačích Apple pracují jak malé děti, tak profesionální grafici či architekti a jakmile se s tímto systémem seznámí, již ho neopustí - to je největší reference, jakou můžeme poskytnout.

Prostě každému, kdo má zájem o moderní počítačové technologie a nechce v tomto ohledu zůstat pozadu. Naučte se již dnes to, co bude ve velmi blízké budoucnosti samozřejmostí - budete mít náskok, stanete se odborníky díky vzdělání, které u nás získáte teď, včas…

Představte nám blíže, jaké programy se účastníci vašich kurzů naučí ovládat.

Od kancelářského balíku přes střih videa či úpravu fotografií až k tvorbě webový stránek, např.:

iWork je soubor programů pro Mac OS X a to Pages (Windows - Word), Numbers (Windows - Excel) a Keynote (Windows - PowerPoint) - tyto jsou samozřejmě stejně funkční jako již zmiňované konkurenční programy a navíc mají jednodušší ovládání a více možností. Ale to se dá říci téměř o všech programech.

Soubor programů iLife, který je zcela zdarma v ceně počítače, obsahuje velmi kvalitní střihací program na video - iMovie, iTunes - hudební knihovna - to zná dnes spoustu mladých lidí, jelikož je součástí i iPhonů, iPodů a iPadů.

GarageBand - unikátní hudební program, ve kterém si svoji muziku složí úplný začátečník, který velmi sám sebe překvapí (ale i svoje okolí..) Tento program je využíván i profesionálními muzikanty.

iWeb - již nebudete čekat na webové stránky dlouhé týdny či měsíce, protože si je vyrobíte úplně sami, aniž byste museli znát html kódy. Nejenom tento program, který je součástí každého Maca zdarma zároveň s např.Time Machine (zálohování dat bez potřeby počítačového správce), je bohužel postrachem pro pracovníky počítačových serverů a správců...Ti, kdo si koupí Apple a absolvují naše základní školení, již nebudou muset za tyto služby platit ani nikoho shánět, aby jim zachraňoval data, a svoje webové stránky budou mít pod přímou kontrolou a mocí.

Dále kreativní programy pro zpracování fotek iPhoto a známý, vysoce ceněný program Aperture, dále Final Cut express či Final Cut Studio přímo pro profesionály - oba střihové programy pro video.

Kromě těchto užitkových programů pořádáme i kurzy pro odborníky IT - což je správa sítě, servery Time Capsule, Apple Remote Desktop apod.

Pořádáte také fotografické kurzy. I ty jsou propojeny s počítači Apple?

Žijeme v digitálním světě, takže ano, i námi nabízené fotografické kurzy mohou být propojeny s počítači Apple. Vše ovšem záleží na přání zákazníka. Fotografické kurzy pořádané firmou Future iPoint nabízí kurzy zaměřené jak na samotné fotografování na různá témata, jako je “DSLR pro začátečníky”, “Portrét v přirozeném prostředí”, “Makro”, atd., tak na následnou úpravu fotek v profesionální aplikaci z produkce Apple - Aperture.

V jakém prostředí probíhají vaše vzdělávací akce a kdo v nich vyučuje?

Školení probíhají v prostorách sídla naší firmy a prodejny, kde máme vyčleněný prostor přímo pro vzdělávací aktivity. Pro návštěvníky kurzů jsou po celou dobu výuky k dispozici Apple počítače, občerstvení a nápoje zdarma jsou samozřejmostí. Protože chceme zajistit kvalitní výuku s možností individuálního přístupu ke každému, přijímáme na každý kurz maximálně deset účastníků.

Jaké další služby jsou připraveny pro návštěvníky vaší prodejny?

Naše kamenná prodejna je zařízena jako ShowRoom, kde si denně můžete osobně vyzkoušet jakýkoli typ počítače Apple, který je v současné době na trhu. Kromě přímého prodeje a již zmiňovaných kurzů zajišťujeme záruční a pozáruční servis na všechny Apple výrobky. Navíc pořádáme pravidelné středeční “Pokecy nad Macy”, kde se nezávazně sejdou příznivci či zájemci o značku Apple, předají si své zkušenosti nebo se s naším kvalifikovaným pracovníkem proberou jedním konkrétním tématem. Tato odborná setkání jsou zcela zdarma jsou omezena jak časově, tak kapacitně, proto je nutné se zaregistrovat přes naše webové stránky vždy na konkrétní termín. Každý může vyzkoušet na vlastní kůži, jak jednoduchá, intuitivní a kreativní může být práce s počítačem.

Nedílnou součástí jsou pravidelné soutěže o hodnotné ceny, jako je iPad, MacBook, až 50% slevy na školení a jiné - stačí sledovat aktuality na našich webových stránkách nebo Facebooku.

S jakými ohlasy se setkáváte?

Ohlasy jsou zatím pozitivní. Zákazníci jsou rádi, že mohou jít pro radu přímo na prodejnu a řešit problém „tváří v tvář“ a nemusejí absolvovat cestu do Prahy. Zároveň se objevují také překvapivé reakce v tom smyslu, že v dnešní době je velice odvážné začínat v Plzni s něčím, co není všeobecně známé, natož rozšířené. V Praze je rozmach používání Apple velký díky tomu, že Praha je již dávno světovou metropolí. Ale i ostatní města nezůstanou pozadu. Chceme, aby občané Plzně, Evropského hlavního města kultury, byli na špičce moderních technologií a vzdělání nejen v této oblasti.

Co máte v plánu pro letošní rok?

Především osvětu ve vzdělávání v počítačových technologiích, v počítačové gramotnosti našich obyvatel, jak mladých, tak ale i starší generace, protože Apple a Mac OS X jim pomůže a dokáže, že i oni ještě mohou pokročit v dnešních trendech. Firma má v plánu se zaměřit jak na širokou veřejnost, tak také na bližší spolupráci s firmami a školami. A samozřejmě na budoucnost naší společnosti - děti. V plánu jsou jak počítačové, tak fotografické kurzy šité dětem na míru. Dále určitě rozšířit nabídku školení pro dospělé, především v návaznosti na konkrétní zájem účastníků kurzů. Dalším, již rozjetým plánem, je založit tzv. VIP iPoint - Future Club, který poskytne stálým zákazníkům slevy na produkty, pořádané akce a další výhody či překvapení.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: 
František Kožík – Největší z pierotů, G.G.Marquez – Sto roků samoty

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): 
Zuzana Navarová, Rolling Stones

Oblíbená činnost: 
Řízení auta, zahrada a naše domácí ZOO

Kam byste se chtěla podívat: 
Do USA

Na co se těšíte: Na jakoukoli plodnou kultivovanou diskuzi

Čeho se bojíte: 
Výšek a hloubek, zlých lidí, ztráty TOUHY, jak zpívá Daniel Landa…

Váš největší pracovní úspěch: Realizace a zavedení kavárny eLcaffé Plzeň, podílení se na založení a rozvoji našich firem…

Vaše motto: Žít a nechat žít

Oblíbený nápoj: 
Campari, čaj

Oblíbená rozhlasová stanice: 
Radiožurnál, Hit radio FM Plus

Oblíbený film: 
Ucho, Mechanický pomeranč

Oblíbené místo: 
Hracholusky, Špičák, Itálie, Skotsko

Oblíbené periodikum: 
D Test, Foto-Video, Respekt

Oblíbený server:
 Seznam, Wikipedia, Google

Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: Nejsem přesvědčená, že bude „příští život”, ale vím, že nic nevím, takže pokud…, tak určitě budu tím, čím být mám a nejspíš co si zasloužím…

Helena Jarolímková


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor