Klára Hejduková

Být špičkovým koučem není zaměstnání, ale poslání

Rozhovor s Klárou Hejdukovou, členkou Stavovské rady České asociace koučů

12.1.2011 - Doporučujeme

Ing. Klára Hejduková vystudovala fakultu mezinárodních vztahů na VŠE a Marketing management na Ecole Supérieure de Commerce de Paris v Paříži. Je držitelkou mnoha certifikátů z několikaletých i kratších výcviků v oblasti koučování a psychoterapie (např. Institutu systemického koučování, Institutu pro systemickou zkušenost, Institutu pro gestalt terapii, Centre for Coaching a Centre for Stress Management v Londýně).

Založila společnosti Extima (v současné době již nefunguje) a Systemický institut (www.systemicky-institut.cz). Je bývalou prezidentkou České asociace koučů a nyní členkou její Stavovské rady, členkou International Coach Federation, České systemické společnosti, European Appreciative Inquiry Network a Systemic Gathering. Má za sebou více než 6 500 koučovaných hodin se stovkami klientů. Mezi její koníčky patří cestování, četba kvalitní i odborné literatury, tanec, hudba, sport (jóga, aerobic, sjezdové lyžování).

„Ke koučování mě přivedla moje neustálá snaha o lidský i profesní růst, poznávání mých možností a navazování kvalitních vztahů. Koučování se tedy stalo nejen mojí profesí, ale i způsobem života. Umožňuje mi realizovat potřebu pomáhat lidem, vidět je růst, být stále znovu překvapována jejich různorodostí, jejich schopnostmi a potenciálem. Učím se moudrosti a respektuplnosti, hledám zdroje největší energie a zabývám se velmi smysluplnou činností,“ říká Klára Hejduková.

Představte nám Českou asociaci koučů. Jaké je její poslání?

Česká asociace koučů působí už od roku 2004. Je nezávislou a neziskovou organizací, jejímž posláním je kultivace a zvyšování úrovně koučování. Mezi její hlavní aktivity patří zajišťování kvality a profesionality koučů na českém trhu, tj. akreditace koučů a výcviků, prosazování dodržování etického kodexu, organizace kvalitních seminářů pro kouče a také propagace koučování jako přístupu a nástroje pro profesionální i lidský růst.

Je pravda, že poptávka po koučinku rychle roste i u nás v České republice?

Ano, koučování je stále více vnímáno nejen jako nadstavba pro rozvoj lidí, kteří už mají mnoho zkušeností a dovedností, ale vůbec jako univerzální nástroj růstu a hlavně se rychle stává nezbytnou součástí manažerské výbavy.

V čem vidíte hlavní výhody koučinku ve srovnání s tradičními způsoby vzdělávání?

Koučování, na rozdíl od ostatních způsobů práce s lidmi (jako je trénink, mentoring nebo poradenství), směřuje přímo ke změně myšlení a postojů lidí. Taková změna se může stát základem pro vyšší výkonnost v zaměstnání, ale také pro naplnění téměř jakýchkoli cílů. Je založeno na lidské touze po seberealizaci, využití vlastního potenciálu, spokojenosti a růstu.

Dá se říci, pro koho především je koučování určeno? Může například být pro někoho nevhodné?

Koučovat můžeme úspěšně s kýmkoli, kdo na sobě chce pracovat, kdo je ochoten ke změně. To je vlastně jediná podmínka. Koučování samo o sobě nemůže být nevhodné, protože plně respektuje klienta a jeho potřeby; nevhodný přístup může mít jenom neprofesionální kouč.

Co by měl splňovat dobrý kouč?

Jako u každé profese ho to musí bavit, mít v tom srdce. Být špičkovým koučem není zaměstnání, ale povolání nebo poslání, chcete-li. Měl by to být člověk lidsky zralý a samozřejmě musí mít odpovídající certifikovanou kvalifikaci a nejlépe i akreditaci u některé z profesionálních asociací.

Vaše organizace se zabývá také vzděláváním koučů, jakými způsoby?

Vycházíme se systemického přístupu, který se ukazuje jako jeden z nejúčinnějších přístupů práce s lidmi. Vede k výraznému zkompetentňování koučovaných, které se projevuje v jejich větší zodpovědnosti, samostatnosti, aktivitě a sebevědomí – a samozřejmě v konkrétních výsledcích jejich práce. Systemický přístup a zkušenosti z mnoha změnových projektů ve firmách využíváme nejen na úrovni práce s jednotlivci, ale i na úrovni změn celých sociálních systémů (společností). V koučování to mimo jiné znamená dobré propojení potřeb zadavatele a koučovaného; jde především o schopnost pochopit potřeby společnosti a vyjednat funkční zadání. Dále se to projevuje ve schopnosti systémového myšlení, tj. můžu koučované vést k tomu, aby si uvědomili následky chystaných opatření v jiné části systému a podobně; pomáhám rozvíjet jejich systémové (a strategické) myšlení.

V únoru pořádáte Mezinárodní setkání koučů, komu je určeno?

Je určeno všem koučům (od začínajících až po nejzkušenější), ale i všem zájemcům o práci s lidmi, tedy manažerům, HR specialistům, učitelům, sociálním pracovníkům a dalším.

Kdy a kde bude konference probíhat?

3. – 4. února 2011 v Praze v Kongresovém paláci (bývalý „Pakul“). Galavečer se uskuteční v Jazz Rock Café večer 3. února.

Jaké osobnosti se setkání zúčastní?

Špičkoví zahraniční i čeští spíkři, například Tom Robson, reprezentant Belbin Associates, Soren Holm, vynikající kouč ze Švédska nebo Cora Reijerse, holandská průkopnice přístupu appreciative inquiery v práci s týmy. Z českých třeba Radvan Bahbouh, Naďa Grosamová a spousta dalších. Program a informace o spíkrech naleznete na http://cako.cz/setkani2011.

Jaké další možnosti mají zájemci z řad firem či jednotlivců, které koučink zajímá a chtěli by se o něm dozvědět více?

Samozřejmě na stránkách České asociace koučů www.cako.cz naleznou všechny potřebné informace o koučování, akreditovaných koučích a výcvicích, etickém kodexu i vzdělávacích a dalších akcích pořádaných asociací. Jak už jsem řekla, jde o nezávislou neziskovou organizaci, takže se vyhnou byznysově orientovaným marketingovým informacím.

Sama se aktivně věnujete koučování. Co vás k němu přivedlo a co pro vás znamená?

Na tuhle otázku mám více odpovědí, záleží na tom, z kterého pohledu se na to podívám. Jeden z důvodů bylo to, že jsem ve své práci jako lektor měkkých dovedností nebyla spokojená; viděla jsem, že by se mělo dát dostat mnohem dále, ale nevěděla jsem jak... odpověď mi přineslo až koučování. A když jsem sama na vlastní kůži poznala, jaké neuvěřitelné možnosti a posuny mi to přináší, věděla jsem, že to je pro mě i další profesionální cesta. Obecněji řečeno myslím, že je to velmi naplňující profese, protože se jedná o pomáhání lidem. Vidět někoho růst, posouvat se, zlepšovat se a mít při tom z toho všeho radost, to přináší radost i vám.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: M. Scott Peck: The road less travelled
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Čechomor
Oblíbená činnost: spaní
Kam byste se chtěla podívat: Indie
Na co se těšíte: na dobrodružství v partnerském vztahu
Čeho se bojíte: nemocí nebo neštěstí svých blízkých
Váš největší pracovní úspěch: všichni vděční klienti
Vaše motto: Co je nějaké, může být jinaké.
Oblíbený nápoj: Pravé šampaňské.
Oblíbená rozhlasová stanice: Radio France International
Oblíbený film: Žena za pultem
Oblíbené místo: Praha
Oblíbené periodikum: Respekt
Oblíbený server: nemám
Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: čarodějnicí

Ing. Klára Hejduková, CSC. - členka Stavovské rady České asociace koučů


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor