Dana Kodešová

Tréninkové videoprogramy podpoří firemní vzdělávání

Rozhovor s Danou Kodešovou, ředitelkou vzdělávací společnosti Minerva

1.12.2010 - Doporučujeme

Dana Kodešová je ředitelkou vzdělávací společnosti Minerva od roku 2006. Byla spoluzakladatelkou vzdělávací společnosti KREDO, která byla začátkem 90. let jednou z prvních soukromých vzdělávacích společností. Pracovala jako manažerka grantových projektů, jako HR manažerka v pojišťovnictví a jako projektová manažerka ve vzdělávací společnosti. V rámci společnosti Minerva byla vedoucí realizačního týmu při řešení projektu z ESF „Podpora konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích“. Je zástupcem České republiky v mezinárodní organizaci distributorů tréninkových multimediálních programu ETMA a je členkou rady EMCC CZECH - mezinárodní organizace sdružující kouče a mentory EMCC (European Mentoring and Coaching Council). Působila a nadále působí jako poradce a konzultant v oblasti HR procesů, vzdělávání a rozvoje pracovníků.

Vaše společnost je již 10 let výhradním dodavatelem českých verzí vzdělávacích videoprogramů britské společnosti VIDEO ARTS na českém a slovenském trhu. Pro koho jsou tyto programy určeny a čím se zabývají?

Tréninkové videoprogramy mají široké uplatnění v rámci firemního vzdělávání pro pracovníky téměř na všech úrovních. Zobrazují s humorem a nadsázkou typické situace z každodenního života. Představují příklady vhodného a nevhodného jednání a chování v nejrůznějších pracovních situacích včetně jejich správného řešení. Humorné zpracování příběhů zvyšuje účinnost tréninku a přehledně shrnuté klíčové zásady usnadňují zapamatování. Filmy rozhodně nenahrazují práci živého lektora. Spíše ho doplňují a umocňují probíraná témata.

V čem spočívá jedinečnost tréninkových a vzdělávacích programů právě společnosti VIDEO ARTS?

Myslím, že je to jejich jedinečný laskavý humor, profesionální zpracování, všestrannost využití. Ve filmech vystupují britští profesionální herci jako je John Cleese nebo Hugh Laurie (známý jako dr. House ze stejnojmenného seriálu). Znám vzdělávací filmy i od jiných producentů a stále si myslím, že filmy od Video Arts patří ke světové špičce.

Jak si tedy mohou zájemci tyto vzdělávací videoprogramy opatřit?

Videoprogramy jsou zatím dostupné na DVD v českém jazyce nebo on-line na webu v anglickém jazyce. V průběhu roku 2011 má Video Arts v plánu veškeré filmy nabízet pouze v on-line formě a tím končí možnost pořízení videoprogramů na DVD a jiných nosičích v českém jazyce. Bohužel. Je mi to moc líto, protože za dobu své existence v České republice si tréninkové filmy našly hodně spokojených uživatelů. Z toho vyplývá, že doplňovat své DVD videotéky můžete už jenom do konce září 2011.

Vedle videoprogramů jsou vaší doménou tréninky, které sami vytváříte na míru firmám. V jaké oblasti především?

Ano, firemnímu vzdělávání na míru se věnujeme a v současné době se tato činnost stává naší hlavní činností. Zaměřujeme se zejména na rozvoj měkkých dovedností lidí na nejrůznějších pozicích. Pracujeme s manažery, klientskými pracovníky, obchodníky a dalšími profesemi.

Jaké metody uplatňujete při vytváření firemních tréninků?

Vždycky je to mix. Nemáme nějaké pevně dané osnovy, pro každého klienta, pro každý trénink sestavujeme speciální obsah, který se skládá z modulů, které se nám osvědčily.

Při tréninku se snažíme o pozitivní přístup k lidem, hledáme v nich to dobré, na čem můžeme stavět. Snažíme se, aby se lidé na tréninku nejen učili, ale aby se také dobře cítili, aby učení pro ně bylo zábavné. Často také využíváme již zmíněné tréninkové filmy.

Co považujete za největší výhodu vašeho vzdělávacího přístupu?

Já myslím, že je to právě ta pozitivní atmosféra, kterou se snažíme vytvářet, což potvrzují i naši klienti – účastníci vzdělávacích aktivit v dotaznících na závěr tréninku.

Co musejí splňovat vaši lektoři a trenéři?

Musí být zdatní ve zvládání skupinové dynamiky, s rozvinutou emocionální inteligencí, se schopností dobře pracovat se zpětnou vazbou. Vybírám si lidi, kteří jsou pozitivní a motivující.

S čím se chystáte vstoupit do příštího roku?

Připravujeme nyní projekt pro lékaře pracující v první linii. Projekt je zaměřen právě na rozvoj jejich komunikačních a EQ kompetencí. Moc se na tuto práci těšíme.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Je jich spoustu, letos mne velice zaujala kniha Skleněný pokoj od britského spisovatele Simona Mawera
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Jarek Nohavica, ten mne nikdy nezklame
Oblíbená činnost: cestování
Kam byste se chtěl podívat: Ještě jsem nebyla v USA, takže tam.
Na co se těšíte: Teď se těším, až bude zase teplo
Čeho se bojíte: skočit do vody po hlavě
Váš největší pracovní úspěch: Že se mi i v této nelehké době daří budovat úspěšnou vzdělávací firmu
Vaše motto: Co tě nezabije, to tě posílí
Oblíbený nápoj: sklenička dobrého vína
Oblíbená rozhlasová stanice: Evropa 2
Oblíbený film: To je stejné jako s knihami, je jich moc, ale určitě všechno od Miloše Formana a úplně nejvíc Amadeus
Oblíbené místo: doma
Oblíbené periodikum: MF dnes
Oblíbený server: Google
Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: Tak o tom jsem vážně nepřemýšlela, snažím si naplno užívat ten současný život.

Dana Kodešová


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor