Petr Cabadaj

Počítačové vzdělávání s individuálním přístupem

Rozhovor s Petrem Cabadajem, jednatelem společnosti MIPECOM

1.10.2010 - Doporučujeme

RNDr. Petr Cabadaj je od založení společnosti MIPECOM s.r.o. v roce 2003 jejím jednatelem. Vystudoval obor informatiky a výpočetní techniky na Matematicko-fyzikální fakultě UK. V IT oblasti se pohybuje od studií na různých pozicích počínaje jako programátor a konče jako výkonný ředitel a jednatel. Jeho koníčky jsou sport, chalupaření. Je ženatý a jeho dvě dospělé děti se již také zapojily do práce ve společnosti.

Vzděláváním v oblasti informačních technologií se zabývá řada firem. V čem je ta vaše specifická?

Naše společnost si zakládala a zakládá na dvou stěžejních bodech:

  1. MIPECOM s.r.o. je společnost „rodinného typu a zázemí“. Nechápeme to tak, že ve společnosti pracuje skoro celá rodina jednatele, ale o každého posluchače je individuálně postaráno a posluchač při jednání s pracovníky i lektory společnosti se setká s přívětivým, vstřícným jednáním.

  2. MIPECOM s.r.o. si zakládá na vysoké odbornosti a profesionálním přístupu každého lektora, nechť se jedná o vyučující v rekvalifikačních kurzech nebo v autorizovaných kurzech pro IT profesionály.

Poskytujete pouze počítačová školení, nebo i další související služby?

Ano, poskytujeme i další služby – především využíváme know-how a zkušenosti našich techniků a konzultantů s rozsáhlými implementačními projekty a poskytujeme konzultace, poradenství a podporu. A kromě počítačového vzdělávání školíme i softskills.

Pro koho jsou vaše služby určeny? Kdo je vaším typickým klientem?

Dá se říci, že naše služby jsou určeny všem typům zákazníků – od individuálních zákazníků po klienty úřadů práce v rekvalifikačních kurzech, ale v praxi jsou našim nejtypičtějším klientem společnosti a organizace, respektive jejich zaměstnanci.

Připravujete také vzdělání na míru firmám?

Určitě. Zakázková školení jsou velice důležitá zejména pro společnosti, které potřebuji proškolit skupiny zaměstnanců. U takovéto uzavřené skupiny je možné lépe uzpůsobit výukový obsah potřebám zaměstnanců, a dosáhnout tak ještě lepší efektivity školení zejména vzhledem ke specifickým dovednostem, které využijí při své práci.

Představte nám, na jaké oblasti práce s počítači se vaše vzdělávací aktivity zaměřují.

Pokud jde o školení běžných uživatelů PC, tak jsme zaměření na oblast kancelářské produktivity, tj. na školení na dovednosti pro práci s aplikacemi kancelářského balíku MS Office. I u školení IT profesionálů jsme z převážné části zaměření na technologie společnosti Micosoft. V oblasti infrastruktury počítačových sítí je to především Windows Server, MS SQL Server a klientské operační systémy. V oblasti programování a vývoje aplikací jsou to především školení na Microsoft .NET a Visual Studio. Žádaná jsou i naše školení na dovednosti v oblasti správy a zabezpečení podnikové počítačové sítě.

Zajišťujete také rekvalifikace?

Ano, máme na 20 akreditovaných rekvalifikačních kurzů, které využívají klienti úřadů práce, ale i některé společnosti v rámci rekvalifikačních programů zaštiťovaných evropskými strukturálními fondy a překvapivě i jednotlivci, kteří je oceňují zejména pro vzdělávací komplexnost, jež tyto kurzy poskytují.

Kde vaše kurzy probíhají a kdo v nich vyučuje?

Kurzy probíhají z části v našich prostorách a z části – pokud to podmínky dovolují – u našich zákazníků, kde probíhá školení zejména prostřednictvím naší mobilní učebny. V případě potřeby skupinového školení dávají společnosti častěji než v minulosti přednost tomu, abychom přijeli my za nimi.

Jsou to zkušení lektoři (uživatelské kurzy), resp. lektoři/konzultanti (profikurzy), kteří pro nás školí už léta, proto mají téměř všichni výukovou praxi déle než 5 let a rovněž vysokou odbornou kvalifikaci, což platí zejména o lektorech kurzů pro IT profesionály – v tomto smyslu má MIPECOM velice stabilní lektorský sbor.

Jaké odborné testy je u vás možné absolvovat?

Získat u nás certifikát mohou jak běžní uživatelé PC, tak IT profesionálové. Uživatelé u nás, jako u autorizovaného střediska pro ECDL testování, mohou absolvovat testy a získat certifikáty ECDL, IT profesionálové mohou absolvovat testy Prometric a získat certifikaci od renomovaných společností, např. Microsoft, CompTIA, IBM, Symantec, Oracle, Novell a dalších.

Je pravda, že pořádáte také kurzy měkkých dovedností? Jak to souvisí s počítači?

Ano, je to pravda, školíme také měkké dovednosti. S počítači to samozřejmě nijak nesouvisí. Do našeho portfolia se kurzy měkkých dovedností dostaly poté, co jsme dodavatelsky zajišťovali několik velikých vzdělávacích projektů, jejichž komplexnost zahrnovala i měkké dovednosti. Proto jsme navázali nejdříve externí spolupráci s psychology/lektory kurzů měkkých dovedností a jelikož se nám spolupráce osvědčila a získali jsme dobrá hodnocení zákazníků, zařadili jsme je do naší stálé nabídky. Naši zákazníci a zájemci o spolupráci s námi tak mohou využít synergii v nabídce našich služeb.

Jaké trendy na trhu počítačového vzdělávání v poslední době pozorujete?

Trh počítačového vzdělávání v posledních dvou letech zasáhl trend krácení prostředků napříč celým spektrem zákazníků. Výjimkou jsou snad pouze vzdělávací programy financované z evropských strukturálních fondů. K tomu se přidaly ještě některé trendy v oblasti vývoje počítačové vzdělanosti, vývoje na trhu práce a jiné vlivy, v jejichž důsledku jsme zaznamenali pokles zájmu o veřejné kurzy. Naopak, zákazníci mají větší zájem o zakázková školení a obecně o služby uzpůsobené na míru. My to oceňujeme jako poptávku po větší efektivitě, která nám umožňuje prokázat kvality našich služeb, tj. metodického a technologického know-how a lektorské a organizační kvality.

S jakými novinkami vstupujete do konce letošního roku?

Těch novinek, zejména produktových je poměrně dost. Souvisí to s uvedením řady nových programů společnosti Microsoft (jsme autorizovaným vzdělávacím partnerem spol. Microsoft), na jejíž softwarové produkty je zaměřená převážná většina našich školení. IT profesionály budou nejspíše zajímat školení na SharePoint 2010, Exchange Server 2010, Visual Studio 2010 atd. Chtěl bych ale upozornit i na naše kurzy na MS Office 2010 (a obsažené aplikace) pro uživatele. Kurzy jsme sestavili jinak – nejsou to „staré“ kurzy, drobně uzpůsobené z předchozích verzí na aktuální (MS Office 2010), ale pojali jsme je od základů nově. Důvodem je, že nový kancelářský balík přináší některá zajímavá vylepšení pro spolupráci a my jsme přesvědčeni, že naše školení zaměřená na získání dovedností pro práci s těmito novými funkcemi mohou pracovním týmům přinést velmi cenné zvýšení produktivity – a to už od základních úrovní uživatelské pokročilosti.

RNDr. Petr Cabadaj - jednatel společnosti MIPECOM


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor