Zdeněk Michálek

Leadership a strategie pro udržitelný rozvoj

Rozhovor se Zdeňkem Michálkem, ředitelem společnosti HM PARTNERS

1.10.2010 - Doporučujeme

K vedení a rozvoji lidí se Zdeněk Michálek dostal v 70. letech ve skautingu. Vystudoval strojnickou průmyslovku, pak Institut průmyslově právní ochrany, následně se stal inženýrem ekonomie na VŠB Technické univerzitě v Ostravě. Následovala řada manažerských kurzů v Anglii, USA a Japonsku. Jeho osobnost rovněž výrazně formovaly programy osobního rozvoje, koučinku a zkušenosti z práce s manažery a skupinami mladých lídrů v ČR i zahraničí.

Svou praxi začínal v TATRA a.s., kde se vypracoval od referenta pro zlepšovací návrhy přes vedoucího odboru průmyslového vlastnictví a informací až na ředitele závodu vyrábějícího osobní vozidla T 613. Nyní jíž více než 15 let působí v manažerském vzdělávání a poradenství, z toho 10 let vede vlastní společnost HM PARTNERS s.r.o. Motivem k jejímu založení byla snaha podělit se o své zkušenosti a společně s jinými lidmi podobného zaměření a hledat cesty k zefektivňování manažerské práce.

Baterky dobíjí jógou, sportem, nebo na gauči s dobrou knihou. Má rád práci na čerstvém vzduchu v zahradě a kolem domu. Nejvíce energie mu však dodává spolupráce s mladými lidmi v rámci rotary nebo skautingu. Je ženatý, dcera studuje biologii na univerzitě v Českých Budějovicích.

Představte nám poslání Vaší společnosti – HM PARTNERS.

Posláním naší společnosti HM PARTNERS s.r.o. je rozvoj lidí a organizací. Jde o rozvoj postavený na čtyřech základních hodnotách definovaných při jejím vzniku. Jsou jimi: Člověk a jeho potenciál, Kvalita přístupů a vztahů, Rozvoj zaměřený na inovace a Odpovědnost za výsledky. Tyto hodnoty pak transformujeme do praxe formou změnových projektů s využitím zdrojů z EU. Vše je podporováno intenzivním tréninkem, poradenstvím a koučinkem přímo na pracovištích klientů.

Zastavme se u leadershipu a strategií pro udržitelný rozvoj, jimiž se intenzivně zabýváte. Co se pod těmito pojmy skrývá?

Pod pojem udržitelného rozvoje je obvykle uváděna rovnováha jeho tří složek – ekonomické, sociální a environmentální. A právě chování manažera, který chce svou organizaci přivést k excelentním výsledkům a přitom zajistit rovnováhu ve všech zmíněných oblastech v dlouhodobém kontextu, je předmětem našeho rozvojového programu. Je založen na uvědomění si skutečných hodnot jak jednotlivců, tak organizací a přijetím odpovědnosti za tyto hodnoty. Pak pokračuje vytvořením pozitivní vize cílového stavu a dynamickým vyvažováním našich kroků na cestě k jejímu dosažení.

Potřebujeme vůbec lídry a strategie v této oblasti?

Začal bych otázkou. Jak vnímáte dnešní dobu, současné životní a pracovní tempo, tlak na výsledky? Neustálé zvyšování nároků kladených na člověka ve všech oblastech. Do toho klimatické změny a z toho vyplývající dopady na životní prostředí. Z mnoha stran slýchám, že je to již „k nevydržení“. Lidé si s tím neví rady a čekají, že se někdo ujme vedení a převede je po úzké lávce někam do bezpečí.

Tento program ukazuje, že je čas uvedené výzvy přijmout, ztotožnit se s rolí „Udržitelného lídra“. Představuje různé možnosti, jak vtáhnout do této hry spolupracovníky a společně s nimi definovat strategii udržitelného rozvoje. Důležité je rovněž umět nalézat netradiční řešení a překonávání překážek v průběhu uvádění strategie do života.

Kde začít? Existuje nějaký návod?

Doporučuji začít u sebe. Srovnat si v hlavě, o co mi v živote skutečně jde a přijmout za to odpovědnost. Pak už to jde poměrně snadno. Příležitosti k pozitivním změnám přicházejí jakoby samy. Doporučuji si celý postup vizualizovat. Na začátek používáme při řešení problémů vlastní metodiku A4.

Metodika řešení problémů A4

4. Co pro to uděláme?

 

 

3. Co má být – Cílová vize:

1. Co je – Současný stav:

2. Proč to je – Příčiny:

© HMP 2002

Jaké jsou s tím zkušenosti?

Velmi dobré. Lidé reagují na tuto jednoduchou metodiku pozitivně. Ukazuje jim, jak si udělat pořádek sám v sobě a dává naději na lepší budoucnost, kterou mohou sami utvářet.

Funguje to vše i v českých podmínkách?

Ano. Tento koncept udržitelného vedení je postaven na obecně platných principech a funguje kdekoliv na světě. Pracuje se srozumitelnými pojmy a dává dost prostoru kreativitu a naplnění vlastními představami o cestě k vytouženému cíli. Tento vysněný cíl nazýváme DYNAMICKÁ ROVNOVÁHA.

Myslíte si, že je lepší nějaký standard, nebo vlastní řešení?

Pokud chceme být efektivní, tak nemá smysl vymýšlet vymyšlené. Pro každou oblast udržitelného rozvoje je dobře mít určitý standard či „Best Practice“ k dispozici a pak jej modifikovat na vlastní podmínky. Je to rychlejší a méně nákladné, než vše vyvíjet od základu sami. Proto vznikla normalizace.

Komu byste doporučil, aby se otázkami udržitelného rozvoje zabýval?

Myslím, že otázky udržitelného vývoje jsou výzvou pro nás všechny. Pryč jsou doby, kdy nás zajímaly jen vlastní, lokální problémy. Dnešní propojený svět volá každého, kdo může přispět k práci na společné budoucnosti. Začít však musíme sami u sebe.

Co pro to tedy uděláme?

Myslím, že i tento rozhovor je malým příspěvkem do diskuze, která běží na všech úrovních po celém světě. Důkazem, že téma udržitelného rozvoje je tématem aktuálním, je i růst preferencí stran zaměřených na udržitelný rozvoj ve světě – viz nedávno např. v SRN.

Hovořme tedy o těchto záležitostech a hledejme řešení. V prvé řadě však konejme tak, abychom přispívali k rovnováze a ne ji narušovali. I malý čin je lepší než pouhá slova.

Jaké novinky chystáte do nejbližší budoucnosti?

Hodláme trochu pomoci rozvoji kreativity jednoduchými tréninky využitelnými na všech úrovních řízení. Zkvalitňujeme tréninky k stres managementu a obnově sil, o které je čím dál větší zájem. Nyní vstupujeme aktivně zejména do oblasti výzkumu a vývoje v oblasti průmyslového inženýrství, které s udržitelným rozvojem úzce souvisí. Zde chceme využít našich kontaktů na zahraničí a společně s VŠB-TU Ostrava vybudovat funkční výzkumně vývojové pracoviště propojené na českou průmyslovou sféru a špičková výzkumná pracoviště v zahraničí.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Stephen R. Covey - 7 návyků vysoce efektivních lidí
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Lenka Filipová
Oblíbená činnost: Práce kolem domu a na zahradě
Kam byste se chtěl podívat: Na Nový Zéland – máme tam spoustu příbuzných...
Na co se těšíte: Na Vánoce, lyžování a klidný relax s knihou u krbu...
Čeho se bojíte: Nebojím se. Jedině snad srážky s „blbcem“. Neboť jak říká klasik - tam jsou i bohové bezmocní...
Váš největší úspěch: Výstavba nového skautského centra VANAIVAN v Kopřivnici.
Vaše motto: Sloužím.
Oblíbený nápoj: Pramenitá voda
Oblíbená rozhlasová stanice: Čas
Oblíbený film: Rain Man
Oblíbené místo: Gauč v pracovně...
Oblíbené periodikum: Moderní řízení
Oblíbený server: Google
Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: Zdeňkem Michálkem 2 a pokračovat v realizaci všech plánů, které mám v hlavě...

Ing. Zdeněk Michálek - ředitel společnosti HM PARTNERS


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor