Milan Bezoušek

Niterná osobní změna (nejen) pro manažery

Rozhovor s Milanem Bezouškem, zakladatelem Institutu pro management budoucnosti

1.10.2010 - Doporučujeme

Ing. Milan Bezoušek získal středoškolské a vysokoškolské vzdělání v elektrotechnice. Po počáteční praxi v průmyslu a na stavbě začal projektovat průmyslové a stavební instalace. Založil a vedl vlastní projekční kancelář ve specializaci elektro. Začal se zajímat o zdraví, a poznal, že léčení nevede nutně k uzdravení. Uzdravování chápe jako plnou účast člověka na svém životě komplexně a bez vzdávání. Začal intenzivně studovat a pracovat na sobě. Absolvoval kurzy obchodních a manažerských dovedností. Studoval literaturu z medicíny a fyziky. Navštěvoval dvouletý cyklus seminářů One Brain (jednotný mozek). Několik částí cyklu absolvoval u tvůrců metody v USA. Na základě zkušeností s klienty vytvořil metodu a systém Niterná osobní změna a později pro manažery projekt Niterný osobnostní management. V dubnu 2010 založil Institut pro management budoucnosti.

Co rozumíte pod pojmem „Management budoucnosti“, který je součástí samostatného názvu vaší vzdělávací společnosti?

Odlišný pohled na schopnosti řízení vlastní osoby a ostatních lidí. Jedinec dává přednost a klade větší důraz na vedení sebe samého. Dosud sebe zanedbává na úkor hodnocení, aby byl úspěšný. Jedinec se učí dát do rovnováhy hodnocení úspěchu v práci (tj. tam, kde to umí) se schopností vytvářet harmonický vztah k sobě a k dalším osobám. Důvodem je, že jedinec nejdříve ničí sám sebe, vytváří destrukci vlastní osoby, a pak se podílí na destrukci firmy.

Jedná se o změnu koncentrace z vnějších věcí na vlastní možnosti, schopnosti a dovednosti. Učí se používat vědomě informace ze svého podvědomí, (jedinec používá vědomě asi 10 % své kapacity mozku). Učí se využívat své schopnosti, (jedinec používá asi 4 až 8 % svých latentních schopností). Jedná se objevování zdroje síly, energie a elánu uvnitř sebe.

Jaké bariéry nejčastěji brání manažerům v efektivním výkonu jejich rolí?

Jde o podvědomý strach a jeho kvantifikátory – obava, pochybnost, nerozhodnost, nízká sebedůvěra, z toho plynoucí bezmoc a nutnost přetěžování.

Přiznají si manažeři, že se bojí?

Ne hned, po třetí nebo čtvrté terapii je strach hlavním námětem terapie. Každý člověk byl vychováván a vzděláván ve strachu a skrze strach. Na úrovni podvědomí si uchovává všechny informace, se kterými se setkal, a které s ním souvisely. Člověk je chodící databanka těchto informací.

Představte nám vaši metodu „Niterná osobní změna“.

Pomocí metody se zájemce vede, aby vyzvedl své podvědomé informace na vědomou úroveň. Aby rozšířil své schopnosti. Nejde o vniknutí do těla nebo k tělu jedince. Jde o to, aby se naučil objevovat svou jedinečnost v nejširším slova smyslu. O probuzení jeho dávné dovednosti být vědomou a sebejistou osobností, o podpoře vzdalovat stres, problémy nebo starosti od sebe a transformovat je. A to na všech úrovních a ve všech oblastech života, které jsou pro něho důležité.

Jedná se o proces uvědomění a zbavování se bariér. Metoda Niterná osobní změna pomáhá zájemcům změnit jejich vyjadřování, chování, jejich aktivity a jejich přístupy. Proces práce je jednoduchý a praktický. Ten vede zájemce k příčinám jeho problémů, potíží nebo starostí.

Zájemce objevuje a formuluje základní, i když po dlouhou dobu používaný, tak přesto neznámý, model jednání. Jde zajisté o veliký objev. Stávající model jednání se naučil v raném období svého vývoje, ale stále jej používá. Dávno zapomenuté skutečnosti získávají nový význam.

Tento nový a neočekávaný úhel pohledu vede zájemce k propojení toho, co by ho dříve nenapadlo. Odpoutává se od starých pocitů viny, pocitu strachu, nutnosti boje nebo soupeření se sebou. Pak je veden, aby si stanovil svůj nový životní plán, nový model jednání. Dalším krokem je, aby klient svůj nový model uvedl v život.

Komu je tato metoda především určena? Dá se říci, kdo je váš typický klient?

Typickým klientem je jedinec, který si přizná, že má problém, který chce řešit, nechce se vzdát, aby to řešil za něj někdo jiný. A chce to vyřešit na 100 % ve všech směrech a oblastech. Jedinec, který se přestane vyhýbat řešení, přestože se cítil bezmocný a v beznaději. Toto představuje značnou osobní odvahu, poctivost a upřímnost vůči sobě.

Vyzkoušel jste si niternou osobní změnu i sám na sobě?

Samozřejmě. Nejdříve jsem začal pracovat na sobě, a stále pracuji.

Jak si vaši klienti stanovují cíle pro svůj rozvoj?

Promyslí si a formulují si svůj problém a rozsah, do jaké míry jej chtějí vyřešit. Mým zájmem je vyřešit problém na 100 % ve všech oblastech a úrovních. Respektuji, když si zájemce nechce vyřešit svůj problém zcela.

Pracujete pouze s jednotlivci nebo i s celými týmy?

Pracuji s jednotlivci, jsem připraven pracovat i s týmy. Zatím pracuji se skupinami navzájem neznajících se osob. Při práci dochází k otevření osobních informací. S tím musí členové týmu souhlasit a být na to připraveni. Na druhou stranu dochází k synergii, která velmi posouvá jednotlivce v řešení.

Je možné začlenit niterné osobní změny do procesu rozvoje celé firmy?

To by bylo od top managementu velmi prozíravé. Skryté a nevyřešené problémy manažerů se přenášejí do osobní práce manažera, který vytváří omezení pro úspěch a prosperitu firmy.

Jak se dá měřit vliv niterného osobnostního managementu na jednotlivce, potažmo firmy?

Existují dva způsoby, jak to měřit. První způsob je stejný jako se měří míra nadšení, dalších pozitivních pocitů a lásky k práci. Vnímající člověk to cítí. Druhý způsob je pomocí testování intenzity vnitřní aktivity, které se zájemci začínají učit v seminářích Projektu Niterný osobnostní management. Testování vychází z uvědomění nevědomých impulzů existujících při činnosti mozku. Na základě těchto impulzů funguje fyzické tělo člověka. Zájemce se to učí používat vědomě. Podmínkou měření je, že nejde o diagnostiku, ale o informace potřebné k další osobní změně.

Na které vaše podzimní a zimní akce byste rád pozval zájemce o osobní rozvoj?

Jde o několikadenní pracovní semináře. Náměty jsou například - „Jak transformovat stres ve svůj prospěch“ (26. a 27. 10., 4. a 5. 11.), „Jak využít zdroje pro sebedůvěru a sebejistotu“ (9. a 10. 11., 18. a 19. 11.), „Jak vést sebe a druhé“ (15. a 16. 11., 25. a 26. 11.), „Manažerské kompetence“ (23. a 24. 11., 25. a 26. 11.), „Jak odstranit nedostatky v komunikaci“ (30. 11. a 1.12.), …

Co to znamená „pracovní“?

Jedinec používá svou tvořivost, představivost a orientuje se na vnitřní zdroj informací. Člověk je chodící databanka informací o stavech, dějích, situacích a vztazích, se kterými se během života setkal. Nikdy bez nich nebyl, a nikdy nebude. Pokud tyto informace mají na jedince negativní vliv, který snižuje kvalitu jeho práce nebo vztahů, může jedinec vlivy omezit nebo zrušit. Jedinec si připouští, že má v sobě bariéry, kterými si omezuje své schopnosti a dovednosti. Rozhoduje se, že otevře svou databanku informací, a zjistí si, co se to tenkrát událo, že nyní se cítí omezen tak, že to chce změnit. Pomocí korekcí ruší a omezuje vlivy dávných situací, které nyní působí negativně.

Jaké jsou pro to nástroje?

Uvědomění toho, kdy, a co se tenkrát dělo – většinou se jednalo o pocitově náročnou situaci, kterou nedovedl zvládnout. Přijetí toho, že si ji jedinec způsobil sám sobě, a teď před odpovědností uniká do dalších aktivit. Korekce, oprava, takového jednání, a uskutečňování nového modelu jednání. Pro naučení, jak řešit a vést procesy, byl vytvořen projekt Niterný osobnostní management (NOM).

Můžete podrobněji popsat projekt Niterný osobnostní management ?

Metoda Niterná osobní změna je určena pro terapii. Projekt Niterný osobnostní management je nutný pro získání schopností a dovedností vést terapii a být lektorem. Projekt je koncipován jako dlouhodobý proces učení, jak uvědoměle řídit vlastní změny, a jak vést klienta. Nejdříve musí zájemce pracovat na svých bariérách, a pak může být nápomocen dalším klientům.

Obsahuje metodu Niterná osobní změna. Učí se pracovat v rozsahu od stávajícího stavu do 100%. Učí se zahrnout do svých činností kromě práce na úrovni fyzické a materiální i změnu svých pocitů, své vnější aktivity, rozvinutí svého vnímání a rozšíření svého vědomého potenciálu. Učí se pracovat s uvědoměním počátku vzniku současných modelů jednání. Většinou jde o modely jednání, které si nynější dospělý vytvořil v okamžicích početí, v prenatálním období nebo při porodu. Určuje si nový model jednání.

Aby mohl zájemce realizovat svůj nový model jednání, odstraňuje si bariéry, které jej nutily setrvávat v neproduktivních modelech jednání, projevující se „bolestí“. Nakonec uskutečňuje obnovu svých původních funkcí, své sebedůvěry a aktivity.

Jaký má terapie význam?

Je důležité sdělit, že se jedná o odstraňování bariér, tolika, takových a tam, aby klient mohl uskutečnit své záměry, ve kterých se mu dříve nedařilo. Na klientovi je obrovská práce uskutečnit svůj vytvořený nový model jednání. Jedná se o postupné rozšiřování vědomé úrovně aktivity. Získává více sil, energie a informací tam, kde to nejvíce potřebuje. Má vyšší výkonnost a efektivitu. Pochopení a vzdělání vede zájemce ke zrušení svých modelů jednání, které jsou plné pochybností, obav a osobní destrukce.

Vede to k možnosti rozšířit své schopnosti tam a tak, kde pociťuje nedostatek. Umožňuje to řešení základních otázek týkajících se stresu, rizik, rozhodování a kompetencí. Dále komunikace, vztahů, tam, kde si to zájemce přeje.

Doplňující otázky

Jaké jsou vaše zájmové aktivity? Studuji z příbuzných i z dalších oborů. Preferuji fyziku (Fritjof Capra - Bod zvratu, Richard Feynman - O povaze fyzikálních zákonů), neurologii (Robert Pollack - Chybějící okamžik), ekonomii (Zdeněk Souček - Firma 21. století).

Oblíbená hudba nebo skupina? Která podporuje vlastní niterný rozvoj. Např.: americký soubor Shen Yun a jejich hudba, dále hudba původních Indiánů, Irská hudba.

Oblíbená činnost? Běh v přírodě a turistika, plavání, lyžování

Kam se chcete podívat? Putování kolem hory Kailas.

Na co se těšíte? Na každý další okamžik.

Největší pracovní úspěch? Dělám práci, kterou miluji, pomáhám zájemcům, aby našli řešení svých problémů. Nemusím pracovat ve stresu, ani 12 až 14 hodin, učím se i z chyb, které dělají klienti.

Vaše motto? Z každého problému je cesta, někdy delší, někdy kratší, ale vždycky existuje

Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávejte – W. Churchill

Ing. Milan Bezoušek - ředitel společnosti Institut pro management budoucnosti


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor