Dušan Dvořák

Mgr. Dušan Dvořák představuje: Marihuanové kurzy pro manažery v Ateliéru ALF

Rozhovor s Dušanem Dvořákem, ředitelem Ateliéru ALF

1.9.2010 - Doporučujeme

Dušan Dvořák je profesí psychoterapeut, adiktolog a konopný terapeut, studoval v ČR a zahraničí. Nyní pracuje jako ředitel Ateliéru ALF v Praze na Žižkově, dále jako dobrovolník – poradce InternetPoadny.cz, magistr Konopné apatyky královny koloběžky první odborné společnosti Konopí je lék, o.s. a kurátor galerie Jaroslavy Moserové. Založil v České republice řadu inovativních zdravotně sociálních a vzdělávacích služeb, za což získal různé ceny včetně ocenění tří premiérů. Zajímá jej sociálně prospěšné podnikání a byl nominován na  finalistu Ernst & Young Podnikatel roku 2008 v kategorii Sociálně prospěšný podnikatel. „Patnáct let organizuji humanitární a osvětový festival Týden pro duševní zdraví a pořádám Noci básníků, hraji pouliční divadla a performance, dýchám,“ dodává Dušan Dvořák.

V roce 2006 jste založil neziskovou organizaci Ateliér ALF. Jaké je jeho poslání?

Posláním bezbariérové školy a studia Ateliér ALF je učinit vzdělání přístupné i dospělým lidem s handicapem. Máme webové stránky AtelierALF.eu

Co přesně znamená pojem bezbariérová škola?

Něco, o čem se v rámci reformy terciárního vzdělávání jen pořád mluví. Jde o otevřenou školu, ve které se vzdělávají lidé zdraví s lidmi, kteří to mají jinak. Nejde jen o bezbariérovost stavební, aby zde mohli studovat vozíčkáři, to je samozřejmost, ale především o bezbariérovost mentální. Studenti jsou lidé od 18 -60 let a řada z nich má různé zdravotní i sociální znevýhodnění, které daného člověka omezuje, a přitom stačí málo (individuální přístup, tempo výuky, prostředí, vztahy) a tito lidé mohou studovat v běžném prostředí.  

Vybudování bezbariérové školy si u nás objednala v roce 2005 Česká republika, my jsme školu příkladně vybudovali a provozovali, získali jsme ocenění za příklad dobré praxe EU, ale díky korupci, nezákonnostem a nezměrnému nepořádku na ministerstvu práce a sociálních věcí nám stát již dva roky neplatí, resp. neodebírá služby a popírá tím nejen české zákony a úmluvy, ale i pětiletou směrnici o udržitelnosti projektů financovaných EU. Stát nám dluží téměř 4 mil. korun a my je zatím bezvýsledně vymáháme. Školu, jedinou svého druhu v České republice, jsme nezavřeli a prozatím máme stále otevřeno i lidem, pro které byl Ateliér ALF vybudován.

Představte nám klíčové aktivity Ateliéru ALF.

V Ateliéru ALF jsme do roku 2010 vzdělávali pouze ve vizuální komunikaci, jako je počítačová grafika, fotografie nebo web. Nyní vzdělávání rozšiřujeme o měkké dovednosti a supervize a vzdělávání související s léčivým konopím. V Ateliéru ALF je rovněž malé studio a fotoateliér, máme zde tři galerie a v jedné z nich, v galerii Jaroslavy Moserové, je od 28. září 2009 otevřena Konopná apatyka královny koloběžky první odborné společnosti Konopí je lék, o.s. V Ateliéru ALF rovněž pořádáme kulturní podvečery, happeningy, nyní dokončujeme film Konopí je lék, snažíme se z Ateliéru ALF udělat otevřené komunitní centrum Žižkova.

Pořádáte také vzdělávací programy pro firmy?

Ano a budeme rádi, když se na nás obrátí. Od půli září 2010 nabídneme ve všech výše uvedených oborech jak teoretické, tak praktické semináře či kurzy na klíč. Jako bonus pak absolventi dostanou některé z produktů léčivého konopí, což si nikde v obchodě nemohou koupit. Zavedeme rovněž kreativní semináře v managementu a marketingu, ve kterých se bude používat marihuana.

V září otevíráte v Ateliéru ALF Edukativní konopnou kliniku. S jakým záměrem?

Cílem Edukativní konopné kliniky, což je v Evropě ojedinělé vzdělávací a terapeutické pracoviště, je především edukace odborné a laické veřejnosti o léčivém konopí.

Málokdo ví, že to byli právě čeští vědci, kteří před více než padesáti lety zahájili světový výzkum léčivých účinků konopí. Konopí, resp. část byliny z některých odrůd léčivého konopí, tzv. marihuana, je velmi démonizována a prohibice jen nahrává různým lobby, nikoliv nemocným, kteří jsou považováni za kriminálníky. Doba temna letos alespoň v České republice skončila. Odborná společnost Konopí je lék, o.s legalizovala léčivé konopí. Kromě výuky budeme rovněž pracovat s nemocnými a usilovat o evropský výzkumný projekt léčby konopím a tvorbu standardů dobré konopné praxe.

Bohužel Konopná apatyka královny koloběžky první je stejně jako Ateliér ALF státem vytunelována a státní orgány jí, resp. odborné společnosti Konopí je lék, o.s., dluží přes 300 kilo léčivého konopí a odmítají je vydat. V Ateliéru ALF proto budujeme matkárnu kvalitních léčivých odrůd a pěstírnu a hledáme investory a partnery. Pokud by to někoho zajímalo a chtěl s námi spolupracovat, web je KonopiJeLek.cz

Jak bude probíhat slavnostní otevření?

Otevření proběhne 11. září 2010 a je spojené s vernisáží obrazů posvátné geometrie Jany Budařové a předpremiérou filmu Konopí je lék od Olivera Maliny Morgensterna. Promo filmu Konopí je lék na webu na http://www.youtube.com/user/artlanguagefactory

Jaké vzdělávací akce v rámci kliniky chytáte a komu budou určeny? 

Půjde o vzdělávání laické i odborné veřejnosti, jak z hlediska teorie konopné terapie, tak její praxe, stejně jako budeme vzdělávat v přípravě produktů z léčivého konopí nebo zásad venkovního a domácího pěstování. Ode Dne lidských práv 10. prosince budeme například pořádat široce otevřené semináře a péct veselé léčivé koláče pro nemocné na vánoční stůl.

Kdo bude na klinice vyučovat?

Odborníci z různých oborů terapie, chemie, farmacie, botaniky a growingu, ale též specialisté na byliny, vaporizaci (inhalace), hospodářské využití konopí apod.

Jaké další vzdělávací či kulturní akce připravujete do blízké budoucnosti?

Na Světový den duševního zdraví 10. října pořádáme s pražskými neziskovkami Karneval Bořivojky a 17. listopadu zahajujeme sametovou revoluci za legalizaci léčivého konopí a bezbariérové školy pro dospělé hnojařským happeningem Žižkovké hovínko míří na parlament.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Lao-ć: Tao-Te ting a spousta dalších
Oblíbená hudba: Frank Zappa a spousta dalších
Oblíbená činnost: Psaní a toulání se po krajině
Kam byste se chtěl podívat: Do Amazonie na rituál Ayahuasca
Na co se těšíte: Na budování sanatorií sv. Trojice používajících zelenou medicínu
Čeho se bojíte: Nevím o ničem, spíš jsem někdy zoufalý, kam s tou západní civilizací kráčíme do řitě konzumu a nevidíme, že zde budou žít další generace.
Váš největší pracovní úspěch: Když se mi podaří vymoci dluhy státu a prosadit legalizaci léčivého konopí nejen pro odbornou společnost Konopí je lék, o.s.
Vaše motto: Voda je silnější než kámen
Oblíbený nápoj: Voda
Oblíbená rozhlasová stanice: Vltava
Oblíbený film: Nebe nad Berlínem a spousta dalších
Oblíbené místo: Louky, lesy, hory, pouště, jezera a moře
Oblíbené periodikum: A2 a Respekt
Oblíbený server: Google
Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: Doufám, že se už nenarodím.

Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor