Luboš Rejchrt

Zájem o agenturní zaměstnávání opět roste

Rozhovor s Lubošem Rejchrtem, prezidentem Asociace poskytovatelů personálních služeb

1.9.2010 - Doporučujeme

Luboš Rejchrt studoval VŠE v Praze a v oboru personalistiky začal pracovat v roce 1995. V tomto roce jej oslovili spolužáci z vysoké školy, aby s nimi pracoval ve společnosti Nicwell. Z této firmy, která se specializovala na Executive Search, po 5 letech přešel na pozici personálního ředitele do J&T Banky. V roce 2003 pak nastoupil do společnosti Grafton Recruitment, kde v současnosti působí na pozici Temporary Staffing Managera pro Českou republiku. Poslední 4 roky zároveň zastává funkci Prezidenta Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS). Mezi jeho záliby patří sport, aktivně trávený čas s rodinou a přáteli.

Kdy vznikla Asociace poskytovatelů personálních služeb a jaké jsou její cíle?

APPS existuje již 8 let. Ale první agentury práce u nás začaly působit krátce po revoluci, už v r. 1991. V té době zákon neznal agenturní zaměstnávání v takové podobě, jak je známe dnes, proto jejich fungování bylo poměrně „bouřlivé“ stejně jako nárůst počtu agentur. Po 10 letech tohoto nekoordinovaného vývoje se spojilo několikaleté úsilí a snaha 4 nadnárodních agentur o zprůhlednění trhu práce a vymezení jeho postavení agentur a tak byla založena v r. 2002 Asociace poskytovatelů personálních služeb. Její cíle jsou jasné; zkvalitnění prostředí českého trhu práce, nastavení kvality, profesionality a etiky v tomto odvětví podnikání. Komunikujeme s MPSV a dalšími státními institucemi a připomínkuje tvorbu pracovních zákonů. APPS je členem Mezinárodní konfederace soukromých agentur práce Ciett.

Kdo se může stát členem vaší asociace?

Členem se může stát každý subjekt, který aktivně působí na pracovním trhu v České republice, odtud i název Asociace poskytovatelů personálních služeb. Od personálních agentur očekáváme dodržování pracovněprávní legislativy, dodržování etického kodexu je pro ně samozřejmostí. Naše asociace je jediné sdružení agentur práce v ČR. Členům nabízíme řadu výhod, právní servis, vstup na konferenci a další.

K jakým hlavním změnám došlo z vašeho pohledu v poslední době na trhu práce?

Současný trend na trhu práce se v České republice stále více přibližuje situaci v zemích západní Evropy. Tam hraje důležitou roli flexibilita pracovní síly ve spojení s ochranou pracovníků, tzv. flexicurita. Je dobře, že se princip flexicurity dostává postupně i do našeho práva. K využívání agenturních zaměstnanců nejdříve přistupovaly velké nadnárodní firmy, které jsou na tento druh zaměstnávání zvyklé ze zahraničí. V posledních letech je stále běžnější a to dokonce i v takových odvětvích jako jsou zdravotnictví či státní správa.

Jaké konkrétní změny pozorujete v oblasti produktivity a vzdělávání zaměstnanců?

Více markantní jsou změny v oblasti produktivity a též efektivity práce. Zaměstnanci si více váží práce, neberou ji jako samozřejmost, což samozřejmě souvisí s tím, že v současné době je na jednu neobsazenou pozici přes 15 nezaměstnaných, před 2 lety to bylo 7x méně a to si lidé velmi dobře uvědomují. Vzdělanostní struktura se také mění, např. ve znalosti jazyka či studia v zahraničí. Ale zde jsou změny pomalejší a zda měla třeba i krize nějaký dopad na vzdělanostní strukturu, se projeví až za pár let.

Jak je to s nezaměstnaností?

Nezaměstnanost v České republice dlouhodobě patří mezi nižší jak v rámci regionu CEE, tak i z celoevropského pohledu. Po 4 měsíčním poklesu jsme zaznamenali opětovné navýšení v měsíci červenci a ani v srpnu a září, kdy na trh vstoupí další absolventi, se nedá očekávat změna k lepšímu. Celkově však neočekáváme další skokové navýšení a i signály z okolních zemí, kde je vykazován nárůst ekonomiky, by měl přinést na náš pracovní trh nově otevíraná pracovní místa.

Představte nám blíže agenturní zaměstnávání. V čem spočívají jeho výhody a nevýhody?

Agenturní zaměstnávání je přidělení pracovníka agentury k uživateli, firmě k výkonu práce na dobu určitou. A každý účastník pracovního trhu vnímá výhody a nevýhody agenturního zaměstnávání z trochu jiného pohledu. Zaměstnanec vnímá jako výhodu podstatně větší rychlost s jakou může získat pracovní místo a širší nabídku, kterou agentura práce nabízí ve srovnání s přímým zaměstnavatelem. Ze zákona má zaměstnanec zajištěné srovnatelné podmínky, takže by se neměl dostávat do situace, kdy za stejnou práci pobírá nižší odměnu, než kmenový zaměstnanec. A když pracuje dobře a kvalitně, má šanci, že si jej jako osvědčeného pracovníka převezme firma do kmenového stavu, což je výhoda i z pohledu zaměstnavatele, který tím šetří náklady.

Nevýhodu je určitá nejistota, jak dlouho budou mít pracovníci zaměstnání, zodpovědná agentura ale všechny tyto nejistoty pracovníkům vysvětlí a ani se většinou nepouští do spolupráce s uživateli, kteří plánují potřebu pracovní síly ze dne na den a způsobují tím výraznou nejistotu zaměstnance.

Je pravda, že počet pracovních agentur v České republice klesl za poslední období o 15 procent?

Ano, za posledních několik měsíců dlouho kritizovaný počet agentur výrazně poklesl o více než 300. APPS kvituje přístup MPSV, kdy jsme zaznamenali za poslední půlrok výraznou změnu při práci udělování licencí. Celá řada agentur, která nevykonávala činnost či nepostupovala zcela v souladu s legislativou, licenci na další období neobdržela.

Lze tedy říci, že se trh „vyčistil“?

V agenturním zaměstnávání jsme pocítili krizi velice citelně již v posledním čtvrtletí roku 2008, kdy zejména na automobilový průmysl dopadla krize se vší vážností. Postupně se nabalovala další odvětví a v prvním čtvrtletí 2009 byla situace z pohledu zaměstnávání agenturních zaměstnanců poměrně kritická. Řada agentur se s tím nedokázala vyrovnat a svoji činnost ukončila. Dnes je situace zcela opačná a zájem o agenturní zaměstnávání ze strany uživatelů roste.

Renomované agentury získávají respekt nejen u firem, pro které pracují, ale dokážou již efektivně spolupracovat i s odborovými organizacemi. I jejich postavení vůči státním orgánům je zcela odlišné oproti období před několika lety. Tento stav je potřeba však stále zlepšovat a jasně definovat kvalitu služeb. Pořád ještě bohužel existují agentury, které působí za hranicí zákona a pořád ještě existují uživatelé, kteří tyto agentury využívají ve snaze ušetřit. Musíme tedy vzdělávat i samotné uživatele…

ano, to už se dostáváme k další otázce, v říjnu 2010 pořádáte další ročník konference o agenturním zaměstnávání. O čem bude?

Pořádáme již 3. ročník konference, tentokrát s podtitulem Nastává oživení trhu? Účastníci se rozhodně nebudou nudit, neboť panelové diskuse nabídnou mnoho zajímavých informací od zkušených personalistů, Ctirada Lolka z ArcelorMittal Ostrava a.s., Davida Mužíka z Vodafone a.s. či Lukáše Krejčího z Auto Škoda a.s. Chceme se věnovat i tématu, které je při současném porodním boomu aktuální a sice jako skloubit kariéru a mateřství a dělat obojí dobře. Jsou vůbec takoví zaměstnavatelé, kteří nabídnou flexibilní úvazky či práci z domova? Na to odpoví Michaela Marksová z Asociace pro rovné příležitosti, Jana Skalková z ČSOB a Barbora Stejskalová z T-Mobile. Budeme se věnovat i legislativě s JUDr. Natašou Randlovou v její již tradiční právnické poradně. A na otázku z podtitulu odpoví významný český ekonom.

Co dalšího chystá APPS od podzimu?

Chceme ještě více zviditelnit práci APPS, budeme oslovovat agentury práce, budeme připomínkovat chystanou novelu ZP. Čeká nás ještě hodně práce.

Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor