Katarína Svítková

Kvalitní vzdělání v angličtině

Rozhovor s Katarínou Svítkovou, proděkankou Anglo-americké vysoké školy

1.7.2010 - Doporučujeme

Katarína Svítková, Ph.D. absolvovala Fakultu matematiky, fyziky a informatiky na Univerzitě Komenského v Bratislavě, obor Matematika-management. Následně pokračovala v doktorském studiu ekonomie na CERGE-EI (Centrum pro postgraduální studium a ekonomický výzkum, Ekonomický institut) v Praze. Doktorské studium ukončila v roce 2007. Od roku 2004 pracovala v Ekonomickém institutu Akademie věd ČR jako výzkumný pracovník. Od roku 2006 pracuje na Anglo-americké vysoké škole v pozici Dean of School of Business Administration, od roku 2009 i v pozici Vice-Provost.

Práce na AAVŠ byla přirozeným pokračováním mého vzdělání, jelikož nabízela ideální kombinaci managementu a řízení studijních programů s působením na akademické půdě,“ shrnuje Katarína Svítková.

Anglo-americká vysoká škola právě oslavila 20. výročí svého působení v České republice. Jaké je její poslání?

Anglo-americká vysoká škola si klade za cíl poskytovat kvalitní vysokoškolské vzdělání v angličtině přizpůsobené individuálním potřebám studentů s cílem vychovávat budoucí vůdčí osobnosti a občany připravené aktivně se účastnit globálního ekonomického a politického dění. Je příjemné vidět, že se nám v naší snaze daří. Naši absolventi se úspěšně uplatňují na domácím trhu i v zahraničí ať již jako podnikatelé nebo vedoucí zaměstnanci mezinárodních společností, organizací či diplomatických služeb.

Za zmínku jistě stojí i prostory školy, kde se vaše škola nachází?

Ano, máme to štěstí sídlit v opravdu exklusivních prostorách barokních paláců na Malé Straně, nedaleko Karlova Mostu.

Kdo na vaší skole vyučuje a z jakých vzdělávacích metod vycházíte?

Skladba vyučujících na AAVŠ se vyznačuje mimořádnou pestrostí, vyučující pocházejí z mnoha zemí celého světa, výrazné zastoupení mají hlavně Spojené státy, ale také Velká Británie nebo další evropské země. Vyučující mají kvalitní vzdělání často z nejlepších světových univerzit, jako je Yale, Harvard, Stanford, Berkley, nebo London School of Economics. Vyučující ale nejsou jen akademici a teoretici, převážná většina vyučujících má také praktické zkušenosti a často u nás vyučují také experti ve svých oblastech, kteří studenti seznamují s aktuálními trendy v praxi.

Výuka je založena na anglo-amerických tradicích, kde klademe důraz na aktivní zapojení studentů do výuky: na rozdíl od místního standardu nerozlišujeme přednášky a cvičení, tyto jsou integrovány do jedné hodiny, studenti mají povinnou docházku, jenž ale neznamená pouze pasivní účast na hodině, ale aktivní zapojení do diskuzí, práci na projektech, prezentacích apod. Velkou výhodou školy je mezinárodní skladba studentů, kteří pocházejí z více než 60 zemí světa. Mezikulturní komunikace a fungování v globálním světe si tedy studenti mají možnost zažít dennodenně na vlastní kůži.

Jaké obory pokrývají vaše bakalářské a magisterské programy?

Nabízíme širokou škálu studijních programů v oborech: Ekonomika a management, Mezinárodní vztahy a diplomacie, Humanitní studia a společenské vědy, Komparativní obchodní právo a Žurnalistiku.

Představte nám váš prestižní program MBA. V čem spočívá jeho jedinečnost?

AAVŠ nabízí MBA program kalifornské Chapman University. Jedná se o 16měsíční intenzivní program, výuka probíhá o víkendech, jelikož naprostá většina studentů pracuje. Cílem programu je nabídnout studentům kvalitní manažerské vzdělání potřebné k řízení podniku bez ohledu na obor. Proto se v našich třídách potkávají studenti z mnoha oblastí: z technických, výrobních firem, z finančních a bankovních institucí, farmaceutických firem, PR, Marketingu a dalších. Studenti tak mají možnost dozvědět se mnoho o fungování jiných odvětví a získat cenné kontakty také mimo svého oboru působení.

Náš program je v České republice výjimečný zejména kvůli vynikající kvalitě, jenž je nabízená za rozumnou cenu. Kvalita je zajišťována nejvyšší akreditací, kterou můžou busines obory získat: AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) a kterou má v ČR pouze University of Pittsburgh, která ale nabízí exekutivní MBA. Dále je kvalita zajištěna vyučujícími, z nichž 60 % pochází z Chapman University.

Absolventi Chapman MBA programu pracují ve společnostech jako Adobe Systems, Boeing, Century 21, Coca Cola Bottling Company, Dell Computer, Deloitte & Touche, Fedex, GE, Honeywell, PIMCO a další.

Co musejí splnit zájemci o toto studium?

Uchazeči o studium musejí mít ukončené vysokoškolské vzdělání, minimálně na bakalářské úrovni a komunikativní znalost angličtiny doloženou standardizovanou zkouškou, např. TOEFL. Výhodou jsou pracovní zkušenosti. Přijímací proces má dva stupně, v první fáze je uchazeč hodnocen na AAVŠ, následně je přihláška posunuta na Chapman. Chapman University si své studenty celkem podrobně vybírá, v loňském roce bylo z 57 přihlášených přijato pouze 33 studentů.

Pořádáte také kurzy na míru pro firmy, jaké?

Ano, Anglo-americká vysoká škola nabízí také kurzy na míru. Jedná se zejména o kurzy managementu, projektového managementu, mezikulturní komunikace, obchodní vyjednávání, marketingové techniky a komunikace, ale také kurzy intenzivní angličtiny nebo obchodní angličtiny.

Proč by si firma měla jako dodavatele vzdělávání zvolit právě vás?

Naší hlavní výhodou je kvalita. Jako vysoká škola klademe důraz na sledování trendů a jejich propojování s praxí. Tak jako naši studenti benefitují z toho, že vyučující mají praktické zkušenosti a jsou schopni teoretické koncepty ilustrovat na příkladech z praxe, tak účastníci tréningů ve firmách benefitují z toho, že naši vyučující sledují aktuální vývoj v akademií a ve výzkumu, a přinášejí tak do praxe nejnovější poznatky.

Kdy se zájemci o studium mohou k vám přijít podívat?

Den otevřených dveří je u nás organizován každou středu od 12 do 17 hod. Nicméně zájemci o studium mohou školu navštívit kdykoliv po dohodě s přijímací kanceláří.

Co připravujete na léto a podzim 2010?

Od podzimního semestru nově otevíráme bakalářský program Žurnalistiky a současně rozšiřujeme zaměření stávajícího bakalářského programu Ekonomika a management o Strategický marketing a Marketing a komunikaci. Přihlášky ke studiu přijímáme až do konce září 2010. Přihlášky do MBA programu pak jen do poloviny srpna.

Katarína Svítková - proděkanka Anglo-americké vysoké školy


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor