Eva Machová

U jazyků platí "čím dříve, tím lépe"

Rozhovor s Evou Machovou, zakladatelkou společnosti LUNDONIA s.r.o.

1.6.2010 - Doporučujeme

Eva Machová je zakladatelkou společnosti LUNDONIA s.r.o. a do současné doby se aktivně podílí na vedení a organizaci jazykových programů. Studovala pedagogickou fakultu na Univerzitě Hradec Králové, obor anglický jazyk - občanská nauka pro 2. stupeň ZŠ. Během své praxe jako vyučující AJ má zkušenosti s výukou všech věkových kategorií. Vedla programy AJ v mateřských školách na Praze-západ (Štěchovice, Davle, Hradišťko či místní klub Hop klub), v současné době vlastní anglicko-český klub Benjamin.

Jako lektorka anglického jazyka od roku 2003 vyučovala v rámci spolupráce s jinými jazykovými školami také například program MBA pro Prague International Business School či výuku ve významných společnostech jako Metrostav Praha, ČEZ Praha, Komerční banka HK a další. Je držitelkou mezinárodního certifikátu pro výuku AJ - Cambridge TKT Exam a státní zkoušky z angličtiny. Její práce je jejím koníčkem a řídí se heslem: „Ztrácíš jen to, čeho se sám vzdáváš!“.

Jak širokou variabilitu jazykových kurzů nabízí Vaše společnost LUNDONIA s.r.o.?

Jak už asi napovídá náš název „Komplexní služby ve vzdělávání“, snažíme se nabídnout co nejširší škálu jazykových programů od dětí od 3 let, přes kurzy pro žáky ZŠ, středoškoláky po dospělé. Náš nejstarší student v letošním roce je ročník 1926. Komplexnost programů se ale nedotýká pouze věku, ale také odbornosti kurzů. Čím je samozřejmě student pokročilejší v jazykové úrovni a čím je také starší a profesně zkušenější, jeho požadavky se stupňují. Mnoho studentů již nevyhledává pouze všeobecné zaměření jazyka, ale hledají odbornost a to především dle toho, v jakém oboru pracují. Proto i naše společnost musí umět flexibilně reagovat na požadavky našich klientů. Naše společnost tak organizuje nejen jazykové programy pro veřejnost, ale naší silnou stránkou jsou také firemní programy, které vždy sestavujeme přesně dle požadavků klienta, tak aby studenti již od počátku měli pocit a byli hlavně motivováni tím, že znalost jazyka využijí hned, jak například vyjdou z kanceláře a zvednou první telefon.

Dá se říci, v jakém věku je optimální začít se studiem cizího jazyka? Ptám se proto, že pořádáte kurzy již pro děti od dvou let.

Dle mého názoru platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“, ale názory na začátky s výukou u dětí se různí. Už jen to, že děti okolo sebe slyší ten cizí jazyk, pohrávají si s prvními slovíčky, je pro ně ohromně důležité a přínosné. Bohužel, u nás jsou rodiče stále ještě dost skeptičtí, a pokud si po 1 školním roce v kurzu pro předškoláky nejsou děti schopné objednat jídlo na dovolené, tak jim to nepřijde přínosné. Pro každý jazyk se vám v hlavě vytváří nové jazykové centrum, a čím víc a častěji jej posilujete a rozvíjíte, tím je to samozřejmě lepší a čím dřív začnete, tím také výsledky přijdou dříve. Vždycky tedy velice záleží na intenzitě, frekvenci docházky a samozřejmě dítěti samotném. Každé dítě, každý člověk je individuální.

Představte nám váš Dětský klub Benjamin.

Dětský klub Benjamin je určen pro naše nejmenší studenty. Je to klub pro děti od 3 do 7 let věku. Má cílený výchovný program s tématicky sestaveným programem pro jednotlivé týdny a měsíce školního roku. V Benjaminu hovoříme spisovnou češtinou a angličtinou. Výuková metoda v klubu Benjamin vychází ze znalostí způsobu učení předškolních dětí. Klademe důraz na nápodobu dětí jak svých vrstevníků tak dospělých, se kterými přicházejí do kontaktu. Čeští vyučující v Benjaminovi jsou vybaveni výbornou znalostí anglického jazyka (minimálně C1 Evropského referenčního rámce), a během přípravy a realizace programů pro děti spolupracujeme s rodilými mluvčími. Týden Benjamina je rozdělen do dvou jazykových programů - 3 dny v českém a 2 dny v anglickém jazyce. Náš tým naleznete na: http://benjamin2010.webnode.cz/benjamin-o-nas/nas-tym/.

Co konkrétně zahrnuje program klubu?

Program klubu Benjamin je vždy sestaven tak, aby si děti ze dne stráveného u nás vždy něco odnesly. Například slovíčka a nové poznatky systematicky vkládáme do her, které s dětmi hrajeme, do aktivit, které společně provádíme, do nových pohádek, říkanek, písniček. Ústřední postavou a průvodcem našeho klubu je náš kamarád Benjamin, jeho rodina a jeho přátelé. Benjamin je zároveň průvodcem života dětí. Děti vedeme k férovému způsobu jednání, kamarádství, otevřenosti k lidem, pozitivnímu vztahu ke zvířatům a přírodě. Celý program školního roku je sestaven do jednotlivých témat, kde Benjamin cestuje, poznává nové věci, nové lidi, seznamuje se s novými situacemi a také s tím, jak by se měl v takových situacích zachovat. Každý měsíc vyrážíme s Benjaminem za poznáním - pořádáme výlety do ZOO, na eko-farmu za zvířátky. Slavíme s dětmi jejich jmeniny a narozeniny.

Nabízíte také možnosti studia v zahraničí. Jaké?

V zahraničí spolupracujeme s jazykovou školou Kingsmore International Ki v přímořském městečku Bournemouth na jihu Anglie. Co se týče odbornosti, tak je to škála kurzů od všeobecné angličtiny s možností složení jazykové zkoušky Cambridge ESOL, a dále jsou to odborné programy pro lékaře, právníky a kurzy obchodní angličtiny. Určitě předností kurzů je i profesionalita pedagogů, běžně vedou odborné kurzy profesionálové z praxe a také vyučující z univerzit. Ideální pro studenty je také volnost v plánování délky kurzů a to již od 1 týdne pobytu.

Komu byste doporučila jazykový kurz v zahraničí?

Naše jazykové kurzy bych doporučila především dospělým studentům, protože věková hranice kurzů je minimálně 18 let u všeobecné AJ a u odborných kurzů jako jsou kurzy pro právníky, lékaře nebo obchodní AJ, je věková hranice 21 let. Proto je to ideální především pro osoby, kteří se již opravdu oborem zabývají.

Co dalšího chystáte na léto?

V současné době již máme připravené letní programy pro všechny věkové skupiny našich studentů. Tyto programy mohou zájemci najít na našich webových stránkách: http://www.lundonia.cz/letni-pobyty. Obvykle se ale také jako každé léto pečlivě připravujeme na nový školní rok 2010/2011. Novinky se objeví především v programu pro předškoláky v klubu Benjamin, kde jsme připravili pro děti celotýdenní docházku s kombinovaným výchovným programem v česko-anglickém jazyce. 3 dny česky a 2 dny anglicky či možnost variabilní docházky pro děti dle vybraných dnů a tím tak nově nabízíme možnost docházky i dětem, jejichž rodiče by si čistě anglickou školku nemohli dovolit.

Máte také zkušenosti s e-learningem?

E-learning využíváme jako doplňkovou formu studia. Každý náš student dostane přístup do systému a může si brouzdat materiály na našich webových stránkách.

Je to forma studia jazyků, ve které vidíte budoucnost?

Dle mého názoru ne. Jedním z našich partnerských projektů byla také výuka formou o-learningu, přímo s webovou kamerou a živým přenosem obrazu mezi lektorem a studentem či studenty, ale většina našich studentů stále preferovala osobní kontakt s lektorem. Ani v rámci firemních projektů to nemělo takový úspěch jako živá výuka s lektorem. Pro spoustu lidí je také studium jazyka, to že jdou na výuku, společenská událost, jako když jdou na kávu s přítelem či přítelkyní. Proto bych jak e-learning tak o-learning brala jako výborný doplněk či zpestření výuky.

Co byste vzkázala věčným začátečníkům, kteří propadají skepsi, že se cizí jazyk nikdy nenaučí?

Stoprocentně důvěřovat od začátku lektorovi jazykového kurzu a nevzdávat výuku v začátcích. Je třeba vydržet. V životě jsme většinou ochotni bojovat za spoustu „hloupostí“ a v oblasti jazyků to myslím spousta lidí zbytečně brzy vzdává.

Doplňující otázky:

Oblíbená činnost: turistika, lyžování, řízení auta a minimálně jednou za rok wellness program
Kam byste se chtěla podívat: procestovat Jižní Ameriku
Na co se těšíte: na očekávaného potomka v říjnu 2010
Váš největší pracovní úspěch: vytvoření a fungování celého projektu Lundonia
Vaše motto: Ztrácíš jen to, čeho se sám vzdáváš
Oblíbený nápoj: první ranní káva, jinak neperlivá voda a v létě mojito
Oblíbená rozhlasová stanice: různé, podle toho co hrají v rádiu, ráda v autě relaxuji, proto hudbu měním dle aktuální muziky a poslouchám rádio výhradně v autě
Oblíbené místo: místo kde bydlím na Praze-západ u Vltavy, na jaře a v létě je tu nádherně
Oblíbené periodikum: v současné době Maminka
Oblíbený server: v současné době www.maminka.cz a www.babyweb.cz :-)

Eva Machová


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor