Lenka Schilderová

Koučink uvolňuje náš potenciál

Rozhovor s Lenkou Schilderovou, výkonnou ředitelkou společnosti Koučink Centrum, s.r.o.

1.6.2010 - Doporučujeme

Lenka Schilderová se více jak pět let specializuje na oblast koučinku. V roce 2005 spoluzaložila společnost Koučink Centrum, s.r.o., která se specializuje na mezinárodně akreditované vzdělávání v koučinku a zavádění komplexních systémů koučování do firem. V roce 2009 rozšířilo svou působnost i na Slovensko. Lenka je nyní ve společnosti majoritním vlastníkem a výkonnou ředitelkou. Zaměřuje se na osvětu v oblasti koučování, poradenství v oblasti zavádění koučinku ve firmách a neziskovým aktivitám, které mají za cíl poskytnout tuto metodu široké veřejnosti. Koučování vnímá nejen jako metodu zvyšující výkon jednotlivců a týmů, ale také jako nový styl učení se a odlišný přístup k životu.

V čem spočívají výhody koučinku oproti klasickým způsobům vzdělávání?

Koučink uvolňuje náš potenciál. Potenciál jsou znalosti, dovednosti a zkušenosti, které jsme za svůj život získali. Základní principy koučinku, které jsme nazvali DUO – Důvěra, Uvědomění a Odpovědnost samy o sobě naznačují, v čem je tato metoda jiná. Podporuje sebedůvěru nás samotných, zvyšuje uvědomění si reality, zlepšuje práci s informacemi a přenáší na nás samotné odpovědnost za výsledky či rozhodnutí. Znamená to tedy, že posilujeme svou motivaci prostřednictvím přirozeného učení se. Zdroje a informace, které k rozvoji potřebujeme, hledáme uvnitř nás a pokud nám chybí jakékoliv znalosti, sami si zvolíme způsob, jak si tyto informace doplníme. Koučink využívá převážně šedou kůru mozkovou, která má funkci vizualizace a generace nových nápadů a myšlenek. S pomocí DUO principů je pak realizujeme.

Proč by firmy měly investovat do koučinku? Je na to nyní vhodná doba?

Ve firmách jsou z převážné většiny zaměstnanci, kteří již svůj potenciál mají naplněný. Absolvovali za svou praxi mnoho školení a znalosti jim nechybí. Naopak tím, že zaměstnanci nemají v proškolené oblasti výsledky, jsou znovu zasíláni na další školení a domnívají se, že jim znovu opakované znalosti pomohou. Cílem ale není učit se dokola to samé, ale naučit se již nabyté znalosti použít v praxi. Proto mnoho firem v dnešní době volí jako rozvojovou aktivitu individuální koučink nebo vzdělávání v koučinku, které zaměstnancům přinese řešení, jak lépe pracovat sami se sebou a zvyšovat důvěru, uvědomění a odpovědnost nás samotných i ostatním, se kterými spolupracujeme.

Popište nám, k čemu slouží a jak probíhá interní koučink.

Interní koučink je v podstatě to samé jako externí, ale poskytovaný interními zaměstnanci, kteří byli na tuto pozici proškoleni. Pokud jde o individuální interní koučink, tak manažer (zadavatel), koučovaný a kouč se dohodnou na tom, jaký je cíl pro individuální koučink a kolik sezení manažer koučovanému poskytne. Pokud si cíl koučování všichni tři odsouhlasí, nastaví se frekvence individuálních setkání (setkání má většinou 60 – 90 minut) mezi koučem a koučovaným a počet setkání (většinou 6 – 10 sezení s frekvencí 1x za 14 dnů). Kouč podporuje koučovaného kladením otázek k hledání řešení k dosažení předem stanoveného cíle.

Co by měl splňovat dobrý interní koučink?

Koučovaný chce koučink jako nástroj rozvoje a souhlasí s koučováním.

Dohodu tří stran na cíli – manažera nebo zadavatele – někdy to může být zástupce HR a ne přímý nadřízený, koučovaného a kouče.

Sjednaná pravidla o informování zadavatele a o formě – zadavatel bude informován o plnění cíle nikoliv o důvěrných informacích, které v rámci koučování koučovaný sdělí kouči.

Důvěra mezi koučem a koučovaným – koučovaný by si měl svého kouče vybrat dobrovolně z několika kandidátů.

Existují speciální vzdělávací kurzy pro interní kouče?

Záleží na tom, zda společnosti chtějí vyslat pouze některé zaměstnance na otevřený kurz, nebo chtějí mít ve společnosti 10 a více interních koučů. V případě prvním je zde kurz Akreditovaný profesionální interní kouč. Je to jediný trénink v ČR, který je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a rekvalifikuje účastníky na interní kouče. Tento kurz je výborně sestavený a informace o něm naleznete na stránkách www.koucinkcentrum.cz. V případě druhém se na nás společnosti obracejí s poptávkou na zavedení interního koučinku a proškolení interních koučů. Díky našim zkušenostem dnes máme sestavený program, který poskytne manažerům kvalitní vzdělávání, mentoring se zkušenými kouči a pracovní workshopy i na sportovišti, kde probíhá tzv. coaching on the job. Hodně práce má i společnost samotná, protože musí mít velmi dobře promyšlený systém komunikace, prezentace interních koučů a připravené lidi, kteří se nechají koučovat.

Je koučování určeno pouze pro manažery?

Koučování lze využít ve třech rovinách. Jako rozvojový nástroj formou individuálního nebo týmového koučinku, jako manažerský nástroj formou řízení podřízených dle principů DUO a nebo jako komplexní změnu na koučovací firemní kulturu. Koučování není jen pro manažery, je pro všechny lidi, kteří chtějí znát nový styl učení se, chtějí pracovat sami na sobě nebo zlepšovat své chování a dovednosti vůči ostatním. Je jedno, zdali je to pracovní kolektiv nebo rodina. Principy koučinku Důvěra, Uvědomění a Odpovědnost – DUO dle mého názoru mohou nejen zvyšovat náš výkon, ale zlepšit i kvalitu našeho života. Manažeři mohou absolvovat otevřený kurz Akreditovaný Business Performance Coach u naší společnosti.

Jak pak mohou firmy dále pracovat s koučinkem jako manažerským nástrojem?

Koučink je především o přístupu tzn. že manažer, který využívá koučovací styl, má k dispozici více možností, jak řídit své podřízené, jak jim stanovovat cíle, jak je motivovat a zvyšovat jejich výkon. Má mnoho nástrojů, které může využít i ve své práci při plánování projektů, strategických plánů a vizí a práci s týmy. Když bych to měla popsat jednoduše, dokáže lépe pracovat sám se sebou, svými podřízenými a kolegy prostřednictvím využití principů koučinku a mnoha nástrojů, které tato metoda poskytuje.

Co přesně si máme představit pod pojmem týmový koučink?

Týmový koučink probíhá jako opakované setkání pracovního týmu s koučem, kdy tým za podpory kouče stanovuje společně témata a cíle, na kterých chce pracovat a hledá optimální cesty k dosažení těchto cílů. Rolí kouče je prostřednictvím otázek a koučovacích postupů zvyšovat uvědomění členů týmu o jejich situaci a o řešeném problému a facilitovat nalezení nejvhodnějšího postupu řešení. Kouč zde nevystupuje jako expert na konkrétní problematiku, ale jako expert na proces hledání řešení. Týmové koučování obvykle probíhá jako půldenní setkání v týdenní až měsíční frekvenci dle potřeb týmu.

Jaké zdroje byste doporučila zájemcům z řad firem či jednotlivců, které koučování zajímá a chtěli by se dozvědět více?

Určitě stránky www.koucinkcentrum.cz a články nebo kurzy, které firma či jednotlivec hledá. V Koučink Centru se se také každý může přijít podívat do výuky, seznámit se s lektory, účastníky, členy týmu KC a prostředím. Je to velmi dobrá příležitost, kterou využívá čím dál více zájemců o studium nebo o individuální koučink. Doporučila bych také stránky asociací www.cako.cz, www.coachfederation.cz. Pokud lidé umějí anglicky, tak stránky našich partnerů www.performaceconsultants.com, www.igeos.net, www.erickson.edu nebo www.erickson.cz.

Z odborné literatury bych doporučila: Inner Game pro manažery – Timothy Gallwey, pro ty co mají rádi golf nebo tenis Inner game of golf, Inner game of tennis, Koučování – Sir John Whitmore, Koučink – Věda i Umění – Dr. Marilyn Atkinson, PhD. Všechny tyto knihy a mnoho dalších (okolo 200 titulů) si mohou zájemci zdarma vypůjčit v knihovně Koučink Centra nebo si tyto knihy zakoupit.

Sama také koučujete, co vás na tom baví a v čem vidíte největší smysl koučinku?

Jsem ráda, že se nám podařilo na trhu za těch více jak 5 let udělat osvětu čistému koučinku. Čistý ho nazývám z toho důvodu, že opravdu využívá vždy principy DUO. Jsem člověk, který je velmi zaměřený na výsledek, výkon a na radost z práce. Svou společnost řídím dle výše uvedených principů a vidím, že tento přístup posiluje naše zaměstnance a koučovací nástroje jim pomáhají v jejich práci. Využívám tedy základní principy koučinku v řízení společnosti a zaměstnanců. Co se týká individuálního koučinku, myslím si, že se kouč hodně naučí od svého klienta. Každý člověk je jedinečná osobnost a pokud svému klientovi důvěřujete, že má všechny zdroje k dispozici a posilujete jeho sebedůvěru, uvědomění a odpovědnost, vždy vás mile překvapí a radost z dosažení klientových cílů pak mají oba. Myslím si, že úspěšní lidé rádi posouvají své dovednosti dál a učí se nové věci. Koučink je jedna z možností, jak posouvat své hranice o kousek dále.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Og Mandino 12 Anděl, Viktor Frankl: I přes to říci životu ano
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Marta Kubišová, Jarek Nohavica, Apocalyptica
Oblíbená činnost: práce a po ní jízda na koni nebo motorce
Kam byste se chtěla podívat: s mou rodinou kamkoli
Na co se těšíte: na vše, co mám v plánu
Čeho se bojíte: pavouků
Váš největší pracovní úspěch: To, že se nám podařilo dostat do ČR dva otce zakladatele koučinku Timothy Gallweye a Johna Whitmora a osobně se s nimi několikrát potkat a diskutovat. Firemní projekty zavádění koučinku ve firmách.
Vaše motto: „Vše co potřebujeme máme k dispozici, stačí to jen v sobě najít a správně využít“.
Oblíbený nápoj: čistá voda, dobré červené víno
Oblíbená rozhlasová stanice: Evropa 2
Oblíbený film: Vratné lahve, V zajetí rychlosti
Oblíbené místo: příroda
Oblíbené periodikum: zatím jsem ho nenašla
Oblíbený server: Google
Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: Žiji přítomností a dávám do ní vše, co jsem schopná dát. Užívám si každý okamžik.

Lenka Schilderová - výkonná ředitelka společnosti Koučink Centrum


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor