Petra Kliková

Rekvalifikace pro šikovné a upravené ruce

Rozhovor s Petrou Klikovou, majitelkou nehtového studia a školicího centra HOKI

1.6.2010 - Doporučujeme

Petra Kliková studuje 4. ročník na ČZU v Praze, obor vyučovaný v anglickém jazyce „Economics and Management“. Již v průběhu studia se začala věnovat vzdělávání. Nejdříve se věnovala výuce cizích jazyků a později otevřela rodinný podnik: školicí centrum se zaměřením na rekvalifikační kurzy a další vzdělávání. K manikúře a pedikúře, modeláži nehtů a ke všemu, co k tomu patří, ji přivedla její matka, která absolvovala kurz v Německu. Tak za ní dojížděla a zjistila, že ji nehty také baví a rozhodla se tomuto oboru věnovat. Nyní mají již třetím rokem školicí centrum na Smíchově, kde absolvovalo školení již více než 150 účastnic/-ků.

O čem jsou rekvalifikační kurzy, které pořádá vaše školicí centrum? Komu byste doporučila vzdělávání ve vašem oboru?

Naše rekvalifikační kurzy jsou určeny pro širokou veřejnost. Hodí se jak pro maminky na mateřské dovolené, tak i pro ty, kteří se chtějí odborně vzdělat v našem oboru: manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Na věku ani pohlaví nezáleží, stačí jen trpělivost a píle, mistrem se může stát každý.

Jak dlouho takový rekvalifikační kurz trvá?

Záleží na nejvyšším ukončeném vzdělání jednotlivých zájemců, dále pak na typu vzdělávacího kurzu. Například manikúra a modeláž nehtů 140 hodin pro zájemce, kteří mají ukončené středoškolské vzdělání. Pokud tento požadavek nesplňují, délka kurzu se prodlužuje na 240 hodin. Toto je podmínka stanovená zákonem.

Na trhu je spousta rekvalifikačních kurzů s méně hodinami než je 140, čím to je?

Pokud kurzy nejsou akreditovány, tzn. nemají záštitu Ministerstva školství, mohou mít libovolnou délku i obsah výuky. Na neakreditované kurzy se minimální délka 140 hodin nevztahuje.

V čem spočívají rozdíly mezi kurzy s akreditací či bez akreditace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)?

Akreditace je záštita MŠMT, díky níž mají účastnící záruku, že po ukončení kurzu (samozřejmě s potřebnou praxí nebo odborným zástupcem) budou oprávněni k získání živnostenského listu a podnikání v oboru. Jako potvrzení o absolvování kurzu získají certifikát. Kurzy, které nejsou akreditovány, nejsou schváleny MŠMT a po jejich absolvování nezískáte oprávnění k získání živnostenského listu a podnikání v oboru.

Co se děje po ukončení kurzů?

Absolventi se mohou přihlásit na praktikantská místa, nechat se zaměstnat nebo si založit živnost s garantem a mohou začít podnikat. Každému doporučuji po kurzu udělat alespoň 100 zákaznic, aby si člověk mohl být na 100% jist, že jej už nic nepřekvapí. Jednotlivé technologické postupy je zapotřebí trénovat, aby se člověk zrychlil a byl schopen provést kvalitní a rychlou práci. Známé rčení říká: „Čas jsou peníze.“

Pořádáte také kurzy zkrácené, pro zájemce, kteří si dělají nehty doma sami?

Ano, pořádáme též kurzy jednodenní i dvoudenní. Ty jsou vhodné pro všechny začátečníky, kteří mají zájem se naučit dělat si nehty a přitom využít vlastní kreativity. Spousta žen, pak ráda opečovává své kamarádky a nejbližší. Bez kurzu se dopouštějí spousty chyb, umělé nehty nedrží, nebo to prostě není to pravé. Proto je rozhodně lepší navštívit kurz, kdy se člověk dozví základní postupy, jak se vyvarovat nejčastějších chyb, spoustu zajímavých informací, rad a návodů, včetně toho nejlepšího receptu na „krásné nehty.“

Kde se kurzy konají a jaké jsou cenové relace?

Kurzy se konají na Smíchově, v ulici Svornosti 16/804, Praha. Máme zde plně vybavené školicí centrum. Cenové relace jsou od 800 do 20 000 Kč. Záleží na délce trvání kurzu, počtu modelek a jejich odborném zaměření.

Jak je možné, že jsou mezi kurzy takové cenové rozdíly?

Záleží na tom, jaké materiály se používají a kolik modelek obslouží. Rekvalifikační kurzy, kde účastnice mají pouze 9 modelek, jsou náročnější, jelikož si účastnice nemohou pořádně procvičit, všechny možné kombinace zdobení a praktik prodlužování nehtů. Dejme tomu, že máme kurz modeláže nehtů i s manikúrou. Příklad průběhu praxe: suchá manikúra, mokrá manikúra, SPA manikúra se zdobením, prodlužování nehtů na tipy gelem, prodlužování nehtů na šablony gelem, prodlužování nehtů na tipy akrylem, prodlužování nehtů na šablony akrylem, doplnění nehtů gelem, doplnění nehtů akrylem. Tzn. že vše si každá vyzkouší jen jednou… To je hodně málo. Pokud kurz má takto omezené počty modelek, účastnice budou potřebovat o to více nehtů procvičovat doma, spotřebují daleko více materiálu a stráví nad nehty daleko více času. Což mi přijde neefektivní.

Proč by si zájemci o rekvalifikaci měli vybrat právě váš obor? Co je na něm nejzajímavějšího?

Každý, kdo je rád v kontaktu s lidmi, je pečlivý, trpělivý a baví jej kreativní práce, si v tomto oboru bude tzv. lebedit. Člověk si odpočine a může se neustále vzdělávat. Vždy jsou nové možnosti se učit nové věci, své poznatky kombinovat a tím se stát skutečnými profesionály ve svém oboru. Proto si myslím, že manikúra a modeláž nehtů i s pedikúrou jsou tou správnou volbou.

Co vás osobně baví na pořádaní těchto kurzů?

Člověk neustále potkává nové lidi a nachází novou inspiraci. Kontakt s manikérkami, pedikérkami a nehtovými designérkami je velmi příjemný a obohacuje nás o zkušenosti a zajímavosti z oblasti nehtové kosmetiky.

Jaký je váš pohled na potřebu dalšího vzdělávání ve vašem oboru?

Další vzdělávání po absolvování základního rekvalifikačního kurzu je důležité, pokud chce člověk obstát v silné konkurenci. Je zapotřebí mít na mysli, že vědět, co se nosí a umět to nové zkombinovat s tím, co mají vaše zákaznice rády, je velice důležité. Zákaznice to ocení a manikérkám se pak nestane, že by se při práci nudily. Pokud se vyznáte v reflexologii ruky a zákaznice si postěžuje na bolest, budete obratem vědět, co jí poradit, aby se jí ulevilo.

Jak probíhají kurzy pro zájemce o praxi a zdokonalení ve vašem oboru?

Zájemci, muži i ženy, se hlásí dle vlastního výběru na kurzy, které je zaujaly na našich webových stránkách. Pošlou přihlášku, my jim potvrdíme konání kurzu, dostaví se na předem domluvený den a jde se na to. Základem je úvod, ale důležitější je praxe. Proto se většina výuky skládá z praktické části, kde samotní zájemci pod dohledem lektorky zkouší a učí se nové technologické postupy, dle typu kurzu.

Co připravujete do nejbližší budoucnosti?

Naše lektorky se neustále vzdělávají na nové techniky nejen z oblasti modeláže nehtů, ale též z oblasti alternativní péče. Nově jsme zavedli kurzy etikoterapie, plánujeme také kurzy reflexologie ruky i nohy, zavedli jsme kurz na zhušťování řas, zdobení nohou technikou nail art, práce s barevnými gely, tetování kůže pomocí air-brush a henou a uvidíme, třeba toho časem bude více.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Sandra Anne Taylorová, Kvantový úspěch
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Madonna
Oblíbená činnost: Tanec, spánek, kino
Kam byste se chtěla podívat: Nejradši bych podnikla cestu kolem světa
Na co se těšíte: Na léto, teplo, sluníčko a opalování
Čeho se bojíte: Hadů – konkrétně Anakondy
Váš největší pracovní úspěch: Otevření vlastního školicího centra
Vaše motto: S úsměvem jde všechno líp :-)
Oblíbený nápoj: Ovocný džus
Oblíbená rozhlasová stanice: Evropa 2
Oblíbený film: Prázdniny, Je to taky můj život, Avatar
Oblíbené místo: Příroda, doma s blízkými
Oblíbené periodikum: Profi nehty, Cosmopolitan, Epocha, Reflex, 100 + 1
Oblíbený server: www.idnes.cz

Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor