Lenka Schilderová, výkonná ředitelka společnosti Koučink Centrum

Koučink přímo od zdroje: Otcové zakladatelé míří do Prahy

Rozhovor s Lenkou Schilderovou, výkonnou ředitelkou společnosti Koučink Centrum

28.1.2010 - Doporučujeme

"Metoda koučování mě zaujala již při prvním setkání s 2000 kouči ze 40 zemí světa na výroční konferenci Mezinárodní Federace koučů ICF v San Jose. Atmosféra a přístup lidí byl výjimečný. Konečně metoda, která se týká jednotlivců a je zaměřena na výkon a dosahování cílů," říká Lenka Schilderová.

Dalším bodem v její kariéře bylo setkání s Dr. Marilyn Atkinson, PhD. Tato žena vyvinula tzv. Solution Focus Coaching (koučink zaměřený na řešení), který se orientuje na budoucnost a pozitivní řešení situací. Následně se jí podařilo vstoupit do aktivní spolupráce se Sirem Johnem Whitmorem, který ji opět velice inspiroval v práci a ukázal jí koučování zaměřené na výkon. "Spojením Johnova přístupu a přístupu Marilyn jsme mohli pro manažery, interní a externí kouče v ČR a SR sestavit jedinečné vzdělávací programy, díky kterým mohou pokračovat v mezinárodních akreditacích," dodává.

Díky těmto kapacitám v koučinku dosáhl tým Koučink Centra i návštěvy Timothy Gallweye, který je považován za otce zakladatele koučovacího principu a společně se Sirem Johnem Whitmorem přenesl koučink ze sportu do businessu. Oba pánové se představí na konferenci pořádané Koučink Centrem dne 8. září 2009 v Praze.

Kromě toho, že je majitelkou a výkonnou ředitelkou společnosti Koučink Centrum je Lenka Schilderová také členkou Mezinárodní federace koučů (ICF). Absolvovala řadu certifikovaných programů a zahraničních workshopů zaměřených na koučování a leadership.

Vaší doménou je koučink. Popište nám ve stručnosti jeho výhody.

Koučování je moderní, někdy i "módní" termín. Často se v jeho vysvětlení liší i odborníci. Náš přístup vychází z definice jednoho ze zakladatelů koučinku Timothy Gallweye V=P-I. Výkon (V) rovná se potenciál (P) mínus interference / rušivé vlivy (I). Není-li výkon dostatečný co mohu dělat? Tradiční metody říkají: "Je třeba zvýšit potenciál (P), dodejme know-how, dovednosti, pracujme na pozitivních postojích." Koučové říkají: "Vše co potřebujeme máme v sobě, jediná potřeba je snižovat, či osvobozovat se od bariér, které nám brání využívat úplně naše know-how, zkušenosti nové poznatky atd. Koučink pomáhá toto know-how navíc dále rozvíjet.

Dva zjednodušené, ale na první pohled jasné, příklady o jízdě v autě a šampaňském (Koučink podle T. Gallweye, O jízdě autem a lahvích archivního vína): Když jede auto pomalu (výkon), lze přidat plyn (potenciál), nebo snižovat tření, například spustit zataženou ruční brzdu (interference). Odsud pochází nejčastěji citovaná definice: "Koučování je uvolňování lidského potenciálu" Můžeme si náš potenciál také představit jako dobré šampaňské, či sklep dobrého archivního vína. Víno, či šampaňské může být vyrobeno z vynikajících hroznů, nejlepší technologií na světě a skvěle uloženo ve vinném sklepě, ale všichni si na něm pochutnají teprve tehdy, až jej odzátkujeme a necháme chvíli "rozkvétat" jeho vůni a chuť. Kouč je pomocník, který vám může pomoci tyto pomyslné "zátky"/ bariéry jednoduše odstranit a poskytne vám prostor k "rozkvětu".

Je pravda, že koučink je v době ekonomické recese stále žádanější formou manažerského rozvoje?

Ano, základní principy koučování nazýváme DUO = Důvěra, Uvědomění, Odpovědnost. Je-li výsledkem koučování posílení Důvěry, Uvědomění a Odpovědnosti u koučovaného, dochází ke snížení interferencí a tím pádem ke zvýšení výkonu. S důvěrou v sebe sama lidé myslí samostatně, uvědomují si více možností při řešení problémů a přijímají odpovědnost za výsledek. Vyznáváme pravidlo: Vše co potřebujeme máme v sobě, tedy je důležité osvobodit se od bariér, které nám brání využívat naše know-how nebo jej rozvíjet.

Ze situací, se kterými se setkávám ve své praxi, je zřetelné, že zaměstnanci chtějí být vtaženi do cílů a úkolů, které jim vedení určuje, chtějí přijímat zodpovědnost za svá rozhodnutí a chtějí samostatně pracovat na dosažení cíle. Pokud je jim dána určitá svoboda v tom, jak svých cílů mohou dosáhnout, mají tak možnost být kreativní a tvořiví a posilují seberozvoj, což firmu v tomto případě nic nestojí a překvapivě dostane většinou lepší výsledek.

Jak a kdy vlastně koučink vznikl?

Jedněmi ze zakladatelů koučování, ke kterým se hlásí, či čerpá z nich celá řada českých koučů, jsou Američan Timothy Gallwey a Angličan Sir John Whitmore. Oba se léta zabývali metodami zvyšování osobní i profesní výkonnosti lidí. Od roku 1972 Gallwey propaguje myšlenkový přístup nazvaný "Inner Game"(vnitřní hra). Ze spolupráce Gallweye a Whitmora vznikl jeden ze základních pracovních nástrojů koučování. Přehledný systém otázek provázaný ještě s dalšími metodami vedení lidí, který J. Whitmore nazval GROW (Goals - cíle, Reality - realita, Options - možnosti řešení, Will - vůle, akční plán), podle toho na jaké oblasti se klient s pomocí kouče soustředí.

Nová metoda se jejím tvůrcům osvědčila nejprve ve sportu. Pak ji s úspěchem uplatnili i při vedení manažerů při zvyšování jejich výkonnosti. Tímto přístupem se jim pak i dařilo měnit firemní kultury společností z různých oborů směrem k vyššímu výkonu, ale také spokojenosti zaměstnanců i celé firmy. O takové firmě se pak říkalo, že je vedena koučovacím stylem. Tedy prioritou byla důvěra ve schopnosti lidí, samostatnost, zodpovědnost zaměstnanců za sebe i firmu a obrovský prostor pro tvořivost. Jako příklad často John Whitmore uvádí firmu SEMCO, kde odpovědnost manažerů dosáhla tak vysoké úrovně, že jim majitel nabídl, aby si pro další rok navrhli sami výplatu, tak aby byli spokojeni a firma prosperovala.

Mimochodem právě kniha Johna Whitmora Koučování byla zdrojem pro mnoho našich i zahraničních koučů. v Čechách ji někteří lidé považují za základní "učebnici" koučinku.

V září chystáte konferenci právě se zakladateli koučinku. Kdy a kde se bude konat?

Jedinečná konference právě se zakladateli koučování se bude konat dne 8. září 2009 v hotelu STEP v Praze. Na stejném místě se pak bude dne 9. září dopoledne konat půldenní pracovní workshop, kde si účastníci budou moci vyzkoušet základní aplikace koučovacího přístupu v golfu a tenisu. Účastníkům tato možnost pomůže k tomu, vyzkoušet si na živo sami na sobě, jak koučování funguje a díky tomu lépe pochopit a porozumět principům koučování.

Pro koho je určena a co se účastníci mohou dozvědět?

Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět o kořenech i současnosti koučinku, o koučování orientovaném na výkon a o nových směrech a trendech v koučinku.

Pro zástupce firem, kteří pracují s koučováním ve firmě nebo s ním chtějí začít. Pro kouče, kteří se chtějí dozvědět o aktuální situaci koučinku v českých firmách a chtějí se setkat se zakladateli koučování. Pro ty, kteří se chtějí ptát na to, co je v této oblasti zajímá a vést s prezentujícími dialog.

Pro všechny, kteří mají chuť načerpat co nejvíce praktických informací pro svou práci od těch nejpovolanějších. Pro všechny kteří chtějí získat:

- Od zakladatelů informace o tom, jak a kdy se tento směr dostal do povědomí sportu a businessu.
- Přehled o tom, jak české firmy zavádějí koučování a co jim koučink dal i vzal.
- Co koučování přináší v době ekonomické recese a jak ho nejlépe využít.
- Jak měřit výsledky v koučinku a zda to lze, kam kráčí koučink a jakou má budoucnost dle jejich zakladatelů.
- Dialog v rámci panelových diskuzí, kde vystupující odpoví na konkrétní otázky.
- Konkrétní výsledky, které dlouhodobé koučování přináší.
- Na konferenci bude na programu dne i globální téma o budoucí udržitelnosti a dopadech koučování na celosvětovou komunitu koučů a manažerů

Představte nám blíže Sira Johna Whitmora a Timothyho Gallweye.

Vzhledem k tomu, že věk obou pánů se blíží 80 letům, je nám ctí, že si udělali čas a chtějí věnovat svou energii účastníkům konference v Praze. Připomeňme, že Timothy Gallwey je tvůrcem uznávané metody zvyšující profesní a osobní výkonnost lidí, kterou nazývá Inner Game (vnitřní hra). Je autorem knih: Inner Game of Golf, Inner Game of Tennis, Inner Game of Work - v ČR Tajemství vysoké pracovní výkonnosti a nyní čerstvě dokončené knihy Inner Game of Stress.

Sir John Whitmore je viceprezidentem Association for Coaching, předsedou Institue of Human Excellence, místopředsedou European Mentoring and Coaching Council, International Coach Federation 2007 ICF President's Award. Je autor knihy Coaching for Performance, v  ČR známé jako Koučování. Tito pánové jsou, můžeme říci, legendami koučinku po celém světě.

Na konferenci navazuje workshop, v němž se účastníci vrátí ke kořenům koučinku - na sportoviště. Co si mohou vyzkoušet v praxi?

Po více než 37 letech od vzniku koučování opět na chvíli vrátíme koučink na sportoviště. Nikde jinde si manažeři a koučové nemají možnost vyzkoušet sami na sobě práci s koučováním na živo. Skupina 40 lidí bude rozdělena do 2 skupin po 20. Jedna skupina bude pod vedením Timothy Gallweye zkoušet koučování na tenisových kurtech, druhá skupina pod vedením Sira Johna Whitmora na golfu.

Co všechno účastníci získají na workshopu?

- Dialog a osobní zkušenost se zakladateli koučování.

- Od zakladatelů základní principy The Inner Game a koučování.

- Cvičení na definici a práci s psychickými bariérami (interferencemi).

- Profesionální dohled otců zakladatelů.

- Dialog po výkonu na sportovišti, kde spíkři odpoví na konkrétní otázky.

- Konkrétní výsledky, které dlouhodobé koučování ve sportu přináší.

Pro koho je tento workshop vhodný?

Tento workshop je vhodný pro:

- manažery, kteří se naučí pochopit koučovací principy v praxi, které mohou využít nejen ve své firmě, ale i ve sportu,

- personalisty, kteří si chtějí vyzkoušet nový styl učení se a naučit se techniky, díky kterým pak mohou koučování vysvětlit v praxi manažerům a kolegům ve firmě,

- kouče, kteří mohou tuto metodu na sportovišti využít při prodeji svých služeb v koučinku klientům,

- profesionální trenéry a sportovce, kteří se přesvědčí na vlastní kůži o nových funkčních metodách práce s psychickými bariérami.

Kam podle vás směřuje další vývoj koučinku?

Dle mého názoru obliba koučovacích principů u široké veřejnosti i firem roste a bude stále růst. Je to nástroj, který podporuje důvěru, uvědomění a odpovědnost každého z nás a máme tak možnost sami zlepšovat kvalitu své práce i svého života. Myslím si, že firmy budou využívat koučování více, protože je to jeden z možných nástrojů jak v dnešní době s menšími týmy, zaměstnanci, kteří pracují v nejistotě dosáhnout pod dobrým vedením lídrů a manažerů skvělých výsledků. Myslím si také, že se více bude posilovat role interních koučů a koučování se bude více využívat také jako manažerská dovednost. Vzdělávání interních trenérů v koučinku bude posilovat, a firmy tak budou šetřit své náklady na další rozvoje svých zaměstnanců formou interního vzdělávání v koučinku a koučováním interními kouči.

Na tuto situaci jsme samozřejmě připraveni a máme sestaveny 11denní programy pro výcvik interních koučů a pro výcvik manažerů, kteří chtějí koučování využívat jako manažerskou dovednost při řízení svých podřízených. Těmto aktivitám se věnuje divize Koučink ve firmách a divize Mezinárodní škola koučinku. Myslím, že i ve sportu se dá princip vnitřní hry uplatnit, proto jsme v letošním roce zahájili činnost čtvrté divize tzv. Inner Focus Sport Academy, kde je naším cílem nabídnout nejen sportovním trenérům, ale i manažerům tréninky zaměřené na odstraňování vnitřních bariér.

Jak bude Koučink Centrum dále přispívat k šíření myšlenky koučování v České republice?

Koučink Centrum již od roku 2005 dělá ve velké míře aktivní osvětovou činnost v oblasti koučování a díky tomu, že je to také naše poslání v tom budeme pokračovat i nadále. Snažíme se získat prostředky na šíření koučovacích principů do škol, do povědomí široké veřejnosti v rámci naší sekce Společensky prospěšné projekty v koučinku.

Díky návštěvě Timothy Gallweye a Sira Johna Whitmora jsme si splnili všichni v Koučink Centru velký sen a věříme, že tato akce opět posune koučování o krok dál. S většími kapacitami a lidmi s delší praxí v koučinku se už zřejmě nesetkáme, protože setkání se zakladateli je v těchto parametrech TOP, ale věřím, že po světě je spousta výjimečných lidí od kterých se máme co učit a kteří nás mohou inspirovat. Ty se budeme snažit najít pro další, již 6. Mezinárodní konferenci o koučování plánovanou na rok 2010.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Og Mandino: 12. Anděl, Viktor Frankl: i přes to říci životu ano

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Apocalyptica

Oblíbená činnost: práce a po ní jízda na koni

Kam byste se chtěla podívat: s mou rodinou kamkoli

Na co se těšíte: na vše co mám v plánu

Čeho se bojíte: pavouků

Váš největší pracovní úspěch: vlastník a výkonná ředitelka Koučink Centra, tým úžasných lidí, se kterými mám tu čest spolupracovat. Všem těmto lidem děkuji, jsou pro mne velkou inspirací.

Vaše motto: "Vše co potřebujeme máme k dispozici, stačí to jen v sobě najít a správně využít".

Oblíbený nápoj: pivo

Oblíbená rozhlasová stanice: Radio Blaník

Oblíbený film: Vratné lahve

Oblíbené místo: domov

Oblíbené periodikum: zatím jsem ho nenašla

Oblíbený server: Google

Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: Žiji přítomností a dávám do ní vše, co jsem schopná dát.

Lenka Schilderová - výkonná ředitelka společnosti Koučink Centrum


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor