Interní audit: Přidávání hodnoty a zdokonalování procesů v organizaci

Rozhovor s Ing. Danielem Häuslerem, ředitelem Českého institutu interních auditorů

28.1.2010 - Doporučujeme

Ing. Daniel Häusler absolvoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V letech 2002 až 2007 působil ve státní sféře v oblasti strukturálních fondů EU, kde se zabýval interním auditem a zaváděním systému řízení kvality dle ISO 9001:2000. Od roku 2007 působí v Českém institutu interních auditorů.

K čemu slouží interní audit?

Nebudu vymýšlet již vymyšlené, a proto pro odpověď použiji definici interního auditu, která je uvedena v Mezinárodních standardech pro výkon interního auditu a zní takto - "Interní audit je nezávislá, objektivně ujišťovací a konzultační činnost zaměřená na přidávání hodnoty a zdokonalování procesů v organizaci. Interní audit pomáhá organizaci dosahovat jejích cílů tím, že přináší systematický metodický přístup k hodnocení a zlepšování účinnosti systému řízení rizik, řídicích a kontrolních procesů a řízení a správy organizace."

 

Seznamte nás s posláním Českého institutu interních auditorů.

Český institut interních auditorů (dále jen ČIIA), jako občanské sdružení, působí v České republice od roku 1995 a jeho základním posláním je prosazování a podpora rozvoje profese interního auditu v České republice. ČIIA je také národním institutem mezinárodního institutu The Institute of Internal Auditors Inc., který vznikl v USA v roce 1941.

 

 

Kolik členů má ČIIA? Kdo a za jakých podmínek se může stát členem?

Již se blížíme k číslu 1000 a doufám, že v nejbližší době tisícího člena přivítáme. Stát se členem je velice jednoduché - stačí vyplnit přihlášku, která je umístěna na našem webu (www.interniaudit.cz). Oficiálně se členem stáváte po projednání a schválení výkonným orgánem - Radou ČIIA, která zasedá jednou za měsíc. Členem může být fyzická i právnická osoba, která má zájem podílet se na rozvoji, rozšiřování a zkvalitňování interního auditu. Není tedy podmínkou výkon profese interního auditora. Výhodou členství jsou zejména slevy na naše semináře a kurzy, a možnost účastnit se akcí určených výhradně pro naše členy. Dále pak členové dostávají zdarma časopis Interní auditor.

 

Co by měl umět kvalitní interní auditor? Jak je to například s etickými pravidly této profese?

Profese interního auditora je velmi rozmanitá a současně náročná na znalosti a dovednosti mnoha disciplín. Nezbytné jsou znalosti o úloze interního auditu při řízení a správě společnosti, včetně řízení rizik a kontrole. Samotná realizace interního auditu se neobejde bez konkrétních znalostí a dovedností plánování auditu, výběru vzorku, zvládnutými metodami dotazování a prezentací, včetně samotného shrnutí ve formě auditních zpráv. Dále by měl interní auditor mít komplexní znalosti o struktuře organizace, realizovaných procesech, které také zahrnují finanční řízení. Nedílnou součástí je také povědomí o informačních technologiích a základní dovednosti a znalosti nutné k řízení organizace.

Samozřejmě, že i interní auditoři mají svůj Etický kodex, který je součástí Mezinárodních standardů. Etický kodex je nezbytný a důležitý pro profesi interního auditu, neboť ta je založena na důvěře, která je součástí objektivního ujištění poskytovaného touto profesí v oblasti řízení a správy společnosti, řízení rizik a řídicího a kontrolních systému. Cílem Etického kodexu je podpora etické kultury v profesi interního auditu.

 

Ve své prezentaci na Educity uvádíte, že nabízíte širokou škálu vzdělávacích kurzů a seminářů. Co tato škála zahrnuje?

V první řadě jsou naší cílovou skupinou interní auditoři a dále společnosti, které chtějí vzdělávat své zaměstnance v oblasti interní auditu a kontroly. Naše vzdělávací akce ale nejsou zaměřeny jen na interní auditory. Nabízíme také vzdělávání v oblastech, jako jsou prezentační a komunikační dovednosti, dovednosti používání PC nebo oblast řízení kvality dle mezinárodních norem ISO. Z hlediska délky trvání nabízíme vzdělávací akce od jednodenních seminářů až po roční a delší vzdělávací moduly, jako je například komplexní vzdělávání v oblasti interního auditu.

 

Představte nám mezinárodní certifikační program Certified Internal Auditor (CIA).

Certifikát "Certifikovaný interní auditor" (CIA), udělovaný Institutem interních auditorů v USA, je známkou odborné kvalifikace pro oblast zásad a praktického uplatnění interního auditu. V současné době slouží jako jediné mezinárodní uznání pro interní auditory. Osvědčení CIA má celosvětovou platnost, ať se interní auditor rozhodne vykonávat svoji profesi kdekoli, a získáním certifikátu prokazuje úspěšné zvládnutí profese interního auditora. ČIIA je jediným subjektem v České republice, kde je možné tuto certifikaci získat, případně se na ni připravit.

Zkouška CIA se skládá ze čtyř částí. Příprava je zejména založena na samostudiu, ale v ČIIA máme k dispozici programy, které kandidátům mohou pomoci. Mohou to být dvoudenní přípravné kurzy (pro každou část zvlášť), kde se konkrétně procvičují vzorové otázky, nebo je možné absolvovat komplexní vzdělávání, které svým charakterem může také sloužit jako příprava na zkoušky CIA a to jak teoreticky, tak prakticky.

 

Zajímavý je váš program komplexního vzdělávání v oblasti interního auditu. Jak dlouho existuje a jak je úspěšný?

Komplexní vzdělávání interního auditora představuje ucelený systém vzdělávání interního auditora a je již po dlouhá léta úspěšně nabízen a realizován. Vzdělávací program je koncipován tak, aby pokryl všechny základní potřeby interních auditorů pro rozvoj jejich auditorských kompetencí. Metodicky vychází z konceptu mezinárodní certifikace CIA, konkrétní náplň vzdělávacích bloků však byla uzpůsobena na základě dlouhodobé analýzy trendů a požadavků na vzdělávání interních auditorů v České republice. Komplexní vzdělávání se zaměřuje především na předávání teoretických poznatků a dovedností a sdílení praktických zkušeností z oboru, přičemž vzdělávací cyklus je rozdělen do třech stupňů - interní auditor junior, interní auditor senior a manažer interního auditu. Rád bych ještě zmínil, že tuto formu studia můžeme připravit také na míru a potřeby konkrétní organizace, jak jsme také již několikrát realizovali.

 

Pořádáte také konference a další pravidelná setkání interních auditorů. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito akcemi?

Konference pořádáme dvakrát za rok, přičemž jedna z nich je pojata jako mezinárodní. Oslovujeme nejen známé autority, jako lektory a přednášející, v oboru interní audit, ale také manažery, kteří se s účastníky konference podělí o své zkušenosti s interním auditem. Dle zpětné vazby od účastníků jsou ohlasy velmi pozitivní.

Další naše akce jsou více zaměřeny na naše členy, pro které organizujeme v pravidelných měsíčních intervalech tzv. Fóra pro interní auditory nebo cca jednou za čtvrtletí Klubové večery, jejichž témata jsou více zaměřeny na management organizací. Například v prosinci loňského roku jsme uspořádali Klubový večer na téma Interní audit a corporate governance. Vítanými hosty byli zástupci Institutu členů správních orgánů, kteří se významně podíleli na diskusi a celkovém úspěchu akce.

 

Připravujete některé projekty evropského rozměru?

Ano, snažíme se využít různých zdrojů, které nám dávají jak strukturální fondy EU, tak i ostatní programy, které bychom mohli využít pro realizaci našich projektů evropského rozměru. V současné době oslovujeme instituty interních auditorů ve vybraných státech EU (Polsko, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Německo) a navrhujeme realizaci projektů, které by přispěly k rozvoji profese.

 

Na jaké překážky nejčastěji narážíte při prosazování rozvoje interního auditu v České republice?

Bohužel je to stále určitá skepse vůči výsledkům práce interního auditora ze strany managementu organizace. Jsou organizace a vrcholový management, který ví jak zacházet s výsledky interního auditu, jasně chápe jeho pozici a roli a pak by měla být jasně vnímána také přidaná hodnota interního auditora, nicméně dle mého názoru jsou tyto organizace stále v menšině. Na druhou stranu je ale potřeba konstatovat, že v určitých případech si za tuto pozici mohou sami interní auditoři, kteří se chovají jako kontroloři a jejich přidaná hodnota pro organizaci a pro její řízení je v podstatě nulová.

 

Co chystáte do nejbližší budoucnosti?

Kromě již zmiňovaných projektů evropského rozměru na rok 2009 chystáme realizaci dlouhodobého vzdělávacího cyklu pro interního auditora ve veřejné správě. Ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně finalizujeme v přípravách a já osobně se domnívám, že po dlouhé době bude tímto kurzem naplněna potřeba interních auditorů veřejného sektoru.

Samozřejmě máme také novinku pro naše členy a další návštěvníky našeho webu. V 1. čtvrtletí roku 2009 budou zprovozněny nové stránky www.interniaudit.cz v jiném designu a struktuře, které by měly více reflektovat moderní trendy v této oblasti.

 


 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: všechny knihy s ilustracemi Josefa Lady

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Petr Hapka, Mylene Farmer

Oblíbená činnost: v létě chodit po horách

Kam byste se chtěl podívat: Írán

Na co se těšíte: na Vánoce, jako každoročně

Čeho se bojíte: lidské závisti

Vaše motto: co tě nezabije, to tě posílí

Oblíbený nápoj: čaj

Oblíbená rozhlasová stanice: Český rozhlas - Radiožurnál a Praha

Oblíbený film: Vesničko má středisková

Oblíbené místo: Česká republika

Oblíbené periodikum: Cinema

Oblíbený server: www.idnes.cz

Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: neměnil bych

 

Kateřina Kosnarová

 

Ing. Daniel Häusler - ředitel Českého institutu interních auditorů


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor