EMBA: Zkušenost, která změní život studentů

Rozhovor s Thomasem Mershonem, ředitelem EMBA programu University of Pittsburgh ve střední Evropě

28.1.2010 - Doporučujeme

Thomas Mershon přijel poprvé do Prahy v roce 1997. Pracoval jako ekonom pro jednu soukromou banku. Odtud odešel, aby mohl studovat MBA na US Business School Praha. Ještě v průběhu studií byl požádán, aby v Praze řídil pobočku University of Pittsburgh. Říká, že pomáhal lidem investovat peníze a nyní jim pomáhá investovat do sebe samých. Rád si hraje se svými dětmi, vaří, hraje golf. Věnuje se i joggingu a bojovým uměním.

Program Executive MBA (EMBA) je jedním z nejuznávanějších postgraduálních programů na světě. Proč by lidé v České republice zajímající se o tento typ studia měli zvolit právě University of Pittsburgh?

Náš program Executive MBA je druhým nejstarším programem EMBA na světě. Letos začíná svůj 37. rok. Opravdu se snažíme, aby si naši studenti odnášeli z obchodních studií „zkušenost". Nedávno jsem slyšel názor, který přesně vystihuje náš program: naším výrobkem je zkušenost, kterou student při studiu na EMBA získá. Studijní program, pedagogové, ostatní studenti, události, činnosti, absolventi, zahraniční cesty - spojením toho všeho naši kandidáti EMBA získávají zkušenost, která změní jejich život. Hodnota našeho programu EMBA dalece přesahuje pouhé studium knih a v nich obsažených teorií.

 

Na koho se program EMBA zaměřuje především?

Je určen pro ty, kdo v kariéře již něčeho dosáhli. Jsou již úspěšní a mají představu o svém dalším profesním růstu. To, co dělají, chtějí dělat lépe, touží se dozvědět o nových koncepcích, které budou moci uplatnit ve své práci, a pro budoucí příležitosti se učí navázat vztahy s vlastním okruhem profesionálů. Tito lidé bývají starší než zájemci o denní a dálkové studijní programy MBA. Někteří studenti, které se snažíme pro tento program aktivně získat, se již považují pro další studium za příliš staré... Je to vynikající program pro lidi ve věku od čtyřiceti let a výše, který oživí jejich kariéru a pomůže jim připravit se na dalších dvacet let profesního života. Právě starší studenti bývají naším programem nejvíce nadšeni.

 

Jaký je rozdíl mezi tituly EMBA a MBA?

Mezi Executive MBA (EMBA) a jinými programy MBA je celá řada odlišností, ať již mluvíme o filosofii, obsahu či podání. Obsahově se kurzy dostávají na vyšší úroveň pomocí příkladů z praxe, řízených diskusí a skupinových projektů. Ty všechny slouží k lepšímu pochopení probíraných témat. V žádném případě se nejedná o osmihodinový frontální výklad. Jste-li například ve třídě s CEO velké firmy, vaše diskuse budou zacházet do větších podrobností a budou mnohem zajímavější. Seznámíte se také hlouběji s představovanými koncepcemi. Zjistíte, jak fungují, protože na tom, kdo sedí vedle vás, záleží stejně jako na učiteli před vámi. Jsem přesvědčen, že naše výuková zařízení jsou lepší kvality než u jiných programů. Opravdu se snažíme, abychom zkušenost ze studia učinili příjemnější. V současnosti nechávám instalovat kamery, mikrofony a digitální „černé skříňky", které budou zaznamenávat zkušenosti ve výuce. Aby si studenti mohli online přehrát kurz, jehož se zúčastnili (nebo který případně propásli z důvodu pracovních povinností).

 

Kdy probíhá výuka v rámci programu EMBA na University of Pittsburgh a jaká je cena programu?

Načasování kurzů je další bodem, v němž se programy MBA a EMBA liší. Většina programů EMBA se vyučuje v modulovém formátu. Výuka bývá jednou měsíčně od středy do neděle a celý kurz trvá šestnáct měsíců - to našim studentům umožňuje setrvat v zaměstnání a o víkendech být doma s rodinami a přáteli. Denní studium MBA vyžaduje, abyste se vzdali své práce. Dálkové kurzy MBA se téměř výlučně vyučují po většinu víkendů v rozmezí dvou až tří let, což může komplikovat váš osobní život. Cena našeho programu EMBA je obdobná jako u jiných mezinárodních programů EMBA s nejvyšší akreditací AACSB. Za celý kurz si účtujeme 35 000 EUR, nabízíme však možnost získat stipendium, které sníží cenu studentům hradící si EMBA vzdělání z vlastních zdrojů.

 

Jak zaručujete kvalitu výuky?

To je jeden z důvodů, proč by si lidé měli vybírat akreditované programy a školy. Akreditační proces hodnotí zkušenosti pedagogů, jejich tituly a praxi, odučené hodiny atd. V našem programu Executive MBA vyučují pouze naši nejzkušenější pedagogové. Jedná se o učitele, kteří na Univerzitě učí již nejméně sedm let, takže víme, jakých výsledků dosahují. Navíc jsme velmi produktivním ústavem pro výzkum obchodu, což umožňuje našim vyučujícím, aby pracovali na projektech spojených s jejich odborným zaměřením. Při výzkumu naši učitelé mnohdy pracují jako poradci ve firmách. Tak mohou následně přenášet zkušenosti z praxe do teoretické výuky. Například naše pedagožka Audrey Murrell, která se specializuje na organizační chování, pracovala v centrále IBM v Americe, kde pomáhala vytvořit poradenský program přiřazující ženám na vedoucích pozicích služebně mladší zaměstnankyně. O svých zkušenostech napsala knihu, která vychází příští měsíc. Obsah knihy bude také probírat na svých hodinách. A konečně, nasloucháme svým studentům - naši studenti na konci každé hodiny píší hodnocení a tato zpětná vazba nám pomáhá měnit program podle jejich budoucích potřeb.

 

Mohl byste popsat organizaci výuky a používané metody?

Výuka má celou řadu podob, jež závisí na konkrétním předmětu a vyučujícím. Některé hodiny obsahují více teorie a příkladů (finanční účetnictví, ekonomie atd.), jiné jsou zase založeny na diskusi (obchodní etika, jednání, strategické vedení atd.). Často používáme případové studie, v nichž se studenti seznámí se situací ve společnosti a pokouší se vyřešit problém nebo jen diskutují o různých výstupech. Dále se připravují skupinové projekty a prezentace, písemné výzkumné listy, domácí úkoly a samozřejmě testy.

 

Kdo jsou učitelé v programu EMBA?

Největší hodnotou, kterou Pitt EMBA přináší na trh, je jistě kvalita pedagogického sboru. Naši učitelé na své hodiny přilétají do Prahy z celého světa. Naši vyučující jsou jednoznačně na špici ve vývoji svých oborů a formulují koncepce jejich budoucnosti. Píší knihy, články a případové studie, které budou jiní učitelé používat v následujících letech. Osmdesát procent našich pedagogů pracuje v rámci svého výzkumu na aktivních poradenských projektech - své zkušenosti a praktické koncepce pak vnáší do výuky, což má pro dnešního studenta obchodního zaměření neocenitelný význam. Navíc tito učitelé vědí, jak svou výuku uzpůsobit zkušenostem, které naši studenti již mají.

 

Mezi manažery se mnohdy hovoří o tom, zda jim titul EMBA může zajistit lepší pozici. Jaká by byla vaše odpověď?

Jednoduše řečeno - ano. Tituly EMBA pomáhají v kariérním postupu a při dosahování lepších pozic. Vědění je síla. Čím více toho víte, tím více dokážete prospět sami sobě a své firmě... A to nakonec vede k odpovědnějším pracovním úkolům a lepším pracovním příležitostem. Velkým přínosem je také skutečnost, že naši studenti získávají kontakty a navazují přátelství. A to nejen z hlediska postupu v kariéře, ale také z hlediska jejich každodenního života.

 

Je vám známo, zda díky titulu EMBA mohou postgraduální studenti získat vyšší plat?

Podle rady Executive MBA (nezávislá organizace, která podporuje a analyzuje obor EMBA) studenti EMBA oznámili v roce 2007 v průběhu studia průměrné navýšení platu o 21 %. Po ukončení programu nám studenti běžně hlásí, že v průběhu tří let od ukončení studia u nich došlo k 25% až 100% navýšení platu. Ale jak jsem řekl již dříve, peníze nejsou jediným důvodem pro studium v programu EMBA.

 

Právě nyní začínáte přijímat přihlášky pro nový školní rok. Jak mohou zájemci žádat a jaký je termín podání přihlášek?

Zájemci by mne nejdříve měli kontaktovat, abychom probrali obsah programu, a měli by se zúčastnit informačního setkání, kde se dozvědí více (další takové setkání bude koncem listopadu). V našem rozhovoru podrobně vysvětlím postup podávání přihlášek a pak se zájemce setká s naším koordinátorem programu, který mu pomůže projít všemi fázemi procesu podávání žádosti. Přihlášky pro výuku začínající v dubnu přijímáme do února 2009, ale i potom bude ještě možnost přihlášku podat.

 

Jaké jsou vaše plány pro nejbližší budoucnost?

Právě nyní navazuji partnerskou spolupráci s jinými organizacemi, aby naši studenti získali hlubší zkušenosti. Doufám, že studentům zajistíme kariérní poradenství a těm, kteří si studium financují sami, pomůžeme získat adekvátní pracovní pozici. Také se pokouším otevřít některé individuální programy, jako je Master in Accountancy. Chci zde také vybudovat finanční centrum, které bude nabízet finanční vzdělání na vysoké úrovni - řízení rizik, obchodování s měnami, derivativní transakce atd. A již se těším na další skupinu studentů EMBA, která zahajuje studium v dubnu 2009.

 


 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Neil Stephenson, Iain M. Banks, Neil Gaimon

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák): Žádná, momentálně se mi líbí Yeah Yeah Yeah a Lily Allen.

Oblíbená činnost: Být se svou rodinou a přáteli

Kam byste se chtěl podívat: Japonsko

Na co se těšíte: Na příští výzvu

Čeho se bojíte: Běžné rodičovské obavy

Váš největší pracovní úspěch: Proměna této školy v přední program v tomto regionu

Vaše motto: Zůstat v klidu, být milý - všechno dobře dopadne.

Oblíbené pití: káva

Oblíbená rozhlasová stanice: KTCL Alternative v Coloradu

Oblíbený film: původní Highlander, Apokalypsa a mnoho dalších

Oblíbené místo: Praha

Oblíbené periodikum: National Geographic

Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: Rád se zabývám svým současným životem a jsem rád sám sebou.

 

Kateřina Kosnarová

 

Thomas Mershon, MBA - ředitel EMBA programu University of Pittsburgh ve střední Evropě


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor