Rozvoj má smysl jen s jasným cílem

Rozhovor s Ing. Janou Krajcarovou, společnicí, jednatelkou a senior konzultantkou společnosti Coneo

28.1.2010 - Doporučujeme

Jana Krajcarová pracuje od roku 1997 jako společník firmy CONEO, konzultant a kouč. K tomuto oboru se dostala poměrně netradičně - vystudovala biochemii a k humanitním oborům vždy přistupovala jako ke koníčkům pro volný čas.

V letech 1990-97 pracovala jako top executive v americké a francouzské korporaci. Jejím oborem byl (je) sales a distribuce. "Jsem člověk zaměřený na výsledky. Mám ráda jasné, věcné a otevřené jednání," říká o sobě.

S tímto vkladem (a dvouletým výcvikem v oboru management training) založila s kolegy vlastní společnost, kde se přes 12 let realizuje v oblasti zvyšování výkonu a využívání potenciálu lidí.

 

Proč by si zájemci o strategický rozvoj managementu měli vybrat právě vaši společnost?

O strategickém řízení nemluvíme, ale děláme ho. Všichni máme praxi z velkých korporací a s kolegou Zbyňkem Nejezchlebou (mým společníkem) jsme budovali distribuční síť v oblasti retailu prakticky od nuly. Jsme tedy pro manažery partnery a mluvíme stejnou řečí.

 

Jaká je filozofie vaší práce?

Systém podložený praxí. Vše, co trénujeme a koučujeme, se snažíme jednoduše a systematicky utřídit, a zjednodušit tak manažerům život. A základní filozofie? Nadhled a chuť do práce.

 

Popište nám, kdo je váš typický klient.

Manažer na jakékoli pozici, kterému mu jde o vyšší efektivitu práce.

 

Ve své prezentaci na Educity uvádíte, že nabízíte systematický rozvoj zaměstnanců na různých úrovních řízení či obchodu. Co přesně si pod tím máme představit?

Systematickým rozvojem myslím, že naše práce je plánovitá a míří k předem definovanému cíli. Definovat jasný cíl v osobním rozvoji je stále ještě v řadě firem obtížné. V některých případech jde o společenskou hru s názvem "něco pro moje lidi udělejte a hlavně aby se jim to líbilo". V takovém případě je lepší vybrat si pro spolupráci někoho jiného.

 

V čem dokážete rozvíjet pracovní týmy a v čem naopak jednotlivce?

Myslím, že slovíčko "naopak" do této otázky nepatří. Rozvoj týmu i jednotlivce jde ruku v ruce a společně míří k dosahování výsledků. a to je naše parketa - navrhnout takové metody, které situaci nejlépe vyřeší.

 

O koučování se dočítáme, že je stále populárnější. Pro koho je tato forma rozvoje nejvhodnější a co by měl umět kouč?

Kouč by měl být především osobnost. Techniky se vždy dají najít a vybrousit, ale v poslední době se na módní vlně koučování veze spousta lidí, kteří dogmaticky prosazují jakési postupy a cítí se být příslušníky téměř sekty vyvolených. Sama na sobě jsem si vyzkoušela, že v určité situaci člověk potřebuje podporu při řešení vlastních situací a cílů. Kouč je tady partnerem při hledání možností a společně s klientem se dívá dopředu. Stalo se mi, že mou nejcennější vlastností v roli kouče byl smysl pro humor.

 

Věnujete se také projektům v oblasti státní správy. Představte nám váš certifikovaný vzdělávací program Manažer kraje a obce.

Vstupem do tohoto projektu je vypracování personálního (procesního) auditu na městském úřadu nebo magistrátu k získání objektivních podkladů pro optimalizaci systému práce. Na základě toho přizpůsobíme na míru vzdělávací program, který posiluje manažerské dovednosti vedoucích odborů a oddělení.

Program se skládá z pěti 2-denních modulů, které mohou být rozloženy do více let.

Hlavní části programu:

  • Správné nastavení cílů a úloh na odborech a odděleních MěÚ
  • Účinnější řízení a vedení lidí
  • Efektivnější využití času zaměstnanců i manažerů
  • Zvyšování výkonu při udržení nebo zlepšení kvality práce
  • Zvýšení profesionality v jednání s občany
  • Vyšší motivace zaměstnanců

 

Jakými způsoby zajišťujete kvalitu svých vzdělávacích programů?

Na to máme zpracovaný celý interní systém, který jsme certifikovali normou pro řízení kvality ISO 9001:2001. Jsme jednou z mála vzdělávacích společností, která je každý rok pod drobnohledem certifikačního orgánu BVQI.

 

Věnujete se dalšímu vzdělávání a rozvoji lektorů?

Samozřejmě, to je absolutní základ. Máme interní appraisal systém, každý lektor má svůj roční plán rozvoje a prochází zkouškami, které ověřují úroveň jeho znalostí a dovedností v definovaných oblastech. Procentní hodnocení má vliv na finanční ohodnocení lektora.

 

S jakými problémy se nejčastěji potýkáte při své práci?

Všichni to známe: ráda bych toho udělala nejméně dvakrát více, než je reálné. Takže kladu na sebe i ostatní vysoké nároky a ne každý to zvládne.

 

Co plánujete do nejbližší budoucnosti?

Rozvíjíme oblast simulace efektivní práce v týmu. Zdůrazňuji velmi slovo efektivní. Metoda "trenažeru nanečisto" je skutečně účinná. Věřím tomu, že EFEKTIVITA má v době blížící se krize velký smysl.

 


 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Čtení je moje vášeň. Čtu neustále a všude. Mám ráda např. Luise Berniéra a jeho magický realismus.

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Diana Krall; latinsko americká hudba

Oblíbená činnost: Povídání ve vinném sklípku nad ránem.

Kam byste se chtěla podívat: Na čínský venkov.

Na co se těšíte: Na svou předvánoční dovolenou v Mexiku, kde mám zamluvenou chýši bez elektřiny na břehu oceánu.

Čeho se bojíte: Podvodních jeskyní.

Váš největší pracovní úspěch: Vybudovat z nuly funkční společnost.

Vaše motto: Be free.

Oblíbený nápoj: White Russian.

Oblíbená rozhlasová stanice: Kdysi Limonádový Joe.

Oblíbený film: Všechny festivalové filmy! V Karlových Varech mám rekord 40 filmů za týden. Beru si na to dovolenou.

Oblíbené místo: Opuštěná pláž u moře na jižní Krétě.

Oblíbené periodikum: Euro a Reflex.

Oblíbený server: tripadvisor.com

Kým nebo čím byste chtěla být v příštím životě: Váhám mezi žirafou a Stevenem Spielbergem.

Ing. Jana Krajcarová - společník firmy CONEO, konzultant a kouč


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor