Rozhovor s jednatelkou společnosti ICV nejen o kurzu Etiketa dle Ladislava Špačka

28.1.2010 - Doporučujeme

Šárka Šebková je jednatelkou společnosti ICV - Institutu certifikovaného vzdělávání a viceprezidentkou CIMA - Českého institutu pro marketing. Před jejím působením v ICV pracovala 13 let jako ředitelka komunikační agentury. Absolvovala jednoleté postgraduální studium na Business School Netherland v oboru General Management Program a nyní pokračuje ve studijním programu MBA. Současně studuje 3. ročník bakalářského studia Marketing v komunikačních vztazích na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha, je absolventkou Českého institutu pro marketing a certifikovaného kurzu Marketing CIMA A.

Společnost ICV - Institut certifikovaného vzdělávání s.r.o. působí v ČR již 12 let, původně jako pobočka holandské celosvětově působící vzdělávací společnosti. Je výukové know-how již zcela přizpůsobeno českým podmínkám nebo aplikujete ještě nějaká pravidla ze zahraničí?

Know-how je už několik let plně přizpůsobeno českému trhu. Respektuje jeho podmínky a potřeby. Zahraniční trendy se odráží například v marketingových a prodejních kurzech CIMA, které původně vychází z holandského modelu a jsou uznávány v celé EU. V oblasti koučinku využíváme certifikace ERICKSON COLLEGE INTERNATIONAL.

 

Jaké základní okruhy poradenské a vzdělávací činnosti poskytujete?

ICV se specializuje na tréninky a poradenství v konkrétních oborech - marketing, management, prodej a komunikace.

 

Kromě certifikovaných seminářů nabízíte také samostatné tématické workshopy. Jednou z  novinek je Etiketa dle Ladislava Špačka. Co je jeho hlavním přínosem?

Snažíme se vyhledávat pro naše posluchače stále něco nového. Preferujeme špičkovou kvalitu tak, aby workshop přispěl k rozvoji manažerských dovedností. Stále častěji se manažeři setkávají s potřebou ovládat pravidla společenského chování, která využijí při svých obchodních jednáních, ale i společenských akcích či obchodních kontaktech u nás i v zahraničí. Ladislav Špaček je uznávaný znalec etikety, má bohaté zkušenosti ze své vlastní praxe, je autorem několika knih a televizního seriálu. Jeho účast je pokaždé zárukou nejvyšší kvality, a proto jsme ho také oslovili.

 

Jaké jsou dle L.Špačka nedostatky v současnosti u pravidel společenského chování i etikety při obchodním styku společností a nad čím je nutné se zamýšlet?

Ladislav Špaček je známý tím, že nepřebírá mechanicky pravidla, která před sto lety formuloval Jiří Guth-Jarkovský, ale že je aktualizuje a adaptuje na současné potřeby české společnosti. V obchodním styku vytváří etiketa obraz obchodního partnera, podílí se na profilu osobnosti, která buď získá nebo ztrácí důvěru svého protějšku během jednání nebo společenské akce. Hodně se v posledních letech zlepšilo oblékání manažerů, doba fialových sak a ponožek je nenávratně pryč, ženy si rychle zvykly na slušivé kostýmky i elegantní účesy. Obtížnější je zvládnout tzv. kontaktní situace: seznamování, oslovování, představování, podávání rukou, konverzace. Nejslabší stránkou je stolování, to vyžaduje jistou zručnost a zkušenost. Přitom řada obchodních jednání se odehrává právě při obědech a večeřích. Na všechny tyto okruhy se při našem workshopu zaměříme.

 

Kdy a kde se tento workshop koná a jakou formou je účastníkům etiketa Ladislavem Špačkem prezentována?

Workshop etikety se koná 14. května v sídle ICV v pražském Karlíně. Půjde o přednášku, při které budou účastníci zapojování do debaty. Ladislav Špaček bude na příkladech ze své praxe probírat jednotlivá témata a účastníci budou moci hovořit o svých zkušenostech a problémech, se kterými se setkali. Součástí workshopu bude i praktický nácvik některých kontaktních dovedností.

 

Zaujala mě ještě jedna zásadní hodnota tohoto kurzu. Svou účastí lidé přispívají na nový start do života 20 dětí z dětského domova. Co bylo hlavní pohnutkou ke spolupráci na charitativních aktivitách? Na jakých projektech spolupracujete?

Problematikou charitativního marketingu se já osobně zabývám již přes pět let. Otázky spojené s odchodem dětí z dětských domovů do samostatného života vedly k vytvoření projektů Vstup do života a Věřím si, které byly financovány Nadačním fondem VEOLIA a společností BRITISH AMERICAN TOBACCO. V šesti dvoudenních blocích se děti naučí sebepoznání, plánování, hospodaření s penězi, společenskému chování, vyhledávání práce či sebeprezentaci. Kromě sponzorů financujeme tyto projekty také sami částí z obratu naší společnosti, takže každý náš posluchač se díky vzdělávání v ICV stává i filantropem.

 

Vraťme se však ještě jednou k Vašim certifikovaným kurzům, které jsou hlavní specializací. Jaké významné přednosti mají dlouhodobé certifikované kurzy před standardními 1-3 denními?

Hlavní výhody jsou obsaženy již ve specifikaci těchto kurzů: dlouhodobost v našem případě znamená 4 - 9 měsíců a dává účastníkům možnost zkoušet a prověřovat nové znalosti a dovednosti v praxi a zpětnou vazbu sdílet s ostatními účastníky, lektory a kouči kurzů. Dlouhodobé kurzy jsou zároveň zakončeny zkouškou či obhajobou práce, po jejímž úspěšném zvládnutí obdrží absolvent certifikát. Ten dokládá skutečné zvládnutí problematiky. Kritéria jsou poměrně náročná a úspěšnost se pohybuje v průměru okolo 85%. U certifikovaných kurzů CIMA se dokonce zkouška skládá u nezávislé komise a je uznávána v celé EU.

 

Vaší pozici leadera v oblasti certifikovaného vzdělávání CIMA (marketing CIMA A a CIMA B) jste posílili nyní nově i v oblasti obchodu a prodeje - certifikovaným programem Sales CIMA A a Sales CIMA B. Mohla byste nám tyto programy přiblížit, pro koho jsou vhodné a proč?

Nabízí se otázka, proč vznikl další typ kurzů zaměřený na prodej, když existují kurzy prodejních dovedností... Sales CIMA A je však kurz určený členům prodejních týmů, vedoucím obchodních zástupců, obchodníkům, dealerům a ostatním s touhou po zdokonalení prodeje. Vychází z marketingového pojetí strategické role prodeje, jeho řízení a komplexního marketingového pohledu na trh zákazníka. Cílem je předat absolventům potřebné znalosti a dovednosti a tím přispět ke zvýšení efektivity prodeje a všech souvisejících činností. Sales CIMA B je určený již pracovníkům řízení prodejních sil a týmů zaměřený na propojení mezi marketingem prodejní činností na řídící úrovni. Ukazuje, jak efektivně řídit, plánovat a prognózovat prodejní aktivity především prodejních sítí včetně nadnárodních v souladu s cíli firmy.

 

Jaké další novinky kurzů v současnosti nabízíte?

Nejvýznamnější a nejočekávanější novinkou je kurz Marketing CIMA C určený vrcholovým řídícím pracovníkům. Tento manažerský kurz pomůže rozvíjet strategické myšlení v oblasti marketingu formou řízeného samostudia, workshopů a řízených seminářů. Každý studující bude mít svého špičkového tutora - vedoucího odborné práce. Ta bude důkazem nejenom komplexních znalostí, ale současně řešením konkrétního reálného problému. Semináře povedou "hvězdy" z jednotlivých oborů, např. Jan Herzmann, Jiří Stýblo, Pavel Brabec, Janis Sidovský, Ladislav Špaček, Helena Kohoutová a další.

 

V čem vidíte nejdynamičtější rozvoj) v oblasti vzdělávání v současnosti i do budoucna?

Jednoznačně vidím obrovské možnosti vzdělávání díky dotacím z různých strukturálních fondů i pro společnosti, které ať již z jakýchkoliv důvodů do vzdělávání zatím neinvestovaly. Kdo tuto výzvu správně uchopí a využije, bude mít do budoucna konkurenční výhodu na trhu, jež může ovlivnit život firmy na mnoho dalších let. Naši poradci zpracovávají analýzy vzdělávacích potřeb jednotlivých klientů, na jejichž základě lze poté efektivně sestavit žádosti pro čerpání dotací.

 

Jaká témata firemního vzdělávání jsou dle Vás nyní nejvíce vyhledávaná?

Rozhodně marketing jako základ všeho dění a filozofie firmy. Potom všechna, týkající se řízení, vedení, motivování lidí a týmů. Zkrátka toho nejdražšího a nejvzácnějšího kapitálu firmy...

 


 

Doplňující otázky:

Váš oblíbený autor/kniha: Halina Pawlovská

Co byste ve Vašem životě neměnila: Životní styl

Jakou lidskou vlastnost odsuzujete: Zbabělost

Ideálně strávená dovolená: Se synem, psem a přítelem na chalupě na samotě u lesa u Slavonic

Země, kterou byste chtěla navštívit: Indie

Hudba, kterou ráda posloucháte: Jakákoliv dobrá relaxační hudba

Oblíbené periodikum: Lidové noviny

Mít tu možnost, s kým byste se chtěla setkat: Se svým andělem strážným, je to fakt frajer...

Co Vás vždy potěší: Květina (nejlépe řezaná od charizmatického muže)

 

Šárka Šebková - jednatelka společnosti ICV - Institutu certifikovaného vzdělávání a viceprezidentka CIMA - Českého institutu pro marketing


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor