Rozhovor s Michalem Fraňkem, ředitelem společnosti Exponet

28.1.2010 - Doporučujeme

Michal Franěk vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od roku 1996 působil ve výstavnictví. Podílel se na pořádání veletrhu cestovního ruchu Holiday World a prezentaci českých firem v zahraničí. V roce 2000 založil společnost Exponet, která se věnuje pořádání odborných konferencí a výstav zejména v oboru informačních technologií, zajišťuje realizaci výstavních expozic na tuzemských i zahraničních veletrzích, organizaci konferencí, kongresů, firemních a společenských akcí.

 

 

Jak dlouho již společnost Exponet působí na českém trhu a na jaké služby se zaměřujete?

Exponet jsem původně založil se společníkem v roce 2000. U jeho zrodu stála myšlenka uspořádat výstavu specializovanou na operační systém Linux - LinuxExpo. Od roku 2004 jsme se začali cíleně věnovat rozvoji dalších vlastních IT konferencí. V současné době máme kalendář 5 konferencí na aktuální témata z oblasti informačních technologií. Ve větší míře jsme také začali pořádat různé formy firemních akcí na klíč pro klienty. Do našeho portfolia patří realizace expozic a služeb na veletrzích a výstavách, realizace společenských akcí, konferencí, kongresů, seminářů apod.



Široké pole působnosti Vám zajišťuje velikou konkurenceschopnost. Kterou z Vašich služeb považujete za stěžejní?

Těžko vybrat jako stěžejní pouze jednu službu. Za naši největší výhodu považuji právě fakt, že jsme schopni zajistit celé portfolio služeb. S kongresy a konferencemi je často spojen výběr vhodné lokality, návrh a realizace doprovodné výstavy, společenská akce, marketingová podpora, ubytování a další služby. Obdobně v případě rozsáhlých prezentací na veletrzích, které zajišťujeme, nejde jen o návrh a stavbu expozice, ale také např. o zajištění tiskové konference či jiného doprovodného programu. Samozřejmě jsou pro nás důležité i vlastní konference, které nám mj. umožňují najít si cestu k zákazníkům pro naše další aktivity. Díky nim jsme schopni udržovat rozsáhlou databázi kontaktů na odběratele IT služeb.



Oblast IT je široká. Většina Vašich akcí tohoto charakteru jsou konference spojené s výstavou, což je zajisté ozvláštněním. Mohl byste tedy přiblížit, jak akce probíhají a na co se zaměřují?

Všechny naše akce jsou kombinovaného typu. Přednášková část dává prostor jak pro odborné přednášky, tak i prezentace produktů. Výstavní sektory umožňují individuální kontakt mezi návštěvníky a prezentujícími. V letošním roce jsme se rozhodli dát větší důraz také na praktické ukázky. V samostatném salonku pro 20-30 osob budou probíhat workshopy a semináře. V menší skupině se dá s individuálními dotazy mnohem lépe pracovat, můžete také řadu věcí demonstrovat na běžícím systému a věnovat posluchačům více času než obvyklých 45 minut přednášky. Naše akce se zaměřují např. na následující témata: počítačová a ip telefonie, zálohování a ukládání dat, mobilní řešení pro firmy, bezpečnost dat, sítí a systémů.



Co návštěvníkům přináší?

Naše akce přináší možnost podrobně se seznámit s jedním tématem a porovnat nabídky a řešení různých dodavatelů v dané oblasti. Tím se odlišují od všeobjímajících veletrhů, které nabízejí od všeho něco, ale v žádném tématu nejdou dostatečně do hloubky.



Jaké konference či výstavy pořádáte v dohledné době - březen/duben a co od nich návštěvníci mohou očekávat?

V prvním pololetí máme připravené tři akce - již 11. března IT Security Workshop, v dubnu LinuxExpo a začátkem června Mobile & Wireless Solutions. Myslím, že jejich názvy vypovídají i o jejich náplni. IT Security Workshop se věnuje problematice bezpečnosti dat, sítí a systémů a snaží se ji představit jako komplexní problematiku, kterou nelze zužovat pouze na antivir a firewall. Již zmiňované LinuxExpo zahrne vedle linuxových a Open Source řešení také konferenci Open Government pořádanou ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR. Ta se zaměřuje na využití Open Source software ve veřejné správě. Jako třetí nás do prázdnin čeká velice populární téma a tou je mobilita. Nasazení mobilních technologií zažívá v poslední době veliký boom, ať už jde o použití v logistických centrech nebo např. v restauracích či o práci z domova na cestách atp.



Konference a výstava LinuxExpo získala ocenění akce roku v anketě CZECH OPEN SOURCE 2007.Čím si toto ocenění zasloužila a jak se na toto ocenění připravujete letos?

Na LinuxExpu je samozřejmě znát 7 již uskutečněných ročníků. Jako jedna z mála linuxových akcí není zaměřena pouze na linuxové nadšence, ale zejména na komerční nasazení Linuxu a služeb na Linuxu a Open Source technologiích. Na LinuxExpu jsou k vidění desítky přednášek probíhajících souběžně ve třech sálech. Program zahrnuje přednášky čistě technické, popularizační i komerčně zaměřené. Každoročně LinuxExpo zahajuje významná tuzemská nebo zahraniční osobnost. Na letošní ročník máme připraveného významného hosta z Googlu. To vše dělá z LinuxExpa výjimečnou akci nejen mezi těmi věnovanými Linuxu a Open Source. Samozřejmě si ceníme toho, že naše dlouholetá práce byla zúročena a LinuxExpo získalo v loňském ročníku double - 1. cenu od odborné poroty i od veřejnosti.



Opusťme nyní téma kongresů a dovolte mi zeptat se jednu z Vašich dalších služeb - návrh a realizace výstavních expozic. Kde se zrodil tento nápad a na jakých expozicích jste například spolupracovali?

Realizace výstavních expozic je činnost, které jsme se já i tým mých spolupracovníků věnovali dlouho před založením Exponetu. Zajišťovali jsme celou řadu expozic pro Českou centrálu cestovního ruchu po celém světě. Pochopitelně je to tedy jedna ze služeb, které jsme nemohli nenabídnout. Řešíme komplexnější zakázky, kde návrh a stavba expozice jsou pouze jednou z jejích součástí. Mezi největší prezentace, na kterých jsme se v posledních letech podíleli jsou účasti společnosti Fiat na veletrzích v České a Slovenské republice.



Zařizujete také účast na zahraničních akcích. Do jaké míry tedy spolupracujete i se zahraničím?

Spolupracujeme zejména se zahraničními dodavateli. A nutno říci, že každá země má řadu svých specifik. Obvykle Vás to nepřekvapí v zemích jako je Rusko nebo Spojené arabské emiráty. V šoku ale můžete být i v Chicagu, kde si nesmíte na svůj stánek ani rozmístit květiny nebo pověsit obrázek. Jakoukoliv práci může vykonat pouze pracovník organizovaný v místních odborech.



Jaké cíle si kladete pro Vaši firmu na rok 2008?

Ačkoliv jsme se většinou zmiňovali naše IT konference, poohlížíme se v současné chvíli po dalších směrech. Rádi bychom se ve větší míře dostali i do jiných oborů než informační a telekomunikační technologie. Jistě se jedná o dlouhodobý proces, ale první kroky se nám už úspěšně daří.

 


Doplňující otázky:

 

Kniha/autor který Vás zaujal: Karel Michal

Hudební styl/ Skupina/zpěvák, kterého posloucháte: teď v autě neustále zakopávám o Majdu z Kouzelné školky :-)

Vaše oblíbená kuchyně: manželčina

Jaké lidské vlastnosti si ceníte: poctivosti

Značka auta, kterou máte rád: Aston Martin

 

Michal Franěk - ředitel společnosti Exponet


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor