Mgr. Anna Kotranová, Training Manager ve společnosti Bureau Veritas

"VZDĚLÁNÍ PRACOVNÍKŮ PŘEDSTAVUJE NEJEFEKTIVNĚJŠÍ INVESTICI DO FIREMNÍCH ZDROJŮ"

Rozhovor s Mgr. Annou Kotranovou, Training Manager ve společnosti Bureau Veritas

28.1.2010 - Doporučujeme

Mgr. Anna Kotranová je v pozici Training Manager je zodpovědná za prodej, marketing, plánování a realizaci vzdělávacích kurzů, analýzu trhu, sledování konkurence a přípravu rozpočtu a dlouhodobé obchodní strategie. Na Slovensku vystudovala Filozofickou fakultu. Než v září minulého roku nastoupila do společnosti Bureau Veritas, pracovala jako Training Manager v menší vzdělávacích společnostech. Zajímá se o různé druhy umění a ráda sportuje.

 

Jak byste v několika větách popsala společnost BureauVeritas?

Společnost Bureau Veritas, která byla založena před téměř 200 lety, je mezinárodní korporací, jejíž hlavní činností je poskytovaní služeb v oblasti kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví, životního prostředí a společenské odpovědnosti (tzv. QHSE-SA). Bureau Veritas se snaží vytvářet pro své klienty přidanou hodnotu formou spolupráce při řízení rizik a optimalizaci výkonů.

 

V jakých (nebo v kolika) zemích dnes již BV působí?

Bureau Veritas dnes působí ve 140 zemích, naše síť zahrnuje celosvětově 700 poboček a laboratoří. Přes 26 000 zaměstnanců pečuje o více než 280 000 klientů. Celosvětově patří BV mezi 3 největší certifikační a inspekční orgány světa a svými službami ovlivňuje celosvětový trend kvality.

 

Jak dlouho už společnost působí v České republice a jak se od té doby rozrostla?

Společnost Bureau Veritas je oficiálně na území České republiky zastoupena od roku 1923. Tehdy se zabývala hlavně technickými inspekcemi. Po rozdělení Československa v roce 1993 se česká pobočka sídlící v Praze přejmenovala na BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. a pod tímto jménem působí dodnes.
Postupně se naše aktivity orientovaly nejen na oblast inspekce, poradenství a certifikace, ale také na vzdělávací aktivity při implementaci manažerských systémů (jakosti, životního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a sociální odpovědnosti), které tvoří základ činností Bureau Veritas v České republice. V roce 2004 došlo v České republice k převzetí firmy Inspekta Core s.r.o. Tento krok přispěl mj. i k rozvoji v oblastech výcviku a technicko-manažerského a ekonomického poradenství. Akvizice Bureau Veritas však stále pokračují. V roce 2006 jsme pod naše křídla začlenili společnost SID Plus v.o.s. a nedávno (v červenci 2007) jsme převzali společnost LEX consulting - největšího poskytovatele služeb v oblasti "BOZP" a požární ochrany, která sídlí v Uherském Hradišti. S těmito akvizicemi má nyní naše společnost již přes 130 zaměstnanců.

 

Jaké hlavní služby BV svým zákazníkům poskytuje?

Posláním a cílem BUREAU VERITAS je poskytovat svým zákazníkům služby v oblasti integrovaného řízení projektů, výrobků a činností, které vedou k efektivnímu řízení, snížení rizik a zvýšení výkonnosti. Kontrolujeme například jednotlivé etapy výstavby budov, testujeme materiály, potraviny nebo spotřební zboží, kontrolujeme technická zařízení, kontrolujeme plavidla nebo schvalujeme projektové plány, provádíme hodnocení vlivu výroby na životní prostředí, ověřujeme nákladky zboží v přístavech a.j.. Nezávislý certifikační orgán Bureau Veritas Certification provádí certifikace systémů managementu v oblasti jakosti, životního prostředí, bezpečnosti práce a dalších systémů podle mezinárodních, lokálních či specifických norem.

 

Kdo je nejčastěji klientem BV? (kdo nejčastěji žádá vaše služby?)

Dovolila bych si říci, že spektrum našich zákazníků je poměrně široké, našimi klienty jsou kromě velkých nadnárodních koncernů a vládních organizacích také střední a menší podniky. Bureau Veritas je aktivní na četných trzích a v mnoha oborech. Jedná se o automobilový, letecký a lodní průmysl, dřevařský průmysl, energetiku, dopravu a logistiku, potravinářství, stavebnictví, strojírenství, zdravotnictví, životní prostředí, a další.

 

BV nabízí i vzdělávací kurzy. Komu jsou určené a jaké typy nabízíte?

Domníváme se, že neustálé vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků představuje jednu z nejefektivnějších investic do firemních zdrojů. Naše divize školení a vzdělávání poskytuje komplexní vzdělávací programy, které se zakládají na dlouholetých zkušenostech a často čerpají inspiraci ze zahraničních odborných zdrojů.
Velké zkušenosti a světová působnost naší korporace nám dovoluje pořádat zahraniční mezinárodní školení a využívat zahraniční odborné kapacity. V našem portfoliu naleznete více než 100 vzdělávacích kurzů.
Jsou zaměřené na systém managementu jakosti: tzn. školení na výklad normy, školení interních auditorů, ale také kurzy orientované na aplikaci systému managementu jakosti v různých sektorech - zde mohu zmínit například řízení kvality ve zdravotnictví a zdravotnických zařízeních, ve státní zprávě a ve školství. Také nemohu opomenout kurz z oblasti bezpečnosti informací a metrologie. Další a pro naše zákazníky velmi žádanou problematikou jsou kurzy z oblasti automobilového průmyslu, potravinářství, bezpečnosti práce, systému managementu životního prostředí a také kurzy týkající se legislativy, která souvisí s těmito  požadavky.

 

Je to poměrně široký záběr. Nabízíte ještě další oblasti vzdělávání?

Všechny naše kurzy jsou doplněny ještě o témata integrovaných systémů a novinkou je v zahraničí velmi populární školení SA 8000 - společenská odpovědnost podniků. Odborné kurzy zaměřené na proškolování v určitých standardech doplňují kurzy marketingové, z oblasti managementu a prodeje, které jsou nutností při komlexním výcviku zaměstnanců v každé společnosti.

 

Zmínila jste mezinárodní kurzy jak tyto tréninky probíhají?

Je to především systém vzdělávacích programů registrovaných u IRCA a jak je pro mnohé známo, IRCA (International Register of Certificated Auditors) je největší certifikační organizací pro auditory na světě. Bureau Veritas pořádá kurzy akreditované IRCA jak pro interní tak pro externí auditory a to v několika oblastech: pro vedoucí auditory v systému managementu kvality, v oblasti životního prostředí a nově, v oblasti bezpečnosti potravin dle požadavků ISO 22000. Bureau Veritas je nyní jediná instituce, která tento kurz realizuje v celé České republice. Tyto intenzivní tréninkové programy probíhají dle zaměření v rozsahu několika dní pod vedením certifikovaných vedoucích tutorů registrovaných u IRCA. Po úspěšném absolvování závěrečných zkoušek absolventi získají mezinárodně platný Certifikát IRCA.

 

Do jakých oblastí se pozornost divize trainingu soustřeďuje?

Věnujeme velkou pozornost zpětné vazbě od účastníků jednotlivých kurzů a snažíme se kurzy trvale optimalizovat a rozvíjet tak, aby Vám neustále přinášely co nejvíce nového poznání. Všechny kurzy jsou navrhovány takovým způsobem, aby kombinovaly výklad, diskusi, řešení modelových případů a praktická cvičení. Kurzy vedou výhradně zkušení lektoři, kteří jsou sami zapojeni do celosvětového systému celoživotního zvyšování kvalifikace v rámci Bureau Veritas.

 

Vstupuje nyní BV na trh s novinkou, o které byste se chtěla zmínit?

S neustálým vývojem nových standardů a norem, případně s jejich následnou revizí a aktualizací se snažíme držet krok i v oblasti vzdělávání. Do naší nabídky jsme už v podzimní sezóně zařadili kurzy z oblasti managementu jakosti v kosmetickém průmyslu ISO 22718, IRIS - mezinárodní standard železničního průmyslu, kurz interních auditorů bezpečnosti informací ISO 27001, v potravinářském sektoru bych zmínila mezinárodní standardy BRC a IFS pro potravinářské podniky a distributory potravin. Také nemůžu opomenout školení na nově revidovanou normu OHSAS ISO 18001.

 

Připravujete v současné době nějaké nové projekty? Mohla byste je přiblížit?

Před necelým měsícem jsme spustili nové www stránky (www.bvtraining.cz), které jsme se snažili koncipovat podle požadavků našich klientů. Cílem bylo zlepšení vzájemné komunikace s klienty a zpřehlednění naší nabídky kurzů a zjednodušení objednávkového systému. Vrcholí také příprava katalogu pro rok 2008, ve kterém představíme řadu novinek a více termínů otevřených kurzů.

 


 

Doplňující otázky:

 

Jakou knihu jste četla nejvícekrát? José Pijoan, Dějiny umění.

Nejoblíbenější město? Benátky.

Co vás vždy potěší? Úsměv mých nejbližších.

Vaše nejlepší vlastnost? Schopnost rychle se učit.

Životní krédo? Chceš hezčí život? Začni u sebe.

 

Mgr. Anna Kotranová - Training Manager ve společnosti Bureau Veritas


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor