Zita Lara, výkonná ředitelka a jednatelka ČSRLZ

Rozhovor s paní Zitou Lara, výkonnou ředitelkou a jednatelkou ČSRLZ

28.1.2010 - Doporučujeme

Zita Lara vystudovala Filozofickou fakultu UK, obor finština - ukrajinština (1989-1995). Po studiích pracovala několik let pro finské společnosti v Praze. Později 8 let podnikala v oblasti vzdělávání, cestovního ruchu a plánování služeb. V letech 2002 až 2004 vyučovala předměty cestovního ruchu na státní odborné škole ve Finsku. Od začátku roku 2006 pracuje pro Českou společnost pro rozvoj lidských zdrojů, nyní na pozici výkonné ředitelky a jednatelky společnosti ČSRLZ a HR forum. Svou práci kombinuje s péčí o dvouletou dceru Emmu Luisu.

Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů byla založena roku 1993. Mohla byste stručně představit její poslání, za jakým účelem byla založena?

U zrodu ČSRLZ stála malá skupinka nadšených personalistů, kteří založili neziskovou společnost s cílem sdružit odborníky v oblasti rozvoje lidských zdrojů a poskytnout jim platformu pro výměnu zkušeností či referencí a usilovat o přiblížení českého HR k úrovni světových standardů. Tyto hlavní vize ČSRLZ se s uplynulými roky neměnily. Mění se potřeby personalistů a aktuální, žádaná témata a společnost se snaží na tyto změny a podněty reagovat.

V čem byste řekla, že je členství pro novou společnost především atraktivní, a jaké podmínky by měla firma splnit, aby se mohla stát členem ČSRLZ?

Snažíme se poskytovat kvalitní informační servis o dění v oblasti rozvoje lidských zdrojů, o nových trendech a konkrétních zkušenostech personalistů. Informujeme pomocí e-mailových zpráv a odborného časopisu HR forum, jehož jsme vydavatelem. Akce, které pořádáme (Kulaté stoly, Besedy, Multifora atd.), nejsou klasickými vzdělávacími akcemi. Poskytují velkou příležitost k diskusi a osobnímu kontaktu s kolegy z oboru. Nově vzniklé společnosti mohou získat mnoho potřebných informací pro zavedení kvalitních HR procesů ve společnosti. Zorientují se na trhu a v současných trendech personalistiky. Členem se může stát každá organizace soukromého nebo veřejného sektoru. Členství bohužel není umožněno jednotlivým soukromým osobám.

 

 

Velmi mě zaujalo motto Vaší společnosti - „Členové sobě". Jak jste dokázali, aby v počtu 300 členů spolupráce opravdu fungovala?

 

Mým velkým přáním je, aby toto heslo žilo a fungovalo. Většina personalistů je připravena své zkušenosti předávat dále. Avšak ne všechny členské organizace se chtějí veřejně prezentovat a sdílet své zkušenosti s kolegy personalisty. Musíme jednotlivé postoje respektovat. Pro diskusní setkání na akcích ČSRLZ a na členském webu hledám odborníky vždy z řad našich členů. Mám radost, když mi zavolá členská organizace a sdělí mi, že zavedli například nový systém hodnocení, mají s tím dobré zkušenosti a jsou ochotni se v případě zájmu o své poznatky podělit. Pak vím, že naše motto není jen teoretickým a marketingovým heslem, ale skutečným principem fungování naší společnosti.

 

 

 

Každá společnost se musí neustále rozvíjet a připravovat nové projekty. Mohla byste nám přiblížit některé z nich?

 

Reagovali jsme například na potřebu věnovat se otázkám diverzity na pracovním trhu a stali jsme se partnery v projektu „Půl na půl" společenství EQUAL. Tento projekt se věnuje diskriminaci převážně žen na pracovním trhu. Založením odborné sekce pro veřejnou správu reagujeme na potřebu vytvořit profesní sdružení pro úřady veřejné správy a umožnit také jim vzájemnou výměnu zkušeností a referencí. Připravujeme projekt, který by přispěl k zaměstnanosti handicapovaných lidí a byl zaměřen například na flexibilní, zkrácené úvazky atd.

 

 

Jednou zVašich priori je také úsilí o rovnost pracovních příležitostí. Jaké kroky v tomto směru společnost podnikla?

 

Naše aktivity v oblasti rovných pracovních příležitostí jsou široké. Pořádali jsme interaktivní semináře v regionech i v Praze s cílem informovat o této problematice a zavádění procesů, které se v praxi dotýkají rovných příležitostí. Vydali jsme příručku pro personalisty a personlalistky, která zahrnuje vyhodnocení běžné praxe v ČR a poskytuje návod, jak úspěšně zavést rovnoprávnost mezi pohlavími do firemní praxe.

 

 

Vaše společnost každoročně vyhlašuje ocenění HREA Excellence Award, letos již poosmé. Jaká je vize této ceny?

 

HREA oceňuje nejlepší projekty a profesionály v oblasti rozvoje lidských zdrojů, kteří významně přispěli k rozvoji svého podniku, profese a společnosti. Naší snahou je zvýšit povědomí o významu oblasti rozvoje lidských zdrojů a ukázat praktické příklady jeho vlivu na podnikání. Dále bychom chtěli prezentovat poslání a náplň profese rozvoje lidských zdrojů širší veřejnosti.

 

 

Jaká jsou kritéria pro zařazení projektu a pro následné vyhodnocování?

 

Kritéria pro přijetí projektu do soutěže a jejich vyhodnocování se řídí stanovami HREA. Kandidát a projekt z oblasti lidských zdrojů musí být nominován buď ředitelem společnosti, příslušným členem vrcholového vedení podniku, nebo příslušným vedoucím projektu. Projekt je nominován na základě výsledků, zavedeného systému nebo celkového přístupu, který přinesl přidanou hodnotu jeho podniku. Nominovaný kandidát se zaváže poskytnout detailní informace o průběhu projektu a jeho vlivu na podnik. Soutěže se může zúčastnit jakýkoliv právnický subjekt podnikající na území České republiky, který splňuje následující kritéria: společnost nemá rozvoj lidských zdrojů a poradenství v této oblasti jako předmět svého podnikání; společnost realizovala v oblasti rozvoje lidských zdrojů projekt, jehož výstupy nejsou starší 12 měsíců. Nominovaný projekt nemusí být kompletně dokončený, ale musí být ve formě „work-in-progress".

 

 

 

Můžete alespoň odhadem říct, jaká je účast na tomto ocenění a do jakého termínu je nutné zaslat připravované projekty?

 

Soutěže se zúčastní každoročně deset až dvacet společností. Projekty je nutné zaslat do poloviny listopadu tohoto roku.

 

 

Co mohou účastníci této ceny očekávat a především co Vy osobně očekáváte od 8. ročníku tohoto ocenění?

 

Přála bych si, aby toto ocenění zůstalo i nadále vysoce odbornou aktivitou a nestala se z něj komerční záležitost. Všem předkladatelům můžeme zaručit nestranné a objektivní posouzení významu projektu, které zaručuje přibližně šestičlenná odborná porota. Všem účastníkům, i těm nepostupujícím, poskytujeme zpětnou vazbu s odůvodněním, proč právě jejich projekt nepostoupil, nebo naopak postoupil do finále.

 

 

 

Jste také organizátory konference HR Know How, která je v oboru lidských zdrojů vysoce prestižní. S jakým tématem ji chystáte letos a kdy ji pořádáte?

 

Loňské partnerství se společností IIR při pořádání výroční konference HR se osvědčilo, a proto také letos na tuto spolupráci navážeme. Konference bude více o vizích, o nových a očekávaných trendech v oblasti rozvoje a řízení lidských zdrojů. Nad vývojem budou diskutovat nejen personalisté, ale i makroekonomové a generální ředitelé. Část konference bude rozdělena na sekce podle oborů a bude se věnovat tématům, která jsou pro daný sektor aktuální. Účastníci konference si budou moci zvolit výrobní, finanční sektor, sektor pro veřejnou správu nebo speciální burzu dobrých nápadů. Konference se bude konat 3.-4. prosince.

 

 

Bude i letos její součástí vyhlašování právě zmiňovaného ocenění HREA Excellence Award?

 

I letos bude finále soutěže HREA součástí prvního konferenčního dne. Postupující projekty budou postupně prezentovány účastníkům konference, kteří pak zvolí vítězný projekt. Ten pak vyhlásíme na slavnostním konferenčním večeru.

 

 

Jakou představu máte o budoucím vývoji České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů?

 

Pro mne osobně je důležité získat nové členy z řad významných společností, kteří by zvýšili odbornou úroveň členské základny. Budeme se snažit získat prostředky z fondů Evropské unie, jež by nám pomohly zrealizovat naše plány a projekty. Nepředpokládám, že by se ČSRLZ vydala novou a nečekanou cestou. Zůstane věrná svým cílům a svému poslání.

 

 

 

 

Doplňující otázky:

 

Jaké bylo vaše vysněné povolání v dětství? V první třídě jsem chtěla být vojákem, na konci základní školy letuškou a překladatelkou.

Je nějaké historické období, do kterého byste se chtěla vrátit? Možná renesance. Doba svobodomyslná, doba rozvoje umění a krásné architektury.

Osobnost, se kterou byste se chtěla potkat? Karel IV. a z novodobějších osobností Matka Tereza.

Kterou zemi byste chtěla procestovat? Například Ekvádor, zemi mého manžela.

Co byste nikdy neudělala? Nezazpívala na veřejném prostranství a z těch vážnějších věcí: neopustila rodinu a přátele, pokud by mne potřebovali.

 

 

 

 

 

Mgr. Zita Lara, MBA


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:

Zaujal Vás tento článek? Objednejte si služby tohoto dodavatele na EduCity.cz.



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor