Alena Kozáková, HR ředitelka Iveco Czech Republic, a.s.

Rozhovor s Alenou Kozákovou, HR ředitelkou Iveco Czech Republic, a.s.

28.1.2010 - Doporučujeme

Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně, pak nastoupila do Vagonky Studénka na právní útvar jako právník, nejprve jako asistent právní služby a potom jako vedoucí toho právního útvaru. V roce 1995 se stala personální ředitelkou až do roku 2003, poté nastoupila do Karosy, kde pracovala jako asistent personálního ředitele, a od 1. 1. 2004 byla představenstvem jmenována do funkce ředitele pro lidské zdroje. Dnes má odpovědnost i za řízení a rozvoj lidských zdrojů na Slovensku, kde sídlí dceřiná společnost Karosa s.r.o. , od 1.1.2007 Iveco Slovakia, s.r.o.

Stala jste se loni první držitelkou ocenění HR Manager roku. Co pro Vás ta cena znamenala?

Kromě toho, že byla ta cena samotná pro mě velkým překvapením, znamenala pro mě velikou satisfakci za odvedenou práci . Určitě také posílila i mé sebevědomí, protože v současné době je pro oblast řízení lidských zdrojů nezbytná obrovská flexibilita a inovátorství v práci s lidmi a nikdy si nemůžete být jista, zda ten či onen program, který hodláte implementovat "zabere" a zda na něj lidé uslyší.

 

Jak přijali toto ocenění u Vás ve firmě?

Velmi pozitivně, zejména zahraniční kolegové a ředitel lidských zdrojů Irisbus Iveco nešetřili gratulacemi i obdivem. Byl to velmi příjemný pocit.

 

Myslíte si, že je důležité vyjadřovat respekt a lidem pracujícím v HR a udělovat prestižní ocenění, jako je HR Manager roku? Proč si to myslíte?

Jsem přesvědčena , že je to velmi dobrý nápad a zcela jistě si lidé pracující v HR zaslouží respekt a uznání. Jsou - dle mého názoru - skutečně svým způsobem průkopníci a díky své kreativitě a zaujetí pro věc přispívají k budouvání image firmy a pracují s tou nejcitlivější částí firemního bohatství - s lidmi.

 

Cena, kterou jste získala, vám byla udělena za vaši dlouhodobou práci v HR, za uplatnění inovativních metod práce i za odvahu, bez níž se HR dělat asi nedá. . Které etapy v této práci pokládáte vy sama pro své profesní zrání a získávání zkušeností za nejpodstatnější?

Určitě to byla doba mého působení ve funkci ředitelky lidských zdrojů ve společnosti Thrall Vagonka Studénka,a.s. , a to zejména v době , kdy firma po privatizaci výrazně měnila svoji tvář, organizaci a způsob práce s lidmi a potom také v další etapě, kdy v roce 2000 firma změnila vlastníka a zahájila proces reorganizace a revitalizace pod vedením amerických manažerů. Určitě další velkou zkušenost mi přineslo již skoro čtyřleté působení ve společnosti Iveco Czech Republic, a.s. ( dříve KAROSA, a.s.), kde si mohu díky významnému postavení našeho výrobního závodu ve Vysokém Mýtě ověřit všechny možné i "nemožné" prvky řízení lidí ve skutečně rychle se měnícím a vysoce konkurečním prostředí.

 

Jaké priority nyní ve firmě z hlediska HR řešíte? Jaké výzvy HR v IVECO Czech Republic čekají?

Prošli jsme ke konci roku významnými změnami. Po ukončení procesu integrace našeho závodu do Iveca jsme se stali nedílnou součástí velké mezinárodní skupiny, která hraje významnou roli v automobilovém průmyslu Střední i Východní Evropy. Naši velkou výzvou stále zůstává hledání těch nejefektivnějších nástrojů získávání , trvalého vzdělávání , motivování a zejména udržení toho pravého kmenového jádra zaměstnanců, se kterým budeme schopni zvládnou vysoké cíle, odolat nepříznivému vývoji českého trhu práce a dokázat, že naše výrobky v sobě nesou opravdu vysokou přidanou hodnotu a bezpečí pro naše zákazníky a uživatele našich výrobků.

 

V čem vidíte budoucnost HR obecně - jaké trendy se ukazují, v čem bude HR důležité? Nebo třeba nebude?

Jsem přesvědčena, že HR vždy bude - ve svých různých podobách - trvalou a nedílnou součástí firemních strategií. Nasvědčuje tomu i současná situace. Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a nezájem některých lidí pracovat a rozhodovat, je "noční můrou"  personalistů a vedoucích zaměstnanců ve všech klíčových oblastech výrobního procesu. Zcela jistě bude i nadále velmi důležité umět a vědět jak  budovat ty nejproduktivnější pracovní týmy a jak podporovat v našich zaměstnancích sounáležitost k firmě a jejich vysoké inovátorství.

 

JUDr. Alena Kozáková - HR ředitelka Iveco Czech Republic, a.s.


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor