Vladimír Broukal, ředitel odboru Rozvoje podnikatelského prostředí agentury CzechInvest

Základem úspěšné společnosti jsou spokojení a motivovaní zaměstnanci

Rozhovor s Vladimírem Broukalem, ředitelem odboru Rozvoje podnikatelského prostředí agentury CzechInvest.

28.1.2010 - Doporučujeme

Vladimír Broukal vystudoval ČVUT, fakultu dopravní. Po absolvování vysoké školy pracoval několik let v oblasti logistiky a dopravy. Od roku 2004 působí v agentuře CzechInvest, jejímž hlavním cílem je zvyšování konkurenceschopnosti českých podnikatelů. V roce 2005 se stal ředitelem odboru Rozvoje podnikatelského prostředí, který je zaměřený na rozvoj a zkvalitňování podnikatelského prostředí v České republice. V rámci jednotlivých aktivit odboru CzechInvest podporuje spolupráci firem v oborových seskupeních - klastrech, výstavbu a provoz infrastruktury pro výzkum a vývoj (vědeckotechnické parky, inkubátory a centra pro transfer technologií), spolupráci vysokých škol a podniků, využití alternativních forem financování pro podnikání a v neposlední řadě i oblast rozvoje lidských zdrojů.

Jaké nástroje má v dnešní době firma k tomu, aby na trhu uspěla a byla konkurenceschopná?

Zvýšení konkurenceschopnosti na světových trzích může firma dosáhnout řadou cest. Těmi zásadními je zlepšování výrobních procesů, zvyšováním výrobních kapacit, zkvalitnění informačních a komunikační technologií, aplikací nových technologií vzešlých z výzkumu a vývoje apod. Z mého pohledu je však významným faktorem ovlivňujícím konkurenceschopnost firmy především oblast rozvoje lidských zdrojů.

 

Proč si myslíte, že právě v oblasti lidských zdrojů mohou firmy získat konkurenční výhodu?

Z mé zkušenosti se v současné době firmy na prvním místě zpravidla zaměřují především na tzv. „hard" investice tj. investice do výrobních technologií, zařízení pro výzkum a vývoj nebo informačních a komunikačních technologií. Zavedení nové technologie však nemusí být vždy podmínkou úspěchu. Bez kvalitních lidí to nikdy nepůjde v žádné firmě. To ví i nově příchozí investoři do České republiky. Proto se domnívám, že je především klíčové vytvořit tým kvalitních a motivovaných lidí, nastavit vhodný systém komunikace a sdílení hodnot ve společnosti, a tím si vytvořit základnu pro dlouhodobý efektivní výkon organizace. Vzdělaní a motivovaní zaměstnanci mohou realizovat aktivity vedoucí ke zkvalitňování procesů ve výrobě, jsou schopni inovovat a přicházet s novými nápady. Celkově je pak jednodušší si udržet kvalitní zaměstnance, přilákat nové, a tím si dlouhodobě snížit fluktuaci v rámci firmy. Z mého pohledu je nutným řešením pro každou firmu dlouhodobá a systematická péče o zaměstnance. Vhodné je využít již některých z osvědčených nástrojů pro řízení lidských zdrojů. Osobně se domnívám, že jedním z efektivních nástrojů pro české firmy může být i mezinárodně uznávaný standard Investors in People (IIP). CzechInvest podporuje jeho zavádění v České republice již od roku 2004.

 

Co si můžeme pod pojmem Investors in People představit?

Jedná se o mezinárodně uznávaný standard v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů, který sleduje schopnost organizace efektivně vést a rozvíjet své zaměstnance. Standard Investors in People vznikl před více než patnácti lety ve Velké Británii. Je založen na 10 jednoduchých a srozumitelných ukazatelích rozdělených do tří oblastí (plánování, realizace a hodnocení). Propojuje všechny prvky personální politiky (např. vzdělávání, motivaci, hodnocení a interní komunikaci) s ostatními podnikovými procesy tak, aby se dosáhlo maximální shody na straně zaměstnanců i firmy.

 

V čem může být takový standard pro firmu přínosný?

Firmy, které již mají certifikát IIP a byly osloveny v rámci průzkumu na počátku letošního roku, uvádějí hlavní přínosy pro firmu především v oblasti interní komunikace a týmové spolupráce, rozvoji zaměstnanců a systematizaci HR procesů. Dále firmy zaznamenaly pozitivní dopad na prestiž a image firmy. V České republice je v současné době certifikováno 13 organizací a dalších více než 20 firem se současné době na certifikaci připravuje. Z průzkumu mezi všemi zmiňovanými firmami vyplývá, že by 4 z 5 firem doporučily zavedení standardu svým obchodním partnerům.

 

Na českém trhu už je téměř samozřejmostí, že firmy mají certifikát kvality ISO, který pokrývá i oblast řízení lidských zdrojů v podnicích. V čem může být pro tyto firmy výhodné zavedení standardu IIP?

ISO se oblastí řízení lidských zdrojů zabývá částečně. Standard IIP tuto oblast pokrývá komplexně a jeho celková filozofie se od standardu ISO liší. Nezaměřuje se primárně na postupy, ale především na reálné výsledky. Firmy, které již mají zavedený standard IIP, vidí výhodu v tom, že pro certifikaci IIP nejsou nutné stohy směrnic a manuálů. Při certifikaci se klade důraz na to, zda firma splňuje všechny ukazatele standardu IIP, což ověřuje nezávislý hodnotitel v průběhu rozhovorů se zaměstnanci.

 

Zatím stále hovoříme o firmách. Může ale získat certifikát IIP např. nemocnice, škola nebo státní úřad?

Určitě ano. CzechInvest je zaměřen především na podporu podnikání, a proto finančně podporujeme zavádění standardu IIP u podnikatelských subjektů. Standard IIP může ovšem získat jakákoli organizace bez ohledu na oblast působnosti nebo počet zaměstnanců. I v tomto případě je kontaktním místem pro organizace v České republice agentura CzechInvest.

 

Zmínil jste se již o finanční podpoře. CzechInvestu se v roce 2006 podařilo získat finanční prostředky z Evropského sociálního fondu na projekt „Standard rozvoje lidských zdrojů", ze kterého finančně podporujete zavádění standardu IIP. Jaké firmy mohou prostřednictvím zmíněného projektu získat finanční podporu?

Firma musí mít sídlo na území České republiky, minimálně roční historii, podnikatelskou činnost v rámci vymezených sektorů, především ve zpracovatelském průmyslu, vedlejších činnostech v dopravě výpočetní technice a výzkumu a vývoji. Dále nesmí mít nedoplatky vůči státnímu rozpočtu a státním fondům. I přes skutečnost, že většina programů financovaných ze strukturálních fondů pro období 2004 - 2006 byla již vyčerpána, mají firmy, které splňují výše uvedená základní kritéria, stále možnost čerpat podporu.

 

Nepřemýšlí i agentura CzechInvest o zavedení standardu Investors in People?

Samozřejmě. Již jsme poskytovateli licence z Velké Británie deklarovali závazek, že standard IIP zavedeme. Hlavním důvodem je to, že se jedná o opravdu účinný prvek zkvalitnění řízení lidí v organizaci, který může fungovat napříč různými sektory. Druhým důvodem, proč chceme zavést IIP, je propagace standardu. Domníváme se, že ideálním příkladem prezentace reálných efektů v praxi jsou vlastní zkušenosti. V rámci prvního kroku proběhlo již úvodní dotazníkové šetření mezi zaměstnanci a plánují se další kroky.

 

Nejde si nevšimnout současného stavu ve vaší agentuře po výměně generálního ředitele Tomáše Hrudy. Co vidíte klíčové pro vyřešení současné situace v CzechInvestu i z pohledu využití některých prvků standardu IIP?

Z mého pohledu je zásadním nástrojem pro vyřešení této situace jasná a včasná interní komunikace směrem k zaměstnancům. Tato interní komunikace byla z mého pohledu z počátku výrazně podceněna. Pouze pokud budou zaměstnanci disponovat relevantními informacemi ze strany nového vedení o prioritách a strategii agentury CzechInvest, bude možný návrat k plnému a standardnímu fungování a dojde ke stabilizaci dané situace. Zároveň je nutné motivovat tým lidí, kteří se rozhodnou zůstat v agentuře. To bude určitě velká výzva pro nové vedení a přeji mu hodně zdaru.

 
Vladimír Broukal - ředitel odboru Rozvoje podnikatelského prostředí agentury CzechInvest


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor