Dušan Štainer, jednatel a konzultant společnosti Štainer Consulting

Rozhovor s Dušanem Štainerem, jednatelem a konzultantem společnosti Štainer Consulting

28.1.2010 - Doporučujeme

Cesta k leadershipu! Bez lidí to nejde!

Slyšeli jsme mnoho definic, proč je leadership důležitý. Jaká je odpověď podle Vás, je to vlastnost nebo schopnost? A proč si myslíte, že jde Leadership rozvíjet?

Leadership objevíme všude tam, kde lidé usilují o zlepšení kvality života. Je obsažen ve vynálezu žárovky stejně jako v úspěchu týmu.

Leadership překládáme do češtiny jako vůdcovství nebo vedení ve smyslu vedení sebe sama nebo ostatních. Ale pozor, ještě zde máme jiný podobný pojem, totiž řízení (management). Vedení je pohled vpřed do budoucnosti, je to odpověď na otázku kam a proč chceme dojít, vyžaduje energii, odvahu, zvědavost, důvěru, nadšení, integritu, vytrvalost, přesvědčivost, dává našemu jednání smysl a orientaci. Řízení je zvládání věcí přítomných, existujících teď a tady. Je to jako když jdeme a díváme se pod nohy, abychom nezakopli a neublížili si.

Leadership je takové jednání vedoucího pracovníka, u kterého lze prokázat, že má pozitivní vliv na změny v chování a dosažených výsledcích spolupracovníků. A říkáme-li, že vliv vedoucího lze prokázat, tak to znamená, že leadership musí být měřitelný podle nějakých kritérií! Těmito kritérii jsou konkrétní znalosti, schopnosti, dovednosti a postoje potřebné k vedení sebe sama i ostatních lidí a souhrnně je nazýváme „leadership kompetence". Jedná se např. o schopnost týmové práce, integritu, otevřenou komunikaci, řešení konfliktů, rozvoj sebe sama, orientaci na kvalitu, orientaci na zákazníky, koučování atd.

Již několik let realizujeme s kolegy Program rozvoje leadershipu (Leadership Development Program), který je založen na hodnocení leadership kompetencí velmi efektivní metodou 360° zpětné vazby. S využitím této metody pomáháme stanovit aktuální úroveň leadershipu u konkrétního pracovníka, určit oblasti vyžadující jeho zlepšení, vytvořit vizi a akční plán osobního rozvoje, zvolit a aplikovat odpovídající rozvojové prostředky a za 9 až 12 měsíců opět zhodnotit míru dosaženého zlepšení. Naším programem prochází každoročně několik desítek lidí. V mnoha případech jsem byl svědkem doslova radikálních pozitivních změn v postojích a jednání vedoucích pracovníků a specialistů již v průběhu absolvování prvního workshopu, změn, které se ještě vystupňovaly během následujících měsíců a let.

 

Co považujete za podstatné pro to, aby byl Leadership Development program úspěšný ?

  1. Leadership musí být přítomen v charakteru organizace. Ideální je, když je obsažen ve firemní vizi a strategii a je definován jejími základními hodnotami.
  2. Vrcholový management organizace musí chtít podporovat zásady TQM (Totálního řízení kvality) - týmová práce, odpovědnost, samořízení, benchmarking, neustálé zlepšování, orientace na zákazníky, orientace na kvalitu, orientace na výsledky, rozvoj kvalifikace, motivace zaměstnanců ...
  3. Vrcholový management organizace musí respektovat pravidla programu (trénuje se shora dolů, 360° zpětná vazba je diskrétní, nadřízení pracovníci působí jako mentoři, koučové a spolutvůrci programu).
  4. Vrcholový management musí být prvním, kdo se do programu aktivně zapojí (vedení příkladem).
  5. Program musí absolvovat všichni vedoucí pracovníci organizace a další klíčoví lidé (za podmínky svobodného rozhodnutí účastníka, zda se chce zúčastnit).
  6. Program musí obsahovat interaktivní zážitkové metody (hraní rolí, outdoor training atp).
  7. Program musí během 3 až 4 let dostat účastníky na takovou úroveň zralosti, aby byli schopni sami ve svých týmech plánovat a realizovat osobní i týmový rozvoj.

 

Jaké metody jsou nejúčinnější v rozvoji vůdcovství?

  1. 360° zpětná vazba poskytnutá cca 10ti spolupracovníky včetně nadřízeného a sebehodnocení - výsledky k dispozici pouze příjemci zpětné vazby.
  2. Interaktivní zážitkové metody např. hraní rolí, diskuse s hosty, outdoor trénink, společné a individuální reflexe, koučovací rozhovory, mentoring atp.
  3. Vytvoření osobní vize dalšího rozvoje, ze které si každý účastník může vytvořit svůj akční plán.

 

Co se Vám nejvíce osvědčilo v rozvoji leadershipu ve firmách, kde jste projekty realizoval?

  1. Zapojení vrcholového vedení organizace do přípravy a realizace programu.
  2. Absolutní diskrétnost, která je základem pro vzájemnou důvěru realizátorů (za ně považuji i vrcholové vedení) a účastníků.
  3. Dát lidem čas, aby sami pochopili, že tento program rozvoje je „jiný" než to, s čím se setkali doposud.
  4. Dát lidem poznat pocit, že to je jejich program.
  5. Stavět lidi před úkoly, které se pro ně stanou výzvou. Úkoly musí být náročné, musí obsahovat citelné riziko neúspěchu, ale musí být splnitelné s jistou dávkou odvahy, důvtipu, spolupráce a vytrvalosti, aby se mohly stát uvěřitelnými příběhy, které budou účastníkům pomáhat při zdolávání výzev, které je čekají ve firmě nebo v životě. Pro někoho je výzvou otevřít vlastní zprávu o 360° zpětné vazbě, pro jiného vytvořit lanovku přes padesátimetrovou propast a pak po ní transportovat členy svého týmu.

 

Kde by se zájemci mohli dozvědět o podrobnostech k Leadership programu?

V případě zájmu  rád odpovím na jakékoliv otázky týkající se mých zkušeností s rozvojem leadershipu ve firmě. Dušan Štainer, +420 606 726 525, stainer@wo.cz; www.StainerConsulting.cz

 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Hynek Rais, hynek.rais@educity.cz

 

 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Isaak Babel: Historie mého holubníku, Jack Keroack: Na cestě
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Jarek Nohavica „Divné století", The Doors, Antonín Dvořák „Z Nového světa"
Oblíbená činnost: pohyb takřka na čemkoliv a kamkoliv
Kam byste se chtěl/a podívat: na Nový Zéland
Na co se těšíte: na léto
Čeho se bojíte: jednou jsem se díval na film o hroších a od té doby se bojím hrocha, skutečně je velmi nebezpečný, ačkoliv slon dovede být taky docela nepříjemný
Váš největší pracovní úspěch: pět let realizace Leadership Development Programu
Vaše motto: K. H. Borovský: „Já pán, ty pán."
Oblíbený nápoj: teď v zimě mátový čaj s medem, citrónem a slivovicí
Oblíbená rozhlasová stanice: Český rozhlas
Oblíbený film: Forest Gump, Markéta Lazarová
Oblíbené místo: Velké Karlovice (Beskydy)
Oblíbené periodikum: Moderní řízení, Mladá Fronta Dnes
Oblíbený server: www.hrzive.cz (no vážně)
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: chtěl bych si žít a mít se tak jako náš pes Bertík

 

Ing. Dušan Štainer - jednatel a konzultant společnosti Štainer Consulting


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor