Vladimír Nálevka, vedoucí konzultant společnosti INTERQUALITY

Rozhovor s Vladimírem Nálevkou, vedoucím konzultantem společnosti INTERQUALITY

28.1.2010 - Doporučujeme

Ing. Vladimír Nálevka je partnerem a vedoucím konzultantem ve školící a poradenské společnosti Interquality, spol. s r.o.

Vystudoval obchodní fakultu VŠE v Praze. Je absolventem Program on Negotiation at Harvard Law School, Harvard University. Kromě manažerské činnosti se věnuje poradenství a tréninku v oblasti vyjednávání. Jako konzultant či školitel působí v desítkách českých a zahraničních firem i v orgánech státní správy a jako lektor spolupracuje také s Diplomatickou akademií Ministerstva zahraničních věcí ČR a s Mezinárodním politologickým ústavem Masarykovy univerzity v Brně. Je členem American Society for Training and Development (ASTD).

Společností zabývajících se vzděláváním je na českém trhu řada, v čem je společnost Interquality specifická?

Rád bych zmínil alespoň dvě specifika, kterými jsou:

  1. časem prověřená kvalita našich služeb, jejímž důkazem jsou prvotřídní reference. Mezi klienty našich vnitropodnikových tréninkových programů patří více než polovina firem ze seznamu Czech TOP 100.
  2. spolehlivost - na trhu jsme synonymem spolehlivosti a stability. Pod stejným názvem a se stabilním týmem spolupracovníků poskytujeme již více než 12 let klientům služby nejvyšší kvality. Máme zkušenosti s prací na největších dosud realizovaných tréninkových projektech v ČR. Řadu zkušeností máme i s účastí v mezinárodních projektech. S některými klienty spolupracujeme bez přerušení již více než 10 let.

 

V čem spatřujete její silné stránky?

Nejdůležitějšími z hlediska přínosu pro klienta jsou:

  • profesionalita a stabilita týmu lektorů a konzultantů - všichni naši lektoři a konzultanti jsou kmenovými zaměstnanci společnosti. To umožňuje řídit a neustále zlepšovat kvalitu výstupu pro klienty jak po odborné, tak i po lektorské stránce. Motivující a současně příjemné prostředí ve firmě se odráží v na české poměry neobvyklé stabilitě našeho týmu. (Tým se stále rozrůstá, ovšem za dobu existence firmy, tj. od roku 1993, odešli pouze tři konzultanti.) Všichni lektoři Interquality působí také jako konzultanti, a jsou si tedy plně vědomi provázanosti vykládané látky s praxí. Při přípravě a provádění projektů spolu navzájem spolupracují, a tento mezioborový přístup našeho týmu je přínosem pro klienty.
  • pružnost - doposud se vždy plně osvědčil pružný přístup Interquality, zvláště v případě rozsáhlejších projektů. Jsme připraveni pružně zareagovat na změny termínů a priorit v průběhu projektu. Stejně pružně umíme reagovat na zpětnou vazbu zadavatele i účastníků, a maximalizovat tak „výtěžnost" tréninku.
  • řešení „na míru" s vysokou přidanou hodnotou - každý náš lektor je skutečným odborníkem ve svém oboru, mnozí publikují v odborném tisku nebo přednášejí na vysokých školách. Zároveň jsme členy řady mezinárodních odborných organizací a spolupracujeme se strategickými partnery v zahraničí. Naše produkty jsou výsledkem vlastního výzkumu a vývoje, a proto jsme připraveni „ušít řešení klientovi na míru". 94% našich vzdělávacích projektů jsou právě kurzy „šité na míru" pro konkrétního klienta. Do takového tréninku pak zahrnujeme reálné a modelové situace z prostředí klientské společnosti, ať už se jedná o situace z manažerských porad, z rozhovoru se zákazníkem nebo o data ze složitého technologického procesu. Tuto schopnost vnímají naši klienti jako symbol výjimečnosti a kvality námi nabízených služeb.

 

Jaká je vaše filozofie vzdělávání?

Naše filozofie vzdělávání se opírá o synergický efekt neustálého zlepšování systémů a procesů na jedné straně, a neustálé zdokonalování klíčových dovedností a vědomostí lidí, které tyto procesy a systémy zahrnují. Tak pomáháme budovat a posilovat konkurenční výhodu našich zákazníků.

 

Jaké služby nabízíte?

Klientům nabízíme trénink a poradenství ve třech oblastech: v rozvoji obchodních dovedností, manažerských dovedností a v oblasti řízení kvality a zlepšování procesů. Více informací o konkrétních produktech mohou zájemci nalézt na www.interquality.cz.

 

Řekněte nám něco o vašem tréninku vyjednávání.

Rozrůstající se seznam prvotřídních referencí, jenž je výsledkem dlouhodobé a usilovné snahy Interquality o poskytování nejlepšího poradenství a tréninku v oblasti vyjednávání na českém a slovenském trhu, dává záruku profesionálního přístupu a hmatatelných výsledků. Mnohé se změnilo od vydání první „učebnice" diplomatického vyjednávání v roce 1716 („De la Maniere de Négocier avec les Souverains", Francois de Callieres). Negociace, dříve výsostná doména tajemných diplomatů a mocných státníků, se v dnešní době stala jednou z klíčových interpersonálních dovedností. Současná praxe nepřipouští intuitivní přístup k vyjednávání, a jeho průběh neponechává náhodě.

V praxi se setkáváme s dvěma způsoby vyjednávání, s vyjednáváním pozičním a s vyjednáváním typu win-win. Při pozičním vyjednávání jedna strana získává a druhá strana ztrácí. Taktiky a techniky pozičního vyjednávání umožňují sice zlepšit postavení vyjednávajícího při konkrétním jednání, neberou však v úvahu vztah s druhou stranou, postrádají zaměření na dlouhodobou, oboustranně výhodnou spolupráci. Tento předpoklad je naopak obsažen v přístupu win-win. Při vyjednávání typu výhra-výhra jednající hodnotu nejen nárokují, ale i vytvářejí. Pro úspěšné uplatnění v praxi je zapotřebí přetavit obě zmíněné strategie a jim náležející taktiky do podoby využitelných dovedností. Právě odpovědí na tuto výzvu jsou naše kurzy vyjednávání, jež zahrnují jak trénink pozičního, tak win-win vyjednávání. Realizujeme kurzy vyjednávání pro manažery, klienty z oblasti prodeje, pro pracovníky nákupu i diplomaty.

 

Jak rozvíjí společnost Interquality vlastní zaměstnance, lektory?

Jak jsem již zmínil, všichni naši lektoři a konzultanti jsou kmenovými zaměstnanci Interquality a to umožňuje značné investice do jejich rozvoje. Máme propracovaný a velmi účinný systém interního vzdělávání a koučování. Samozřejmě investujeme také do vlastního vzdělávání v mezinárodně uznávaných centrech výzkumu i praktických aplikací v oblastech, jimž se věnujeme. Standardem jsou dlouhodobé studijní pobyty u partnerů Interquality ve Velké Británii a Spojených státech a pravidelná účast na odborných kurzech a konferencích v zahraničí.

 

Jak se o vás klienti dozvídají, jak se vaše společnost prezentuje?

Noví klienti se o nás nejčastěji dozvídají od klientů stávajících. Doporučení jsou pro nás nejdůležitějším zdrojem nových zakázek. Veřejné kurzy nabízíme také prostřednictvím hromadných rozesílek. Pro mnohé potenciální klienty je pak veřejný kurz jakousi ochutnávkou spolupráce, kde poznají náš přístup, metody, lektory. Důležitým zdrojem informací pro klienty a platformou pro vzájemnou komunikaci jsou naše internetové stránky www.interquality.cz. Samozřejmě spolupracujeme s EduCity.

 

Proč jste si zvolil právě tento obor, tuto práci?

Byla to svým způsobem náhoda. Oslovil mě kamarád. Brzy jsem zjistil, že to je to pravé.

 

S jakými problémy se potýkáte?

Každé podnikání s sebou nese řadu výzev. My nejsme agentura a nevyužíváme tedy externí lektory a konzultanty, a proto narážíme na určitá kapacitní omezení. V současné době vnímáme omezení spíše v našich vlastních kapacitách než v trhu. S tím souvisí i fakt, že není snadné nacházet na trhu práce vhodné kandidáty pro pozice lektora a poradce. Ovšem jsme zvyklí se s problémy rvát a jsme zvyklí vyhrávat.

 

Co chystáte do budoucnosti?

Inovace jsou důležitou součástí naší strategie, snažíme se stále přinášet klientům něco nového, stále zvyšovat přidanou hodnotu spolupráce. Co se týká tzv. „tvrdých dovedností", uvádíme na trh vysoce specializovaný kurz „Analýza měřícího systému" pro dodavatele automobilového průmyslu a podniky z oblasti high-tech. Dále budeme rozvíjet a obohacovat metodiku vzdělávání pro Six Sigma a propojovat ji s prvky průmyslového inženýrství i dalšími nástroji. V oblasti „měkkých dovedností" nabídneme klientům v příštím roce nový veřejný kurz „Umění vyjednávat pro pracovníky nákupu", který se velmi osvědčil ve vnitropodnikové podobě.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Zuzana Koprdová, zuzana.koprdova@educity.cz

 

 

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor, kniha: Graham Greene, Komedianti
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Leonard Cohen
Oblíbená činnost: hraní šachů s dcerou
Kam byste se chtěl/a podívat: do Kjóta
Na co se těšíte: na rodinné oslavy
Čeho se bojíte: smutných nedělí
Váš největší pracovní úspěch: dlouhodobý úspěch našich kurzů vyjednávání
Vaše motto: „Dohody, jež nejsou postaveny na principu vzájemné výhodnosti, nemívají dlouhého trvání." (George Washington)
Oblíbený nápoj: koktejl z Metaxy a koum-quat likéru, můj vynález
Oblíbená rozhlasová stanice: neustále přelaďuji
Oblíbené periodikum: Lidové noviny
Oblíbený server: www.interquality.cz
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: určitě medvědem

 

Ing. Vladimír Nálevka - vedoucí konzultant společnosti INTERQUALITY


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor