Doc. PhDr. Ing. Karel Riegl, CSc., ředitel Psychologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Rozhovor s Doc. PhDr. Ing. Karlem Rieglem, CSc., ředitelem Psychologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

28.1.2010 - Doporučujeme

Doc. Riegel absolvoval Strojní fakultu ČVUT, specializaci ekonomika a řízení výroby a Filozofickou fakultu UK, obor psychologie, kde také v současné době působí. Specializuje se na psychologii práce a řízení, ekonomickou psychologii a psychologickou metodologii. Podílí se na řešení praktických úloh v řadě podniků, byl např. podnikovým psychologem ZPA Čakovice (později Veltech a.s.), v současné době je mimo jiné koučem vrcholových manažerů ve Škoda Auto, a.s.

Mohl byste stručně představit Psychologický ústav Univerzity Karlovy?

Jsme malé vědecké pracoviště, které existuje vedle katedry psychologie na Filozofické fakultě. Katedra se věnuje primárně výuce nových psychologů, my se věnujeme primárně inovacím v oboru. Tak se navzájem doplňujeme. Nesnažíme se být velkým "kamenným" ústavem, nechceme řešit taková ta "kdo s kým, proti komu a za kolik". Máme síť studentů, ponejvíce diplomandů, doktorandů a spolupracovníků, na základě které můžeme vytvořit pružné týmy k řešení různých otázek a problémů.

 

Vysvětlete nám, jaké je poslání ekonomické psychologie?

Je celkem zbytečné, aby vědy, které k sobě mají blízko, pracovaly izolovaně. Řada ekonomů definuje svou vědu jako vědu o lidském chování. Jde tedy o stejný předmět zkoumání, jen viděný z jiného hlediska. Teď, stále ještě v počátečním stadiu, převládá hledání "psychologického v ekonomickém". Tedy např. co je psychologického v penězích, daních, úsporách, darech, apod. Co psychologicky znamenají pojmy jako nabídka a poptávka, jaké jsou psychologické stránky trhu a jeho specifických institucí, např. kapitálového trhu. Stejně tak např. jaké anomálie se zde mohou vyskytnout, s jakými zkresleními člověk vnímá ekonomické informace atd.

 

Jakou akci v současné době připravujete?

Teď bezesporu žijeme 30. výročním kongresem Mezinárodní asociace pro výzkum v ekonomické psychologii (IAREP), který pořádáme spolu s ČAPPO, tedy Českou asociací psychologů práce a organizace. Tématem kongresu je "Absurdita v ekonomice".

 

Co má společného Psychologický ústav s ekonomikou? Název kongresu může vzbudit dojem, že psychologové vědí o této disciplíně více než ekonomové.

To bychom si nedovolili. Je to právě naopak. Podobně jako absurdní divadlo jde ke kořenům našeho bytí, bytí člověka v krajních, existenciálních situacích, tak téma absurdita v ekonomice není kritikou konkrétních akcí, ale cestou k hlubšímu pochopení fungování ekonomiky a úlohy člověka v ní.

 

Prozraďte ještě další témata tohoto setkání.

Proběhne řada sympozií, např. "Adaptace na euro", "Štěstí", "Ekonomická socializace dětí", Hospodaření domácnosti" a další. Uskuteční se i odborné sekce, např. na témata Rozhodování, Podnikání, Podnikatelská etika Racionalita a iracionalita, Bankovnictví, Investice, Přijetí rizika apod.

 

Připravili jste pro posluchače na kongresu nějakou význačnou, zvláštní přednášku?

Ano, jde o tzv. "Kahneman speech", tedy o přednášku na počest nositele Nobelovy ceny prof. Kahnemana, který ji jako psycholog dostal za významné práce pro ekonomii. Letos ji přednese prof. Bruno Frey ze Švýcarska a bude se týkat lidského štěstí. Je to zajímavé, neboť právě tohle je velmi frekventované téma. Pokud mohu trochu spekulovat, tak asi proto, že ten náš svět stále není takový, jaký by měl a hlavně mohl být.

 

Kolik účastníků očekáváte?

Na kongres přijede celkem asi 150 zahraničních účastníků z celého světa.

 

Je kongres určen pouze odborníkům z oboru nebo i studentům?

Studenti mohou v rámci kongresu vystoupit, dokonce jejich referáty byly předem hodnoceny odbornou komisí. Udělena bude cena za nejlepší studentský referát. Dále se naši studenti účastní jako pořadatelé, takže uslyší referáty, mohou hovořit s jejich autory a seznámit se s atmosférou velkého vědeckého setkání.

 

Kde se vůbec nápad uspořádat takové sympozium zrodil?

Před asi třemi roky se v památníku národního písemnictví konala výstava "Kafkovy továrny". Ukázala Kafku nejen jako spisovatele, ale také jako úředníka pojišťovny. V jeho době, v počátcích industrializace, byla bezpečnost práce neznámým a tak padali lidé s lešení, byli zmrzačeni stroji a tak podobně. Kafka tyto pojistné události ve dne likvidoval a v noci o nich s básnickou licencí psal. No a dnes je rozdíl jen v tom, že ty stroje jsou virtuální. Zmrzačit nás mohou taky.

 

Kdo všechno přebral nad konáním kongresu záštitu?

Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, primátor pražského magistrátu Pavel Bém, prorektor Univerzity Karlovy doc. Štech a děkan Filozofické fakulty UK prof. Vacek. Naším generálním partnerem je Vysoká škola finanční a správní, mezi partnery je - mimo Vašeho serveru Edcuity i Czech Trade - a řada dalších.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Klára Zelenková, klara.zelenkova@insite.cz

Redaktorka inSITE, s.r.o.

 

Doc. PhDr. Ing. Karel Riegel, CSc. - ředitel Psychologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor