Ing. Jiří Laciga, CSc., generální ředitel společnosti CCA Group a.s.

Rozhovor s Ing. Jiřím Lacigou, CSc., generálním ředitelem společnosti CCA Group a.s.

28.1.2010 - Doporučujeme

Jiří Laciga absolvoval Elektrotechnickou fakultu VŠSE v Plzni, v roce 1985 získal titul CSc. v oblasti Technická kybernetika. V roce 1991 se podílel na založení společnosti CCA spol.s r.o., nyní CCA Group a.s., kde působí na pozici generálního ředitele a předsedy představenstva. Své zkušenosti a poznatky využil například na realizaci návrhu a řízení projektu RAMSES Akademie, Škola Online nebo na návrhu, projektování a řízení projektu informačního systému RAMSES ERP pro výrobní podniky.

Mohl byste stručně představit společnost CCA Group?

CCA Group je česká společnost, která se od počátku založení soustřeďuje na nabídku komplexního řešení informačních systémů se zaměřením na vývoj a implementaci podnikových informačních systémů, které zjednodušují vnitřní agendy a usnadňují komunikaci mezi firmou a jejími zákazníky. Do portfolia produktů a služeb CCA Group dále patří vývoj a implementace manažerských nadstavbových řešení pro podporu rozhodování tj. Business Intelligence, portálová řešení, Groupware řešení či zakázkový vývoj. V souladu s vizí se CCA Group zaměřuje také na oblast vzdělávání a e-learning, např. vzdělávací informační systém RAMSES Akademie nebo zajímavý nástroj RAMSES Course Designer pro tvorbu vlastních jednoduchých e-kurzů.

 

Jaká je vaše filozofie vzdělávání?

Nejdříve bych rozčlenil vzdělávání do 4 skupin a to:

  1. Školství - základní a střední
  2. Univerzitní a vysokoškolské
  3. Celoživotní
  4. Podnikové

V základním a středním školství vidím generační problém. Současní učitelé nestačí svým žákům v moderních oborech a tak je raději ve většině případů obcházejí.
V univerzitním a vysokoškolském vzdělávání očekávám liberalizaci a zejména komercionalizaci. Komerce přinese konkurenci a zákaznický přístup ke studentům; budou to studenti, kteří budou určovat, co se chtějí za své peníze naučit.Vidím zde významnou poptávku po efektivnosti vzdělávacího procesu a uplatnění informačních technologií.
V celoživotním vzdělávání očekávám poměrně širokou poptávku a touhu po specifických krátkodobých vzdělávacích programech nebo lekcích. Velmi zajímavý vývoj vidím v podnikovém vzdělávání, kde mnoho podniků přechází od slov k činům. Rovněž je to pozitivní vztah k technologiím a relativně více peněz než ve veřejném školství.

 

V čem spatřujete výhody a silné stránky vaší společnosti?

Společnost CCA Group je téměř plně založená na duševním potenciálu a vnitřním know-how, takže vzdělávání ve firmě je absolutní nutností a musíme tudíž být z principu vepředu.

 

Pro koho jsou vámi poskytované služby vzdělávání určeny?

Snad kromě kamenných universit pro všechny. V podnikovém vzdělávání u manuálních profesí jsou kurzy a služby obvykle omezeny na výuku předpisů a zákonů.

 

Jaké nabízíte e-learningové kurzy?

Specializujeme se spíše na efektivní výrobu kurzů dle požadavků zákazníka a na poskytování nástrojů, takže nabídka našich kurzů není velká. Nicméně nabízíme i naše interní kurzy obecnějšího charakteru jako např: bezpečnost práce, školení řidičů atd.

 

V čem spatřujete výhody e-learningu?

Možnost studovat kdykoli a kdekoli. Výhodou je, že některé pasáže z kurzu můžete studovat donekonečna a v neposlední řadě Vám ušetří e-learning čas a peníze.

 

Jak rozvíjí CCA Group vlastní zaměstnance?

Základem je půlroční hodnocení, jehož výsledkem je osobní plán kvalifikačního rozvoje. Ten se vkládá do systému RAMSES Akademie a dále je řízen garantem vzdělávání a studentem/pracovníkem. Při dalším hodnocení se vyhodnocuje splnění a efektivnost minulého osobního plánu rozvoje. Systém se stal standardní činností ve firemním životě.

 

Jak se o vás klienti dozvídají, jak se vaše společnost prezentuje?

Prezentujeme se převážně na odborných seminářích, konferencích či veletrzích. Společně s našimi partnery pořádáme vlastní semináře zaměřené na informační technologii nebo vzdělávání. Kromě těchto akcí se zaměřuje i na PR aktivity např. press kluby, inzerce v médiích atd. Velmi úzce spolupracujeme se společností inSITE, přes kterou se účastníme odborných workshopů.

 

Co se za dobu Vašeho působení v oboru změnilo?

Snad to, že už začíná být zřejmé, že většina populace a tedy i zaměstnanců se vlastně tak moc vzdělávat nechce, navzdory mnoha proklamacím. Bude-li se firma chtít stát úspěšnou v "některých oborech", bude muset poněkud vyvinout tlak na zaměstnance a jejich vzdělávání. Rozumí se nejen formálně, ale efektivně řídit a kontrolovat výstup ze vzdělávacího procesu.

 

S jakými problémy se potýkáte?

S důsledností, vzdělávání lze vždy odložit pro nějaké "velmi důležité" operativní úkoly.

 

Co chystáte do budoucnosti?

Pracuji na realizaci předchozích vizí, ale podrobnosti si zatím ponechám v tajnosti.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Zuzana Koprdová, zuzana.koprdova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor, kniha: B. Hrabal, Obsluhoval jsem anglického krále
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Olympic
Oblíbená činnost: stále něco vymýšlet
Kam byste se chtěl podívat: chtěl bych navštívit Čínu a Egypt
Na co se těšíte: na zimu a sníh
Čeho se bojíte: trochu výšek
Váš největší pracovní úspěch: CCA Group a zisk několika významných zakázek
Vaše motto: Nikdy nevíš dopředu, který z pokusů bude ten úspěšný.
Oblíbený nápoj: Kromě tvrdého alkoholu piji vše, co teče.
Oblíbená rozhlasová stanice: Radiožurnál
Oblíbené periodikum: Mladí usměvaví lidé, především ženy :o)
Oblíbený server: Google
Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: architektem

 

Ing. Jiří Laciga, CSc. - generální ředitel společnosti CCA Group a.s.


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor