Ing. Olga Girstlová, generální ředitelka společnosti GiTy, a.s.

Rozhovor s Ing. Olgou Girstlovou, generální ředitelkou společnosti GiTy, a.s.

28.1.2010 - Doporučujeme

Olga Girstlová absolvovala Elektrotechnickou fakultu VUT v Brně. V roce 1990 založila s manželem a otcem společnost GiTy specializující se na komunikační systémy. V roce 1995 byla vyhlášena Manažerkou roku, o dva roky později obdržela cenu Křišťálové srdce za etiku v podnikání. Jako první Češka získala v Monaku v roce 1999 ocenění Vedoucí podnikatelka světa. Je členkou správní rady Slezské univerzity v Opavě, vědecké rady Fakulty managementu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a předsedkyní českého komitétu pro vědecké řízení Brno.

Mohla byste nám říct, proč jste se s manželem a otcem pustila do podnikání právě v oboru komunikačních systémů?

Jednak jsem tento obor vystudovala na FE VUT Brno a právě v této době započal nástup personálních počítačů a nám bylo jasné, že je bude potřeba spojovat a vytvářet komunikační prostředí pro přenos dat, hlasu a obrazu. Od počátku založení společnosti jsme měli její jasnou vizi a stále ji strategicky naplňujeme dle nejnovějších technologií a možností služeb, které přicházejí k soudobým uživatelům.

 

Čím si, podle Vás, vysloužila společnost GiTy umístění mezi nejobdivovanějšími firmami?

Osobně jsem velmi potěšena, že veřejnost naši společnost uznává a oceňuje ji. Od počátku jejího založení, což bylo 1.5. 1990, jsme se zaměřovali na splnění potřeb našeho zákazníka, ten je pro nás vždy na prvním místě. Také se domnívám, že v minulosti jsme byli obdivováni především za to, že jsme dokázali vybudovat firmu na zelené louce a postupně ji rozvíjet a rozšiřovat o další aktivity v oblasti komunikačních služeb. V současnosti je to spíš za to, že jsme se na telekomunikačním trhu za patnáct let neztratili.

 

V září vystupujete na odborném setkání "Top zaměstnavatel" - realita nebo mýtus. Jaký je Váš názor na srovnávací žebříčky zaměstnavatelů jako je např. Czech Top 100 a další?

Soutěže jsou dobrá věc, mohou být velkou motivací. Záleží však na podobě hodnotících kritérií a také odbornosti hodnotitelů. Ankety jsou barometrem toho, jak vás vnímá okolí. A to je dobré vědět.

 

Podle jakých parametrů si, podle vás, lidé vybírají svého zaměstnavatele?

Bylo by chybou generalizovat, každý člověk je osobnost a má své zcela individuální představy, požadavky, nároky, ale také osobní kvality, znalosti a dovednosti. Zaměstnáváme hodně mladých lidí, a ti mají vcelku jasno - zajímavá práce, možnost odborného a kariérního růstu, slušná odměna.

 

Na jakém místě jsou při výběru zaměstnání peníze? Co dalšího je pro uchazeče podstatné?

Role peněz při výběru zaměstnání je ovlivněna zkušenostmi, vzděláním a stávající situací v soukromém životě jedince. Pro uchazeče je nepochybně důležitá náplň práce a zajímavost pozice, možnost odborného růstu a také stabilita firmy, o které se usuzuje dle médií a všeobecného povědomí.

 

Jakými hodnotami se v životě a v práci řídíte?

V pracovním procesu podporuji týmovou spolupráci a požaduji profesionalitu jak u sebe, tak i ve svém okolí. Nesnáším lež a nepoctivost. Jsem člověk, který umí dát druhému poměrně velkou důvěru, ale jakmile zjistím, že ji zneužívá, jsem velmi nekompromisní.

 

Jaké jsou Vaše hlavní zásady při vedení lidí? Na čem stavíte?

Na tom, že lidé musí mít dostatečný prostor pro kreativitu. Ale na druhé straně mne život a profese naučily, že je třeba nejen dát prostor a důvěřovat druhým, ale také jejich práci důsledně kontrolovat.

 

Jak vysoko v porovnání s jinými "povinnostmi", kterým se věnujete, je pro Vás osobní rozvoj?

V tom jsem podobná jako mnohé ženy, které se daly na podnikání. Kariéru, rodinu a harmonický rozvoj osobnosti považuji za tři roviny, které je třeba vyvažovat.

 

Čemu vděčíte za ocenění "vedoucí podnikatelka světa" (1999, Monako)?

Těm, co nás navrhli a pánům porotcům ... :-) Ale teď vážně - soutěž Vedoucí podnikatelka světa měla jasná pravidla a kritéria, která musela být splněna. Týkalo se to např. ročního obratu a dalších hospodářských výsledků za daný rok atd. a GiTy tato kritéria splňovala. Byla jsem tak první Češka, které se této pocty dostalo, následovala pak ještě dvě stejná ocenění pro české podnikatelky - Evu Štěpánkovou a Gražynu Grundovou.

 

Jak by se člověk měl chovat a co by měl dělat, aby získal, stejně jako Vy, ocenění "Křišťálové srdce" za etiku v podnikání?

Chovat by se měl samozřejmě eticky, neměl by dělat žádné kličky a podrazy. Poctivost se vždycky vyplatí, i když z krátkodobého hlediska to někdy nebývá jednoduché.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Zuzana Koprdová, zuzana.koprdova@insite.cz

 

Ing. Olga Girstlová - generální ředitelka společnosti GiTy, a.s.


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor