Ing. Lubomír Galatík, rektor soukromé vysoké školy NEWTON College

Rozhovor s Ing. Lubomírem Galatíkem, rektorem soukromé vysoké školy NEWTON College

28.1.2010 - Doporučujeme

Za dobu své více jak třicetileté praxe působil Ing. Lubomír Galatík v exportním oddělení Škoda Plzeň, a.s., byl spolumajitelem a ředitelem firmy PAS, s.r.o., pracoval jako externí konzultant pro Spořitelní investiční společnost, a.s. a ČSOB a.s., byl spolumajitelem a ředitelem NEWTON Systems, s.r.o., strategickým ředitelem NEWTON Holding, a.s. a senior konzultantem NEWTON Solutions, a.s. V současnosti je místopředsedou představenstva a rektorem vysoké školy NEWTON College.

Pane rektore, uběhl rok od našeho posledního rozhovoru. Co je nového na NEWTON College?

Naše vysoká škola má za sebou první rok svého fungování. Jeho průběh naplnil naše očekávání a i podle pozitivních ohlasů studentů ho můžeme považovat za úspěšný. Neznamená to však, že vše je ideální, existuje mnoho oblastí, kterým se musíme stále intenzivně věnovat. Nejvýznamnějším pokrokem je však získání akreditace Ministerstva mládeže, školství a tělovýchovy ČR pro provozování kombinované formy studia. První studenti do něj nastoupí již v říjnu letošního roku.

 

Co vlastně přesně znamená, když se řekne kombinované studium?

Kombinované studium na NEWTON College je postaveno tak, aby studentům s omezenými časovými možnostmi nabídlo podmínky k vystudování vysoké školy. Rozsah kombinovaného studia je totožný s denní formou, studium však probíhá pouze 3x za semestr v rámci třiapůldenních bloků od čtvrtka do neděle. Přibližně 30% výuky je zajištěno dálkově formou e-learningu.

 

Kdo jsou to "studenti s omezenými časovými možnostmi"?

Jedná se především o zaměstnance či podnikatele, kteří cítí potřebu získat nebo si rozšířit vysokoškolské vzdělání, ale vzhledem k pracovnímu vytížení je pro ně standardní denní studium nevhodné. Kombinovanou formu také často využívají studenti VŠ, kteří chtějí studovat další vysokou školu.

 

Jaké obory lze na NEWTON College studovat?

Pro zájemce je otevřeno 3leté bakalářské studium v oborech Globální podnikání a management a Management mezinárodních institucí a veřejné správy.

 

Proč by si měli zájemci o kombinované studium vybrat právě vaši školu?

Kromě získání vysokoškolského vzdělání v oblasti ekonomie a managementu podstoupí naši studenti v rámci výuky i trénink manažerských dovedností, který probíhá formou praktického nácviku modelových situací. Jelikož výcvik vedou specialisté na manažerské vzdělávání z praxe, překrývá se kombinované studium svým obsahem s poměrně drahými specializovanými kurzy. Součástí kombinovaného studia je i praxe v podobě realizace projektů přímo ve firmě, kde student působí.

 

Mohl byste v krátkosti představit NEWTON College?

Vysoká škola NEWTON College nabízí studium v oblasti ekonomie a managementu. Unikátními rysy NEWTON College jsou úzké propojení výuky s praxí, aktivní podíl studenta na svém vzdělávání a důraz na rozvoj klíčových kompetencí, tedy schopností potřebných pro pracovní, ale i osobní život. Jedná se především o schopnost řízeného osobního rozvoje, efektivní komunikace a jednání s lidmi, motivace a vedení k požadovaným cílům.

 

Mohl byste být konkrétnější?

Naše filozofie vychází z přesvědčení, že to, co potřebuje manažer v současném světě nejvíce, nejsou znalosti, ale tzv. soft skills, především schopnost práce se sebou samotným a s lidmi ve svém okolí, schopnost vnímat změnu jako příležitost nikoli jako překážku, chápat sociální i pracovní prostředí jako systém navzájem provázaných a ovlivňujících se aktivit.

 

Myslíte si, že se to dá naučit?

Ano, avšak je to poměrně náročné. Nezbytné je, aby měl student silnou motivaci a chápal, že osobní rozvoj je nekončící proces, dalším předpokladem jsou vhodné podmínky ze strany školy. Jelikož se tyto schopnosti nedají naučit v lavicích, připravujeme pro naše studenty široké spektrum na praxi napojených projektů v rámci školy i partnerských firem. Našim studentům navíc od zahájení studia předáváme část odpovědnosti za jejich studium a umožňujeme jim, aby se podíleli na podobě výuky i na fungování školy samotné.

 

A co chystáte do budoucnosti?

Kromě neustálé snahy o zlepšování úrovně studia a rozšiřování aktivit školy v oblasti pořádání konferencí, publikační a výzkumné činnosti, považuji za největší výzvu získání akreditace MŠMT pro otevření magisterského stupně studia. Pokud vše dobře dopadne, mohlo by být otevřeno pro akademický rok 2007/2008. Avšak to trochu předbíhám.

 

Chtěl byste ještě něco dodat?

Rád bych návštěvníky serveru Educity.cz pozval na konferenci Evropské fórum podnikání 2005, kterou naše vysoká škola pořádá ve spolupráci s belgickou neziskovou organizací European Business and Innovation Network. Konference s podtitulem "Podnikání s podporou fondů EU - iluze a realita" se koná 22. září v Národním domě na Vinohradech v Praze. Více informací lze nalézt na www.efp.cz.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Zuzana Koprdová, zuzana.koprdova@insite.cz

 

Ing. Lubomír Galatík - rektor soukromé vysoké školy NEWTON College


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor