Ing. Martin Potůček, spolumajitel a jednatel společnosti ICV

Rozhovor s Ing. Martinem Potůčkem, spolumajitelem a jednatelem společnosti ICV

28.1.2010 - Doporučujeme

ng. Martin Potůček, spolumajitel a jednatel společnosti ICV - Institut certifikovaného vzdělávání s.r.o., nejprve absolvoval VŠE v Praze, obor Ekonomika obchodu na Fakultě mezinárodních vztahů. Po škole působil v mediální agentuře Médea a v nadnárodní reklamní agentuře DDB Needham Worldwide. V roce 1994 založil komunikační agenturu HBA, jejímž spolumajitelem je dodnes. Celá jeho profesní kariéra je spojena s oblastí marketingu a komunikace. Počátkem roku 2004 se stal spolumajitelem a jednatelem společnosti ICV.

 

 

Firemním vzděláváním se zabývá řada společností a firem, v čem je Váš Institut certifikovaného vzdělávání (ICV) specifický?

Zásadní specifika vidím dvě. Zaprvé je to relativně úzká specializace na tréninky v konkrétních oborech - marketing, management, prodej, komunikace. Nejsme tedy "supermarket", který vám zrealizuje trénink čehokoli. Sázíme na oblasti, které již dnes můžeme nazvat "tradičními oblastmi vzdělávání v ICV". Těmto oblastem se trvale věnujeme, což má pochopitelně zásadní vliv na kvalitu produktů.
Na druhé straně pak ICV nabízí široké spektrum produktů - otevřené kurzy (dlouhodobé i workshopy), firemní tréninky na míru (klasickou i outdoorovou formou), personální poradenství. Doplněním celé škály služeb je vlastnické propojení s komunikační agenturou. To znamená, že jsme našim klientům schopni nabídnout ucelený marketingový a komunikační servis (strategie, plánování, koncepce, realizace..) v teoretické i praktické podobě.

 

V čem spatřujete jeho výhody a silné stránky?

Kromě specifik, o kterých již byla řeč, mohu jmenovat především silný a stabilní lektorský tým, kvalitní vlastní tým obchodníků, produktových manažerů a koordinátorů, tradiční silnou značku - na českém trhu působí od roku 1996.

 

Jaká je filozofie Vašeho institutu?

Filozofie ICV je založena na třech základních pilířích:
a) budování dlouhodobých vzájemně prospěšných partnerství - naši klienti jsou našimi partnery. Abychom byli schopni vytvořit pro každého z nich ten správný produkt, je třeba důkladně poznat jejich potřeby, filozofii, cíle apod.
b) certifikované produkty - většina produktů ICV je již v současné době certifikována, ať už systémem vzdělávání CIMA či Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, u dalších konkrétních produktů pak pracujeme na oborových certifikacích.
c) novinky - na základě neustálého monitoringu trhu vzdělávání a porozumění potřebám klientů dle specifik jejich oboru podnikání přicházíme jednak s novými produkty, ale také s novými metodami tréninků.

 

Řekněte nám něco bližšího o produktu Outdoor Training.

Nejde o žádný "objev" nové doby. Jen se tak trochu vracíme ke Komenskému a jeho škole hrou. Zásadní rozdíl oproti klasické formě výuky v učebnách je v prožitku. Nejprve získám na modelových situacích prožitek a při následném výkladu a rozboru pak lépe a rychleji pochopím podstatu problému, a také si vše více a déle pamatuji.
Tato forma je vhodná především pro určité oblasti tréninku, např. motivace, týmová spolupráce, vedení lidí, komunikace apod. Lze ji aplikovat od "jemných" forem až po skutečně "drsné" v extrémních podmínkách.
ICV připravuje outdoorové tréninky na klíč, tedy včetně nalezení a zajištění vhodného místa, ubytování, pojištění atd.

 

Jak rozvíjí ICV vlastní zaměstnance, lektory?

Všichni členové interního týmu mají možnost jednak absolvovat kurzy ICV, ale i možnost vzdělávání v ostatních oborech dle potřeb (jazykové kurzy apod.). V rámci vnitrofiremní personální činnosti pak fungují různé typy motivačních programů.
Lektorský tým sestává z externistů - profesionálů, kteří se sami velmi aktivně rozvíjejí ve svých odbornostech, pochopitelně také prostřednictvím tréninků v ICV. Ti zkušenější pak pomáhají s "výchovou" nových mladých lektorů.

 

Co se za dobu Vašeho působení ve firemním vzdělávání změnilo a jak?

Pozoruji zásadní změnu postoje vlastníků a managementu českých společností ke vzdělávání. Tyto společnosti prošly velmi rychlým vývojem a věnovaly se především zásadním otázkám přežití na trhu. Ty, které uspěly, a svou pozici si vybojovaly, dnes v rámci stabilizace a udržení pozic více přemýšlejí také o oblasti vzdělávání. A to je dobrý signál nejen pro nás, ale i pro celou společnost.

 

Jak se o vás klienti dozvídají, jak se ICV prezentuje?

ICV je zavedená obchodní značka - řada klientů se k nám vrací díky dobré zkušenosti z minulosti a šíří dobré jméno ICV mezi svými kolegy či známými. V podstatě všechny naše marketingové aktivity (včetně prezentace na Educity.cz) směřují k odkazu na naše internetové stránky - mají několik měsíců nový "kabát", jsou denně aktualizovány a klienti na nich naleznou všechny základní potřebné informace.

 

Co chystáte do budoucnosti?

V současné době spolupracujeme na přípravě nových produktů systému vzdělávání CIMA - Marketing CIMA - C a následně Sales CIMA - A a B. Rádi bychom, aby byly uvedeny na trh v co nejkratší době.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor: Dick Francis
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): nenáročná, pohodová - "kulisa" v kanceláři či ve voze
Oblíbená činnost: sport, cestování
Kam byste se chtěl/a podívat: do ženského mozku
Na co se těšíte: že bude líp
Čeho se bojíte: že bude hůř
Váš největší pracovní úspěch: -
Vaše životní filozofie: optimismus a humor
Oblíbený nápoj: dobré červené víno
Oblíbená rozhlasová stanice: celý život ladím ...
Oblíbené periodikum: MF Dnes
Oblíbený server: idnes.cz
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: ženou

 

Ing. Martin Potůček - spolumajitel a jednatel společnosti ICV


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor