Václav Pravda, manažer Vzdělávacího centra Hewlett-Packard

Rozhovor s Václavem Pravdou, manažerem Vzdělávacího centra Hewlett-Packard

28.1.2010 - Doporučujeme

Václav Pravda vystudoval ČVUT, obor Automatizované řízení a inženýrská informatika, poté pracoval v oblasti obchodu a marketingu, mimo jiné v letech 1996-7 v CSc Computer Services, 1998-2000 u Ericssonu. Od roku 2000 vede Vzdělávací centrum Hewlett-Packard, které poskytuje vzdělávací služby v oblasti informačních technologií zejména zákazníkům a partnerům HP.

Co je hlavní náplní Vzdělávacího centra Hewlett Packard?

Vzdělávací centrum Hewlett-Packard poskytuje komplexní vzdělávací řešení zákazníkům a partnerům HP v oblasti operačních systémů, HP software pro řízení rozsáhlých počítačových sítí, datových úložišť apod., v oblasti programování, řízení IT procesů, ale i v oblasti osobního a profesního rozvoje IT profesionálů. Jako doplněk pronajímáme učebny. Působíme v ČR a SR.

 

Jaká je filozofie vzdělávání vašeho centra?

Snažíme se o to, abychom byli skutečným vzdělávacím centrem, nejen tedy školicím střediskem HP. To znamená, že nenabízíme jen hotová školení, na která máme výsadní právo, ale i školení v konkurenčním prostředí a hlavně další služby - analýzu, plánování, tvorbu nebo úpravu obsahu pro klasické nebo elektronické vzdělávání, testování a certifikace, vyhodnocení návratnosti investice do školení. Cílem je spokojený zákazník, kterému znalosti u nás načerpané pomohou dosahovat úspěchu v jeho oboru.

 

Pro koho jsou vaše školení a vzdělávací programy určené a co se v nich naučí?

Naše školení jsou převážně pro opravdové specialisty, kterých je v ČR relativně málo, takže spolu s konsolidací IT prostředí ve firmách to znamená, že školení jsou poměrně exkluzivní, ale specialisté - administrátoři serverů, počítačových sítí a SW aplikací, IT manažeři a uživatelé složitých systémů znalosti nabyté na našich školeních mnohonásobně zúročí v praxi. Vyškolený profesionál své organizaci ušetří nebo získá doslova milióny.
Naučí se u nás navrhovat, vytvářet a řídit servery a rozsáhlé počítačové sítě, zálohovat podniková data, programovat, chápat procesy a postupovat podle nich a řadu dalších znalostí.

 

Povězte nám něco o vašich e-learningových kurzech?

HP působí jako systémový integrátor i v oblasti vzdělávání, takže nejsme orientováni na jeden vlastní Learning Management System, ale nabízíme jich několik. Podobně i u e-kurzů - vyvíjíme vlastní kurzy, jako je Telefonování, Základy Java, Projektový management, Daně on-line, E-learning a další, využíváme HP vzdělávací portál a knihovnu 3000 kurzů, ale přebíráme i kurzy dalších partnerů, samozřejmě i lokálních. Kromě toho využíváme Virtuální třídu, což je v ČR neprávem opomíjený nástroj vzdělávání.

 

V čem vy osobně spatřujete výhody a nevýhody e-learningu?

Výhod je samozřejmě spousta - úspory času a nákladů, vyšší dostupnost, snadná správa informací o vzdělávání. Samostudium v e-learningovém kurzu má ale i nevýhody - vyžaduje velkou motivaci studujícího a stimulaci ze strany organizace, což je dosud málo zvládnutá disciplína. Proklamovaná výhoda kdykoliv se tak v praxi mění velmi často na nikdy. A dále vyžaduje kvalitní kurzy, které udrží zájem studujícího. To znamená animátory, grafiky, programátory a vysoké náklady, nepružnost, dlouhou dobu vývoje. Tyto nevýhody nemá Virtuální třída, ale jak jsem uvedl, je dosud v ČR využívaná prakticky jen u mezinárodních firem jako je třeba naše.

 

Jak hodnotíte výsledky vzdělávání?

Subjektivní hodnocení kurzu provádějí účastníci vyplněním elektronického formuláře na závěr kurzu. Systém vyhodnocuje výsledky a my pak s nimi pracujeme, například voláme účastníkům, abychom se dozvěděli více podrobností o jejich připomínkách a mohli zlepšovat naše služby.
Co se týká hodnocení znalostí účastníků kurzů, organizace mají možnost je prověřit v elektronických testech. Jsme autorizovaným certifikačním centrem Thomson Prometric a poskytujeme možnost testovat a získat mezinárodně uznávané certfikáty nejen HP, ale i dalších firem. V ČR je ale dosud málo využívané testování znalostí získaných na školení. Je to přinejmenším zvláštní, uvážíme-li, že organizace vynaloží desítky tisíc na jedno školení a nezajímá ji, zda tyto prostředky vynaložila efektivně.

 

Zajišťujete vzdělávání vlastním zaměstnancům, lektorům a trenérům?

Zaměstnanecká školení má obecně na starosti oddělení HR, které k tomu má příslušné nástroje včetně LMS. HP zaměstnanci rovněž absolvují řadu školení v našem centru, zejména noví zaměstnanci. Dalšími školeními pak projdou v cizině, protože samozřejmě musejí ovládat naše produkty, ať už HW nebo SW, na nejvyšší úrovni, aby byli schopni poskytovat kvalitní služby našim zákazníkům. Pro lektory existují samozřejmě i speciální školení, některá v učebnách v zahraničí, některá právě prostřednictvím virtuální třídy, kde se například dozvědí o rozdílech mezi jednotlivými verzemi školicích materiálů, které jsou centrálně připravované.

 

Jaké novinky vaše společnost chystá?

Každý rok přibývá několik desítek nových školení, my se z nich snažíme vybírat taková, která mají šanci najít zákazníky v ČR. Nový katalog vyjde v listopadu a najdete ho i na adrese www.hp.cz/skoleni.
Velké úsilí jsme celé prázdniny věnovali vybudování nového vzdělávacího centra v zákaznických prostorách HP v sídle firmy Vyskočilova 1, Praha 4. Slavnostní zahájení provozu je pro pozvané 18.-19.11., pro veřejnost v sobotu 20.11., včetně konference FutureCon s přednáškami a filmovými dokumenty na téma budoucnost ve společnosti, vzdělávání a technologiích.

 

Proč jste si zvolil právě tento obor, tuto práci?

Chtěl jsem pracovat v HP, protože jsem obdivoval tuto firmu, její lidi a její filozofii. Účastnil jsem se několika výběrových řízení a získal možnost pracovat pro HP právě na pozici obchodníka ve školicím středisku. Přestože jsem do té doby pracoval v obchodě a marketingu, oblast školení pro mě byla naprosto nová. Po několika měsících, kdy na mě přešlo řízení školicího střediska, jsem zjistil, že jsem se pracovně konečně našel. A doufám, že na přerodu školicího střediska ve vzdělávací centrum a posléze na jeho rozvoji budu moci pracovat v HP ještě dlouho.

 

Co chystáte do budoucnosti?

Chceme se věnovat rozvoji našich školení na Slovensku, kde jsme v květnu otevřeli učebnu v Bratislavě. Chceme rozšířit naši nabídku školení o další oblasti - například školení HP produktů pro koncové uživatele (tiskárny, fotoaparáty, PC, PDA, skenery), která budou převážně ve virtuální třídě. Ale také chceme pro firmy, kterým se nevyplatí zřizovat vlastní školicí středisko, nabídnout spolupráci a stát se jejich autorizovaným partnerem. A chystáme další růst i v oblasti vzdělávacích projektů v oblasti školství a veřejné správy.

 

Chtěl byste ještě něco dodat?

Chtěl bych pozvat čtenáře, aby nás navštívili virtuálně na stránkách www.hp.cz/skoleni, www.hp.cz/e-learning a www.hp.cz/public a osobně při příležitosti slavnostního zahájení provozu Vzdělávacího centra.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor, kniha: Četl jsem opravdu hodně a naštěstí čtu velmi rychle, takže i nyní se mi podaří občas něco přečíst. Mám rád humoristické knížky a fantastiku - Jirotka - Saturnin, Terry Pratchett - cyklus Zeměplocha, P.G. Woodehouse, Rada a Žák, Isaac Asimov, Roger Zelazny, Ondřej Neff, Jaroslav Mostecký, Jana Rečková, Miroslav Žamboch, ... Mám velkou knihovnu, jen fantastiky je asi 2000 titulů.
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Jak roste pracovní zatížení, poslouchám poslední dobou raději příjemnou a pestrou hudbu (A-ha, Janet Jackson, Massive Attack, Moby, Monkey Business, Sade, Soul II Soul, Tears for Fears, ...), než experimenty, rap apod., které jsem poslouchal dříve.
Oblíbená činnost: Organizace akcí nebo účast na akcích pro fanoušky fantastiky. Letní volejbalové turnaje a v zimě sjezdové lyžování.
Kam byste se chtěl/a podívat: Na Zemi za 200 let, na Měsíc nebo aspoň do Austrálie.
Na co se těšíte: Na děti a radosti a starosti s nimi.
Čeho se bojíte: Nemoci, lidské zášti a hlouposti cizí nebo vlastní.
Váš největší pracovní úspěch: V letošním roce vybudování nového vzdělávacího centra.
Vaše motto: Pravda vítězí! :-))
Oblíbený nápoj: Červené víno s kolou na akcích, pivo na volejbale, svařené víno na horách.
Oblíbená rozhlasová stanice: Rádio 1
Oblíbené periodikum: Pevnost, časopis o fantastice, hrách a historii, VTM Science a Computer
Oblíbený server: www.festivalfantazie.cz
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: Sám sebou na dalších aspoň 100 let.

 

Ing. Václav PRAVDA


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:

Zaujal Vás tento článek? Objednejte si služby tohoto dodavatele na EduCity.cz.



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor