Douglas F. Hajek, ředitel Prague College

Rozhovor s Douglasem F. Hajekem, ředitelem Prague College

28.1.2010 - Doporučujeme

Zakladatel a ředitel školy Prague College Douglas F. Hajek vystudoval filozofii v rodné Kanadě, učil angličtinu v Japonsku, ze kterého zamířil rovnou do Čech. V oblasti vzdělávání působí od roku 1992. Založil společnost AHA s.r.o., která poskytuje firemní školení a jazykovou výuku. K založení nového vzdělávacího projektu Prague College poznamenává: "Myslím si, že za tuhle dobu se mi podařilo zmapovat systém českého školství a najít místo, které je třeba zaplnit. V České republice je dostatek špičkových manažerů, ale není snadné najít střední manažery, ti tu scházejí. Právě naše škola chce tuto skupinu lidí vzdělávat a připravovat pro praxi."

 

Kde se ve Vás vzala myšlenka založit v České republice úplně nový vzdělávací projekt - Prague College?

V Praze jsem od roku 1990 a od roku 1992 vedu společnost AHA Jazykové vzdělávání, která se specializuje na zajišťování firemních jazykových kurzů. V oblasti českého vzdělávání se tedy pohybuji už přes 12 let a během této doby jsem získal jasnou představu o celkové situaci v českém vzdělávacím systému. V posledních letech jsme zaregistrovali zvýšenou poptávku po 1-2 letém odborném studiu, a proto jsme se vrhli na přípravu projektu Prague College - vyššího odborného vzdělání v anglickém jazyce.

 

Měli jste nějaký příklad v zahraničí?

Ano, naše škola Prague College vznikla podle vzoru vyšších škol ekonomického a technického zaměření, které mají úspěšnou dlouholetou tradici v zahraničí. Studijní plán na Prague College je ale přizpůsoben požadavkům českého trhu práce.
V České republice je univerzitní vzdělání na velmi dobré úrovni, ale nehodí se pro každého. My proto přinášíme alternativu vyššího odborného vzdělání. Víme, že umíme vzdělat a připravit kvalitní střední managery jak po odborné tak po jazykové stránce. Celá výuka u nás totiž probíhá v angličtině.

 

Co se v Prague College vlastně vyučuje a kdy se otevřou dveře prvním studentům?

První semestr začíná 4. října a to studijním programem International Business. V rámci tohoto programu si lze vybrat celkem z 11 předmětů, namátkou jmenuji např. eMarketing, Accounting, Public Relation, IT for Business, Cultural and NGO managment a další. Posledně jmenovaný předmět je v tomto rozsahu a v anglickém jazyku vyučován jako jediný v republice.

 

V čem vidíte hlavní přínos školy?

Prague College umožní řadě studentů, kteří neuspěli při zkouškách nebo studiu na vysoké škole, doplnit si poznatky z moderních a rychle se rozvíjejících oborů a zakončit své studium britským diplomem LCCI, který je mezinárodně uznávaný. Náš absolvent se tedy může lépe uplatnit jak u nás tak i v nových podmínkách pracovního trhu Evropské unie, ale i dalších neevropských zemích.
Naší výhodou je i délka studia. Studenti si vyberou mezi jednoletým certifikovaným studiem nebo dvouletým diplomovaným studiem.
Výuku zajišťují čeští i zahraniční odborníci. Tím nabízíme studentům výhodu připravit se na získání zaměstnání v českých i zahraničních firmách.
Další nespornou výhodou je i flexibilní struktura naší školy. Šetříme studentům čas i peníze, protože studují intenzivně a s velmi úzkou orientací na praktické využití nabytých znalostí. Studovat lze začít od října, ledna nebo dubna. Na naše studium lze rovněž navázat dalším studiem v zahraničí na partnerských školách nebo univerzitách. V nabídce máme rovněž přípravný program pro studium na zahraničních vysokých školách. V porovnání se stejnými programy v zahraničí je pro české studenty bezesporu finančně dostupnější.

 

Jaká je vaše strategie a jaký očekáváte rozvoj školy?

Strategie Prague College je postavená na úzké spolupráci s partnerskými organizacemi. Ta umožňuje studentům ověřit si nabyté znalosti v praxi. Proto nabízíme širokou možnost stáží a účast na projektech Work and study. Rovněž vyhlašujeme řadu stipendií.
Já sám odhaduji v blízké době počet studentů okolo stovky a do dvou let u nás vidím perspektivu pro cca 250 studentů. To znamená plné využití kapacity našich nově zrekonstruovaných prostor na Vinohradech, přímo u Riegrových sadů.

 

To jsou ovšem smělé plány! Máte na trhu vzdělávání nějakou přímou konkurenci?

Samozřejmě. Škol, které vedou výuku v angličtině je zde několik, ale Prague College je jediná, která nabízí intenzivní, max. 2leté studium, ukončené získáním mezinárodního diplomu.
Ke konkurenčním výhodám musím ještě zmínit i službu pro naše studentky - matky na mateřské dovolené. Těm nabízíme hlídání dětí přímo u nás, ve zvláště vybavených prostorách.

 

Jak se Vám osobně daří skloubit vedení Jazykové agentury AHA a rozjezd projektu Prague College?

Příprava celého projektu Prague College byla pro nás všechny, kteří jsme se na něm podíleli, zatěžkávací zkouškou. Jsem rád, že můžu říct, že já i mí kolegové jsme obstáli a na zahájení prvního semestru jsme důkladně připraveni.
AHA je stabilní, na trhu dobře zavedená firma, a její každodenní provoz zajišťují mé kolegyně. Vzhledem k dlouholeté spolupráci a mé důvěře k nim jsem zproštěn každodenního rozhodování a konzultujeme spolu pouze velmi důležitá rozhodnutí.
Pro letošní školní rok jsme pro naše klienty připravili několik novinek - např. volné využití eLearningu, zvýhodněný přístup ke kurzům Prague College, atd. Hlavní specializace AHA však i nadále zůstává v zajišťování firemních jazykových programů.

 

Jak rozvíjí AHA vlastní zaměstnance, konzultanty a lektory?

AHA zaměstnává kvalifikované odborníky z řad českých i zahraničních lektorů. Pro přijetí do teamu AHA lektorů musí mít uchazeč dokončené univerzitní vzdělání, kvalifikaci TEFL a pracovní zkušenosti.
Naši lektoři mají možnost navštěvovat pravidelné workshopy pořádané AHA a také možnost přihlásit se do AHA programu, který je zakončen vyšší lektorskou zkouškou s mezinárodně uznávaným certifikátem - "Further Certificate in Teaching Business English". Rovněž máme zaveden systém hospitací na jednotlivých lekcích, který vede naše lektory k dalšímu zdokonalování a současně nám poskytuje pravidelné ujištění o vysoké kvalitě výuky.

 

Chtěl byste ještě něco dodat?

Velice rád bych pozval všechny zájemce ze stran studentů, odborníků i celé veřejnosti na naše "Dny otevřených dveří - Open Days - Open Lectures" a to ve dnech 7., 14. a 21. září.
7. září proběhne oficiální otevření prostor Prague College a tisková konference.
14. září se budeme formou krátkých přednášek a ukázek vyučovacích hodin věnovat tématu IT for Business. Následné úterý, 21. září, pak věnujeme zajímavému tématu "Alternativy ve vzdělání". Obzvláště rád bych všechny pozval na přednášku pana Liama Swordse, výkonného předsedy komise LCCIEB, který vysvětlí význam a využití diplomů LCCI a v následné diskusi zodpoví veškeré otázky (21. září).
Těšíme se všemi zájemci na viděnou!

 

Děkuji za rozhovor.

 

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor, kniha: Ian, McEwan
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Cave, Dylan, Cohen
Oblíbená činnost: čtení
Na co se těšíte: 4. října - zahájení prvního semestru Prague College
Váš největší pracovní úspěch: získání 2 českých top firem jako klienta a spolupráce již po 10, resp. 6 let
Oblíbený nápoj: káva
Oblíbená rozhlasová stanice: Český Rozhlas, Rádio 1
Oblíbené periodikum: Economist, Týden, HN
Oblíbený server: www.google.com

 

Douglas Hajek - zakladatel a ředitel školy Prague College


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor