Ing. Lubomír Galatík, rektor soukromé vysoké školy NEWTON College

Rozhovor s Ing. Lubomírem Galatíkem, rektorem soukromé vysoké školy NEWTON College

28.1.2010 - Doporučujeme

Od října 2004 zahájí výuku nová soukromá vysoká škola v Brně nazvaná NEWTON College. Přinášíme rozhovor s jejím rektorem Ing. Lubomírem Galatíkem. Než se stal rektorem Newton College, vystudoval Vysokou školu ekonomickou a poté byl mimo jiné pracovní zkušenosti také ředitelem strategií společnosti Newton Holding.

Mohl byste nám krátce představit NEWTON College?

NEWTON College, a.s. je vysokoškolskou vzdělávací institucí, akreditovanou Ministerstvem školství v březnu tohoto roku pro bakalářské studium ve studijním programu ekonomika a management. NEWTON College zahájila své působení v Brně na adrese tř. generála Píky 7 v reprezentativních prostorách Spořitelní akademie a připravuje svůj první akademický rok 2004/2005. Výuka začíná v říjnu 2004 a přijímací řízení probíhá od dubna do září tohoto roku.

 

Jaké obory vyučujete a čím je studium ukončeno?

NEWTON College zatím rozbíhá dva studijní obory s názvem Globální podnikání a management a Management mezinárodních institucí a veřejné správy. První obor je orientován na získání schopností samostatně podnikat a vykonávat střední a vyšší manažerské pozice a druhý obor se zaměřuje více na řízení institucí soukromého i veřejného charakteru s přítomností mezinárodního nebo nadnárodního prvku. Studium je ukončeno titulem bakalář.

 

Proč škola vznikla?

Impulsem ke vzniku NEWTON College byla zkušenost, naše a našich partnerů i zákazníků, s absolventy vysokých škol přicházejícími do praxe. Mají obvykle rozsáhlé vědomosti z nejrůznějších oborů, nedokáží však posoudit jejich užitečnost pro firmy a použít je při konkrétní činnosti. Jinými slovy, nemají za sebou prožitek reálné praxe jako kritérium této užitečnosti. To vyžaduje časově náročný výcvik a velké úsilí zkušených spolupracovníků, což lze dlouhodobě akceptovat, neřeší to však aktuální potřeby firem. Z tohoto důvodu jsme koncepci, obsah a formy studia vytvářeli ve spolupráci s partnerskými firmami a dále plánujeme tuto spolupráci prohloubit a směřovat do oblasti konkrétní práce se studenty, pedagogy a manažery školy.

 

V čem spatřujete silné stránky vaší školy?

Za takřka unikátní považuji způsob, jaký hodláme využít při samotné výuce. Počítáme s převahou tzv. interaktivních a neinstruktivních metod vzdělávání, které jsou přímo odvozeny z technik manažerské práce a manažerského vzdělávání. Lze říci, že způsob výuky studentů bude totožný s tím, jak pracují a učí se manažeři v praxi. To tedy znamená, že studenti budou jednak mít svůj osobní prožitek z práce studijní skupiny, která bude fungovat jako firemní tým, a jednak se budou těmto technikám učit tak, aby je zvládli a mohli používat i po ukončení studia na naší škole.

 

Co považujete při vzdělávání vašich studentů za nejdůležitější, na co kladete největší důraz?

Velmi podstatný pro nás je individuální vztah se studentem. Není to jen deklarace, neboť např. zmíněné metody výuky to přímo vyžadují. Je to dáno i tím, že studium je zaměřeno nejen na získání vědomostí v rozsahu bakalářského stupně vysoké školy, ale zejména na osvojení dovedností, návyků a určitých myšlenkových přístupů k životu a práci, které mohou pomoci studentům dosáhnout úspěchu a pocitu spokojenosti. Pro studenta je tedy nejdůležitější naučit se schopnosti užitečně se seberozvíjet a rozumět vlastním změnám jako nejefektivnějšímu prostředku změn druhých.

 

Jak rozvíjí NEWTON College vlastní zaměstnance, pedagogy?

Pro pedagogy a manažery NEWTON College máme k dispozici celoživotní vzdělávací a výcvikové programy, které je intenzivně připravují na splnění jejich role v rámci cílů vzdělávacího procesu naší školy. Z logiky věci vyplývá, že kromě zdokonalování pedagogů v jejich specializacích a oborech, jsou výcvikové programy podobné těm, kterými projdou studenti. Naši pedagogové jsou v podstatě manažeři studijních skupin a jsou tím kriticky důležitým činitelem, na němž závisí úspěch školy a dosažení formulovaných cílů. Z tohoto důvodu je NEWTON College považuje za nejvýznamnější zdroj hodnoty pro zákazníky a jejich neustálému rozvoji dává nejvyšší prioritu.

 

Jak kontrolujete kvalitu studia?

Kvalitu studia hodnotíme srovnáním plánovaných cílů se skutečně dosaženým stavem. V tomto kontextu jsou prvním a nejpřirozenějším kontrolorem sami studenti, kteří musí průběžně posuzovat užitečnost toho, co se ve škole děje, ve vztahu ke svým rozvojovým cílům. Dalším významným zdrojem informací o kvalitě studia jsou budoucí zaměstnavatelé našich studentů a další subjekty, se kterými přijdou studenti do kontaktu během studia a po jeho ukončení. Kontrolní činností se zabývají také manažeři a pedagogové školy a v neposlední řadě i orgány Ministerstva školství, které mají něco společného s udělenou akreditací.

 

Jaké jsou další aktivity a projekty NEWTON College?

Mezi další významné aktivity NEWTON College bych zařadil zejména vědeckovýzkumnou činnost a spolupráci se zahraničními akademickými pracovišti. V oblasti aplikovaného výzkumu se připravují projekty na objednávku partnerských firem a v oblasti zahraniční spolupráce byly uzavřeny smlouvy s univerzitou v Madridu a Wroclawi a projednávají se smlouvy v SRN a Velké Británii.

 

Co chystáte do budoucnosti?

V krátké budoucnosti chceme podat žádost o akreditaci kombinované formy studia, která spojuje prvky prezenčního a distančního studia a je výhodná pro ty uchazeče, kteří nemohou z jakéhokoli důvodu denně fyzicky navštěvovat školu. Dále počítáme se žádostí o akreditaci navazujícího magisterského studia, s certifikací některých vzdělávacích programů zahraničních univerzit a s organizováním celoživotních vzdělávacích a výcvikových programů, specializovaných kursů a seminářů pro absolventy vysokých škol a širší odbornou veřejnost.

 

S jakými problémy se potýkáte?

Musím říct, že jich mnoho nevidím, tedy mám-li na mysli problémy jako něco negativního. Nevím, jestli to je převážně tím, že se všechno daří, nebo tím, že bereme problémy jako příležitosti a ne jako důvody ke stížnostem. Vzhledem k tomu, že jsme zahájili činnost až v březnu tohoto roku po udělení akreditace, procházíme samozřejmě určitými porodními bolestmi, ale je to spíše přitažlivé dobrodružství než nepříjemná nejistota.

 

Chtěl byste ještě něco dodat?

Snad jen odkaz na naše Web stránky: www.newtoncollege.cz , kde je možné získat základní informace a najít kontaktní maily a telefony na pracovníky NEWTON College, od kterých je možné dovědět se víc.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Z poslední doby Saint Exupery: Citadela, jinak Dostojevskij, Sartre a mnoho dalších.
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Cokoli, co nezní jako staročeská polka.
Oblíbená činnost: Nejraději zapomínám a učím se novému.
Kam byste se chtěl/a podívat: Do budoucnosti.
Na co se těšíte: Na to, čeho se bojím.
Čeho se bojíte: Toho, na co se těším.
Váš největší pracovní úspěch: Zjištění, že práce může být přirozenou součástí života.
Vaše motto: Pokud jde o vzdělání, není nevinných.
Oblíbený nápoj: Prazdroj 12°.
Oblíbená rozhlasová stanice: Český rozhlas 1.
Oblíbené periodikum: Sorry - pravá demokratická legrace.
Oblíbený server: Je jich mnoho, často prohlížím např. Radical Constructivism.
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: Na takovou otázku neumím odpovědět jinak než, že bych radši nic moc neměnil.

 

Ing. Lubomír Galatík - rektor soukromé vysoké školy NEWTON College


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor