Klára Hejduková, jednatelka a senior konzultant společnosti Extima

Rozhovor s Klárou Hejdukovou, jednatelkou společnosti Extima

28.1.2010 - Doporučujeme

Klára Hejduková vystudovala ekonomiku na fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze a management a marketing v Ecole Supérieure de Commerce de Paris. Absolvovala řadu výcviků - Systemické koučování (Institut systemického koučování, Praha), Systemická terapie (Institut pro systemickou zkušenost, Praha), Gestalt terapie (Institut pro gestalt terapii, Praha - ve výcviku). Mezi její další zkušenosti patří: systemické koučování, supervizor systemických koučů, poradce a konzultant pro změnové projekty organizací, management, profesiogramy, kariérogramy a rozvojová střediska, konzultant manažerské školy "Time management IV. generace", manažer malého týmu, obchodní a mediální marketing manažer, vedoucí oddělení marketingového poradenství, autor odborných článků a sdělení na odborných konferencích. Je členkou několika odborových organizací - presidia Institutu systemických studií, České systemické společnosti, České asociace koučů, a supervizorem Institutu systemického koučování.

Poradenstvím a vzděláváním se zabývá řada společností a firem, v čem je vaše společnost Extima specifická?

Jednak právě skutečným propojením poradenství a rozvoje a jednak tím, že je hlavním představitelem systemického přístupu a školy Time Managementu IV. generace u nás. Specializujeme se na poradenství při řízení organizací a na rozvoj myšlení a chování lidí v podnikatelských společnostech. Podílíme se na nejrůznějších změnových projektech v českých a slovenských firmách. Pomáháme jim úspěšně se rozvíjet na současném globálním trhu. Spojení poradenství a rozvoje a obou zmíněných přístupů vytváří velmi zajímavé synergické efekty.

Jaká je filozofie vaší společnosti?

Konstruktivistická. Z této filozofie vychází systemický přístup. Nelze to pár řádky stručně popsat, mohu ale čtenářům doporučit shlédnout naše stránky a příslušné odkazy na nich (www.extima.org). Zde alespoň zjednodušeně řeknu, že působíme spíše jako koučové než jako experti, kteří vědí lépe než naši zákazníci, jak mají přemýšlet a co a jak dělat. Pomáháme jim rozvíjet jejich kompetentnost, jejich potenciál, stavět na všem, co už dokáží, co se daří. Umíme to "z nich dostat". Pak se skutečně v praxi dějí změny.

Máte velmi zajímavé a rozmanité zkušenosti, od konzultanta přes supervizora, autora článků, manažera až po kouče. Dáváte některé činnosti či oboru ve skrytu duše přednost?

Tato otázka předpokládá, že se jedná o různé činnosti a obory, ale já to tak nechápu. Jsou to jen různě popsané role - zastávám stejný přístup a stejné principy v jakékoli práci. Systemika je nesmírně silný zdroj pro rozvoj, umožňuje člověku být velmi otevřený a všestranný, a přitom si zachovávat a posilovat vnitřní integritu. Když jsem se poprvé se systemickým přístupem setkala, doslova mi otevřel oči, nesmírně rozšířil mé možnosti.

Co považujete za nejdůležitější na své současné pozici ve společnosti Extima?

Především zachovat porozumění mezi společníky (jsme čtyři spolumajitelé) a vysokou intenzitu profesionálního rozvoje. A co změnit? Naše firma poskytuje špičkové služby, ale někdy se až příliš vznášíme v oblacích a zapomínáme, jak důležitý je například marketing. Mnozí naši zákazníci se diví, že nejsme mnohem více známí. Takže právě teď to tak trochu napravuji.

Můžete stručně charakterizovat systemický přístup?

Systemický přístup se stále více využívá v práci s lidmi. Chápe člověka jako autonomní bytost, která má vše potřebné k rozvoji v sobě - jde "jen" o to, abychom to pomohli najít a zužitkovat. Skupinu lidí (tým, firmu, rodinu, ...) chápe jako systém sociální, který má své zákonitosti, které je dobré při práci s ním znát.
Tradiční přístupy v práci s lidmi jsou zpravidla založeny na intervenci (rada, příkaz, nápověda, ukázka apod.) Systemický přístup se jich nezříká, ale svoji vysokou účinnost přináší zejména díky takovému přemýšlení a nástrojům, které umožňují rozvíjet potenciál člověka (týmu, ...) bez přímých intervencí, tedy podporou jeho silných stránek, rozvojem jeho sebereflexe, přínosným zužitkováním zkušeností a problémů apod. Kromě dosahování definovaných cílů tak umožňuje zároveň rozvíjet osobnost člověka a jeho kladný vztah sám k sobě, k okolí, k životu.

A TM4 přístup?

TM4 - Time management IV. generace - je ucelená koncepce profesionálního rozvoje, která kultivuje osobní kvalitu lidí a umožňuje rychlé a efektivní změny v praxi. Jedním z hesel TM4 je "Prosperita firem začíná tím, že se lidé cítí dobře" - čímž ukazuji jakým směrem se práce s lidmi ubírá. Skutečně trvalých výsledků ve zlepšování pracovních výkonů pomáháme dosahovat prostřednictvím užitečných postojů a návyků, které kromě těchto výsledků přináší i pohodu a osobní spokojenost. Principy TM4 vznikly z charakteristiky a nároků dnešní doby (informační věk) a jsou tudíž v praxi funkční - stále se totiž setkáváme s takovými teoriemi a dovednostmi, které již v současné době nefungují, protože byly vymyšleny a úspěšně zaváděny před mnoha lety, pro jinou dobu. Kromě adaptace na informační věk respektuje TM4 přístup také fakt, že každý člověk je jiný, má jiné hodnoty, potřeby, motivace a podobně.

Jak rozvíjí Extima vlastní zaměstnance, konzultanty a lektory?

Velmi intenzivně. Právě kvůli vysokému standardu profesionality nespolupracujeme s externisty. Všichni koučové a konzultanti musí získat interní akreditace k jednotlivým produktům (individuální a skupinové koučování, kurzy, systemické výcviky, rozvojová střediska) a každé dva roky je obhajovat. Kromě studia jde především o stáže a práci pod supervizí. V podstatě všichni zaměstnanci (včetně podpory) procházejí minimálně prvním ročníkem systemického výcviku. Dvakrát měsíčně se pak scházíme celá firma a kromě řešení jiných záležitostí se věnujeme seberozvoji. Jedenkrát čtvrtletně věnujeme rozvoji celou neděli. Kromě toho si každý konzultant sám zajišťuje vlastní vzdělávání dle individuálních potřeb - například koučové absolvují zpravidla různé psychoterapeutické výcviky.

Jak se o vás klienti dozvídají, jak se vaše společnost prezentuje?

Nejčastěji získáváme nové zákazníky přes doporučení od našich stávajících zákazníků. Dále se prezentujeme na našich internetových stránkách (www.extima.org), každého čtvrt roku pořádáme prezentační semináře, jednou za dva roky mezinárodní konferenci "New thinking in business and management" a občas nám vyjde v nějakých médiích odborný článek (např. HR Forum).

Co chystáte do budoucnosti?

Dále chceme rozvíjet naše přístupy: systemický a TM4, včetně využívání synergie mezi nimi (už úspěšně využíváme kombinace kurzů a koučování a ještě je zde stále obrovský potenciál). V oblasti rozvojových aktivit se chystáme rozšířit řadu kurzů a uvést na trh pětiletý komplexní systemický výcvik (dosud máme tříleté). V oblasti poradenství se budeme dále zaměřovat na změnové projekty ve firmách.

S jakými problémy se potýkáte?

Asi vás nepřekvapí, že především s nedostatkem koučů. "Výchova" kouče dle našich standardů trvá několik let. Kvalitní koučové jsou tak nesmírně vytíženi a nedostatek kapacit brzdí náš kvantitativní rozvoj.

Chtěla byste ještě něco dodat?

Že děkuji za rozhovor. A že ráda zodpovím další otázky zvědavým čtenářům na mé e-mailové adrese: hejdukova@extima.org.

I já děkuji za rozhovor.

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Autoři: Petr Parma, Petr Pacovský, Richard Bach, Isaac Bashevis Singer, Friedrich Dürrenmatt, Bert Hellinger a další a další (nejen systemici).
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Hegerová, Čechomor, Nohavica, Eben; Edith Piaf, Jacques Brel, Charles Aznavour, ... český folk, český a francouzský šanson. Živá hudba jakákoli, kromě dechovky.
Oblíbená činnost: Tanec, když mě pohltí hudba. Poslech hudby. Zpěv. Inspirující četba. Oblíbené formy pohybu (jóga, kalanetika, aerobic apod.). Muzea, galerie (klasické výtvarné umění). Architektura. Cestování.
Kam byste se chtěl/a podívat: Všude na světě. Tedy našem. Do vesmíru se mi zatím nechce.
Na co se těšíte: Na nové poznání, myšlenky, nápady, inspirace, souvislosti ... Na svoje oblíbené činnosti. Teď si uvědomuji, že jsem je ještě všechny nevyjmenovala ...
Čeho se bojíte: Nemoci. U sebe a u svých blízkých.
Váš největší pracovní úspěch: Nemyslím, že by jeden vyčníval nad ostatními. Sleduji kontinuální růst, to mi stačí. Obecně považuji za úspěch, že se mnou zákazníci chtějí spolupracovat dlouhodobě.
Vaše motto: Co je nějaké, může být jinaké. A taky naše firemní: Hranice nejsou, hranice se dějí...
Oblíbený nápoj: Z nealkoholických čaj, z alkoholických dobré víno.
Oblíbená rozhlasová stanice: BBC, Radio France Internationale, Evropa 2, Radio Classic FM.
Oblíbené periodikum: Velmi rozličné - Euro a Krásná paní.
Oblíbený server: Asi bych měla říct EduCity. Nebo Extima. A co řeknu? Nevím, je jich víc - zejména z oblasti vzdělávání, psychoterapie, kultury.
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě: Hlavně sama sebou.

Ing. Klára Hejduková, CSC. - členka Stavovské rady České asociace koučů


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor