ateřina Křížková, jednatelka jazykové školy Languages At Work

Rozhovor s Kateřinou Křížkovou, jednatelkou jazykové školy Languages At Work

28.1.2010 - Doporučujeme

Čechoameričanka Kateřina Křížková vystudovala sociální psychologii a němčinu na University George Mason ve Virgiinii. Do Prahy přijela v červnu 1992 a po šesti měsících zde položila základy škole Languages At Work. Má zkušenosti s výukou jazyků, ale podle vlastních slov sama přišla na to, že je lepší vedoucí než učitelka.

Co a kdo je Languages At Work?

Languages At Work je jazyková škola s jedenáct let trvající tradicí, specializující se výhradně na firemní kurzy a individuální výuku angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny, švédštiny a češtiny.

 

Nabízíte pouze jazykové kurzy?

Ne, kromě výuky uvedených jazyků učíme tematicky zaměřené praktické použití jazyka v konkrétních modelových situacích, tzv. Business Skills, volně přeloženo - obchodních dovednostech.

 

Jaký typ firem využívá vašich služeb?

Téměř výhradně se jedná o střední a větší soukromé firmy, často se zahraniční účastí. Výjmkou ale nejsou ani státní instituce.

 

Jaká je vaše filozofie výuky a vzdělávání?

Naší filosofií je najít ke každému studentovi víceméně individuální přístup a podle jeho potřeby k čemu znalost jazyka potřebuje připravit program výuky tak, aby studenta neopustila chuť se stále vzdělávat. Nutné je vést studenta tak, aby sám mohl rozpoznat učiněný pokrok.

 

Co je to "analýza potřeb" studentů?

Je to vlastně jakýsi komplexní test všech složek nutných ke zvládnutí jazyka. Díky dlouholetému vývoji umíme na základě analýzy potřeb přesně určit úroveň jazyka a doporučit nejvhodnější metodu k efektivnímu a zjevnému pokroku, včetně časového horizontu.

 

Působíte v oblasti jazykového vzdělávání již 11 let, jak se za tu dobu z Vašeho pohledu jazykové vzdělávání změnilo?

Velmi a to na "obou stranách barikády". Především dávno skončila doba, kdy zaměstnavatel zajistil jazykové kurzy pro svoje zaměstnance jen tak, bez zpětné vazby, bez reportů o jejich pokroku, bez pravidelných testů a velmi často bez finanční zainteresovanosti, jak tomu dnes běžně je. Na straně lektorů došlo k výraznému důrazu na jejich kvalitu a praxi. Bez univerzitního vzdělání, patřičných osvědčení, dobrých referencí a prokazatelných zkušeností dnes nelze coby lektor získat práci v žádné kvalitní jazykové škole. Ostatně naše škola patří k zakládajícím členů Asociace jazykových škol, kde jsou tyto požadavky na učitele prioritou.

 

Proč jste si zvolila právě tento obor, tuto práci?

Od dětství jsem díky zaměstnání otce hodně cestovala a také po nějakou dobu žila v několika zemích. Měla jsem tak možnost prakticky vnímat důležitost schopnosti dorozumět se. Toto poznání mě přivedlo k výuce jazyků, k práci o které jsem přesvědčená, že má smysl. Potkala jsem díky tomu řadu zajímavých lidí a zažila ten příjemný pocit, když váš student začne mluvit cizím jazykem.

 

Jak zajišťujete kvalitu vašich služeb?

Jedině výběrem kvalitních a spolehlivých učitelů ale i ostatních zaměstnanců. Bez zkušených a správně zapálených lidí nelze pořádně dělat nic.

 

Umožňujete vašim lektorům další vzdělávání, například pobyty v zahraničí?

V pravidelných intervalech pořádáme pro naše lektory semináře o metodice a trendech učení a umožňujeme jim studium dalších jazyků. Náš studijní vedoucí provádí pravidelné hospitace jejichž smyslem je vyzdvihnout silné a odhalit slabé stránky lektora za účelem jeho zlepšování.

 

S jakými problémy se potýkáte?

Nejrůznějších problémů je přirozeně celá řada, tak jako ostatně ve každé branži. Co nás ale nejvíc trápí jsou daně, a to přeřazení do vyšší skupiny DPH.

 

Co chystáte do budoucnosti?

Budoucnost patří počítačům a celému tomu světu internetové komunikace. Proto i my experimentujeme se zapojením multimediálních nástrojů pro on-line přenos obrazu a zvuku.

 

Děkuji za rozhovor

 

Bára Aubrechtová, bara.aubrechtova@insite.cz

 

 

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha : Love Story, Eric Segal
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka) : Indigo Girls, Aimee Mann
Oblíbená činnost : spaní
Kam byste se chtěl/a podívat : do Thajska, Tanzanie, Jižní Afriky, Švédska
Na co se těšíte : vzhledem k tomu že mám 2-letého syna, tak na nepřerušený spánek
Čeho se bojíte : že moje děti budou mít horší, ne lepší život než já
Váš největší pracovní úspěch : kolektiv co se má rád a pracuje dobře
Vaše motto : když se zavřou dveře, tak se někde otevře okno
Oblíbený nápoj : Coca Cola, Rulandské bílé - kabinet
Oblíbená rozhlasová stanice : Beat a BBC
Oblíbené periodikum : Týden, Time, Newsweek, Marie Claire
Oblíbený server : Seznam
Kým nebo čím byste chtěl/a být v příštím životě : chlapem, mají to jednodušší

 

Kateřina Křížková - jednatelka jazykové školy Languages At Work


Tento rozhovor byl připraven ve spolupráci s firmou:



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor